Home > Daar is-ie dan: de glazen koepel met 2211 raampjes op het vernieuwde Albertplein van Knokke-Heist

Daar is-ie dan: de glazen koepel met 2211 raampjes op het vernieuwde Albertplein van Knokke-Heist

Geschreven op 29 juni 2023 om 07:46 door Mario De Wilde

Gisteravond is in Knokke-Heist de imposante glazen koepel centraal op het vernieuwde Albertplein onthuld. Dat gebeurde met een betoverend klank- en lichtspel waarop flink wat volk op afgekomen kwam. Het opvallende horecapaviljoen telt 2211 driehoekige raampjes uit helder en gekristalliseerd glas. Het Albertplein wordt weer een echte “Place m’as-tu vu”, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd.

Het gaat om een technisch hoogstandje, want binnenin de koepel zijn er geen dragende structuren. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen zorgt voor de nodige stabiliteit. Julie De Pauw van projectontwikkelaar PSR: “De bouw van de koepel doet denken aan het Meccanospeelgoed, maar dan op topniveau. De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel. Voor de bouw van de koepel werkten we met twee bouwkranen die de roestvrijstalen draagstructuur de hoogte in hielden. Hangend werkten we de koepel naar de grond en langs alle zijden af.”

Er is niet alleen het glazen paviljoen maar ook een nieuwe waterpartij met verschillende fonteinen. Het is de bedoeling dat het paviljoen in die waterpartij zal weerspiegelen en fonkelen zoals een gigantische kristallen discobal. Daarrond een soort dambord van witte en zwarte tegels. De glazen koepel wordt een horecazaak, maar de uitbater moet nog starten met de binneninrichting. Ook een ondergrondse parking is voorzien. Overigens viert het bekende Hotel Memlinc vlak tegenover haar 100ste verjaardag. Morgen wordt daar een historisch boek ‘100 jaar Hotel Memlinc’ voorgesteld.

De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd.

Piet De Groote, burgemeester Knokke-Heist: “Het Albertplein is een plein met een rijke historiek dat in de voorbije 100 jaar naam en faam heeft verworven tot ver buiten onze gemeente- en zelfs landsgrenzen. Het plein werd aangelegd in 1908 tot 1909 en onderging meerdere metamorfoses. Na 3 jaar werkzaamheden is het Albertplein 3.0 nu bijna afgerond. Het is een eigentijds ontwerp geworden waarbij iedereen zijn steentje – of moet ik zeggen zijn muntje – bijdroeg. We zamelden namelijk 11 000 oude munten in die verwerkt worden in het reusachtige zwart-wit bord. Zo wordt de nieuwe Place m’as tu vu echt een plein voor iedereen.”

Johan Geeroms, Managing Director PSR (projectontwikkelaar van Jan De Nul Group): “De afgelopen bouwperiode hebben we niet enkel bovengronds een architecturaal waardevolle herinvulling van het plein gerealiseerd. Ook ondergronds creëerden we een meerwaarde voor de buurtbewoners en aanpalende straten die al jaren kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. We zijn dan ook zeer fier hier vandaag samen met onze partners het plein officieel te kunnen inhuldigen. Het Albertplein kan opnieuw het kloppend hart van Knokke-Heist worden.”

Luc Goethals, Gedelegeerd Bestuurder Goethals Promotor: “Dit hoogwaardige stadsvernieuwingsproject ligt ons nauw aan het hart. Het bood ons de kans om bij te dragen tot de heropleving van het plein in de kustgemeente waar wij ruim 30 jaar werkzaam zijn. Onze lokale ervaring laat ons toe de wensen en noden van kopers aan de kust goed te begrijpen. Het aanbod van ongeveer 150 private gesloten parkings in het Zoute spreekt bestaande en nieuwe eigenaars aan.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.