Home > Cultureel feest in Ieper komende zondag 14 mei met ‘Mozaïek van Vrede’ als rode draad

Cultureel feest in Ieper komende zondag 14 mei met ‘Mozaïek van Vrede’ als rode draad

Geschreven op 10 mei 2023 om 07:53 door Mario De Wilde

Zondag 14 mei wordt het een cultureel feest in Ieper. De Cultuurraad brengt samen met Stad Ieper ‘Mozaïek van Vrede’: een divers cultureel programma voor alle leeftijden. Met optredens en voorstellingen van Ieperse culturele verenigingen en activiteiten in teken van de Vredesprijs Stad Ieper 2023. En 25 jaar IFFM op zaterdag 13 én zondag 14 mei. Een echt feestweekend!

“Deze intussen vijfde editie van Mozaïek vloeit samen met de Vredesfeesten tot één groot cultuurevenement. Tal van Ieperse verenigingen geven het beste van zichzelf en tonen hoe de Ieperlingen cultuur hoog in het vaandel dragen. Acht koren brengen samen het Vredesconcert in de kathedraal en vier harmonieën begeleiden het concert ‘Coming together’ op de Grote Markt. Daarnaast wordt het Vandenpeereboomplein de cultuur-hotspot van de dag: van beeldende kunst tot dans. Elke cultuurliefhebber zal op zondag 14 mei ongetwijfeld zijn gading vinden in het brede aanbod van onze Ieperse verenigingen op dit (gratis) evenement”, aldus Valentijn Despeghel, schepen voor Cultuur

Spotlight op Ieperse culturele verenigingen

Culturele verenigingen die lid zijn van de Cultuurraad staan te trappelen om zich op zondag 14 mei te presenteren aan de Ieperling. Op het Vandepeereboomplein tonen ze hun werk(ing). Op hetzelfde plein wordt bij een glas de dag afgerond op de koperklanken van ‘de Brasserie’.

Het Iepers Kinderorkest IKO en de instap harmonie van de Vijverzonen Dikkebus bewijzen dat kinderen al op jonge leeftijd samen kunnen musiceren op het podium. De Ieperse bierorde laat je proeven van bekender en minder bekend lokaal gerstenat. De socio-culturele verenigingen serveren pannenkoeken. De Koninklijke Ieperse schaakkring dagen bezoekers uit.

Davidsfonds De Beke stelt haar werking voor met foto’s. De Ieperse Fotoclubs presenteren hun mooiste kiekjes in een tentoonstelling. De Lapjeskatten leren je wat quilt is. En Ambrozijn verleidt je met taal. Anton Art stelt eigen werk tentoon en geeft het penseel in handen van kinderen. De Ieperse Radioclub OIPR demonstreert hoe je met radio contact maakt met mensen wereldwijd.

De Snoezepoezen gooien hun benen sierlijk los. Chorus verrast! Zomaar uit het niks klinkt plots gezang op het plein. Het Westvlaams accordeonorkest luistert de namiddag op met hun karakteristieke klanken. Het Davidsfonds van Ieper toont een film in de schouwburg. Femma Sint-Jan en FERM Hollebeke dagen de kleinsten creatief uit. Leden van Cinypra filmen alles en maken nadien een mooie reportage van de dag
De Vrienden van de Sint-Maartens Kathedraal verwelkomen je op een expo van de H. Geestkapel en nodigen je uit voor een bezoek aan het roosvenster in de zuidtransept van de kathedraal.

“Stad Ieper blijft met veel overtuiging haar engagement als Vredesstad opnemen. We willen daar ook alle Ieperlingen bij betrekken, en hoe beter dan met een gevarieerd evenement waar onze boodschap van Vrede ook naar voren zal komen. Niet toevallig volgt dit op de bekendmaking van de laureaat van de 8ste editie van onze Ieperse Vredesprijs afgelopen maandag. Ook daar hebben we naar goede traditie trouwens de schoolgaande Ieperse jeugd nauw betrokken”, voegt Emmily Talpe, burgemeester daar aan toe.

Vredesprijs Stad Ieper 2023

Mozaiëk van Vrede volgt op de bekendmaking van de laureaat van de Vredesprijs Stad Ieper 2023 tijdens de gemeenteraad van 8 mei. Meteen een mooi moment om de immense vredesvlag op de Grote Markt nog eens uit te rollen. In de Goliathzaal van het Yper Museum brengt Ieper Vredesstad het verhaal van vrouwen die zich tijdens WOI en WOII verzet hebben tegen de oorlogsvoering. Vrouwen die elk op hun eigen manier anderen geholpen hebben tijdens de beide wereldbranden.Het grote koor, een mix van 150 stemmen uit koren van Ieper en Poperinge, sluit de feestelijke zondag af met een Vredesconcert in de kathedraal. Tickets zijn te koop via www.hetperron.be/vredesconcert

Een (moeder)dag gezellig samenzijn

Aan de Fair Trade-bar op het Vandenpeereboomplein worden alle mama’s op een ‘Moederdagaperitief’ getrakteerd. Wie wil, kan aanschuiven voor de lunch met lokaal lekkers (20 euro pp, 10 euro voor kinderen jonger dan 12). Inschrijven voor de lunch doe je via www.hetperron.be/vredesfeest. Uiteraard ben je met eigen picknick welkom om aan de grote tafel op het Vandenpeereboomplein aan te schuiven en gezellig samen te eten. Het volledige programma vind je op www.ieper.be/mozaïek

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.