Home > Crevits lanceert 1,7 miljoen euro voor innovatieve onderzoeksprojecten Aquacultuur aan onze kust

Crevits lanceert 1,7 miljoen euro voor innovatieve onderzoeksprojecten Aquacultuur aan onze kust

Geschreven op 9 november 2019 om 14:39 door Mario De Wilde

Voor de derde keer wordt een oproep gelanceerd voor innovatieve onderzoeksprojecten in de aquacultuur. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits voorziet hierbij in 1,7 miljoen euro. Aquacultuur is het kweken van bijvoorbeeld vissen, mosselen, garnalen, kreeften en waterplanten zoals algen. Deze organismen worden gekweekt in vijvers en bassins of op zee in kweekinstallaties. Om de aquacultuur te verduurzamen en te innoveren, wordt nu voor de derde keer al een oproep gedaan voor innovatieve onderzoeksprojecten. Dat gaat dan over innovatieve projecten die bijvoorbeeld het kweken van vis, schaal- en schelpdieren duurzamer maken door gebruik van reeds bestaande vijvers of van restwarmte van nabije bedrijven. Bij de vorige oproepen zijn onder andere middelen gegaan naar de kweek van Sint Jacobsschelpen, oesters en zeewier in het Belgische deel van de Noordzee.

Voor deze derde oproep wordt in 1,7 miljoen euro voorzien, de vorige twee oproepen waren telkens voor 1 miljoen euro. Per project is er een maximum steunbudget van 500.000 euro mogelijk, daarvan wordt 50% gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en 50% vanuit het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en Aquacultuursector (FIVA). Onderzoeksprojecten die aansluiten bij de doelstellingen van het Vlaams aquacultuurbeleid komen in aanmerking:

-de ontwikkeling van een duurzame aquacultuurproductie met aandacht voor zowel de economische als ecologische aspecten;
-de ontwikkeling van een geïntegreerde, duurzame en innovatieve aquacultuurproductie, zowel in recirculatiesystemen als in open ruimtes op zee en op land onder gecontroleerde omstandigheden;
-de voorziening van de lokale aanvoer van menselijke voeding met een lage ecologische voetafdruk. Het betreft zowel vis, schaal- en schelpdieren en algen.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Het ontwikkelen en verduurzamen van de aquacultuur is één van mijn prioriteiten de komende jaren. Met deze derde oproep voor aquacultuurprojecten om bv. duurzame productie van schelpdieren en algen op zee te creëren of om de ecologische voetafdruk bij het kweken van vissen te verkleinen zetten we daar een belangrijke stap in. Vlaanderen wil een innovatieve aquacultuur ontwikkelen die tegemoet komt aan de uitdagingen van vandaag zoals duurzaamheid, maar ook inspeelt op toekomstige behoeften op vlak van voeding, water en energie.” Aanvragen voor de subsidie kunnen worden ingediend van 4 november 2019 tot en met 15 december 2019. Goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 januari 2020 en moeten ten laatste 30 juni 2023 afgerond zijn. De maximale projectduur bedraagt 3 jaar. Meer info op de website van het Departement Landbouw en Visserij en op www.aquacultuurvlaanderen.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.