Home > Concertgebouw Brugge plant tegen eind 2023 een bos met 2000 bomen en je kan zelf donateur worden

Concertgebouw Brugge plant tegen eind 2023 een bos met 2000 bomen en je kan zelf donateur worden

Geschreven op 15 november 2022 om 14:01 door Mario De Wilde

Concertgebouw Brugge geeft muziek en dans al jaren een plek. Hoog tijd om nu ook de natuur een podium te bieden. In het Concertgebouwbos krijgen fauna en flora de vrijheid en de ruimte om hun mooiste lied of dartelste dansen te laten horen en zien. Dankzij het Concertgebouwbos kunnen Natuurpunt vzw en Stad Brugge de groene rand rond Brugge uitbreiden en eenmaken en zo de biodiversiteit in het gebied een handje helpen. Met deze nieuwe stap in zijn beleid van ecobewust ondernemen wil het Concertgebouw tegen eind 2023 samen met zijn brede community een bos met 2000 bomen aanplanten. Zo vermindert het Concertgebouw de voetafdruk van zijn werking en reduceert het de CO2-uitstoot in Vlaanderen met 600 ton per jaar.

Ecobewust ondernemen
Als Vlaamse kunstinstelling in Brugge wil het Concertgebouw naast zijn reguliere werking ook een maatschappelijke rol opnemen en bijdragen tot het behalen van de Sustainable Development Goals en de klimaatplannen van de diverse overheden. Met de crowdfundingsactie voor het Concertgebouwbos wil het nu een bos met 2000 bomen aanplanten tegen eind 2023 en zo de uitstoot in Vlaanderen de komende 50 jaar met 600 ton CO2 verminderen.

Voor het Concertgebouw is deze actie een volgende stap in het ecobewust ondernemen en sensibiliseren. Dat doet het zowel met praktische initiatieven (van 100% groene energie en zuinige led-verlichting tot een Concertgebouwapp die papieren tickets overbodig maakt), gedreven interne werkgroepen rond eco- en groenbeheer als via een artistieke invulling. Met een driejaarlijks festival als SLOW(36h) zet het bijvoorbeeld bewust in op vertragen en op aandacht voor duurzaamheid en ecologie. Met een seizoensprogramma rond biodiversiteit (seizoen 20–21) werden uitdagingen op het vlak van klimaatverandering, milieuvervuiling en het verlies van biodiversiteit door een kritische kunstenaarsblik en samen met een groot bekeken én aangegaan.

Met het Concertgebouwbos kunnen concrete actie en artistieke mogelijkheden samenvloeien: het bos creëert ook letterlijk een uniek podium voor intieme klankprojecten.
1 boom = € 10 = jaarlijks 20 kg CO2 uit de lucht
Wie een boom koopt of schenkt, draagt heel concreet bij aan de groei van deze nieuwe Concertgebouw-biotoop. Een boom kost € 10 en haalt – eens die volwassen is – ongeveer 20 kg CO2 per jaar uit de lucht. Dat komt na 50 jaar neer op drie vluchten binnen Europa, of acht maanden elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin. Een schenking van € 40 staat al gelijk aan 20 m² bos én is fiscaal aftrekbaar.

Een boom kopen of schenken kan zowel individueel als met je vereniging, school of bedrijf via www.concertgebouw.be/bos
De eerste boom
In november 2023 wordt de eerste spadesteek gegeven tijdens een feestelijke plantactie op minder dan 10 km van het Concertgebouw. Alle donateurs, net als de vrijwilligers van Natuurpunt vzw worden uitgenodigd om hun boom vaste grond te geven in het Concertgebouwbos.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.