Concert ‘Sweet Melodies’ in Avelgem begin december orgelpunt voor CantAmore
Het CantAmore Koninklijk Koor Avelgem blaast dit jaar 95 kaarsjes uit en dat gaat niet ongemerkt voorbij. Op dinsdag 20 juni was er de officiële ontvangst op het gemeentehuis met nadien een feestelijke afsluitende repetitie. Van 12 t.e.m. 15 augustus trok de hele koorfamilie naar Trier en de Moezelstreek. En nu bereiden de leden van CantAmore zich volop voor op het Jubileumconcert ‘Sweet Melodies’ op 2 en 3 december 2023 in Spikkerelle te Avelgem.
Het jubileumconcert op 2 en 3 december 2023 wordt sowieso hét orgelpunt van het jubileumjaar. CantAmore brengt een wervelend overzicht en unieke mix van klassieke en hedendaagse liederen. Het wordt een muzikale reis tussen vroeger en nu met verrassende composities van Bach, Mozart, Haydn en Saint-Saëns en prachtige hedendaagse muziek van o.m. John Rutter, The Turtles … Presentator en cabaretier Karel Declercq praat het geheel aaneen en zorgt voor een luimige, gezellige en ludieke afwisseling tussen de muzikale blokken. Kortom, een niet te missen evenement voor slechts 16 EUR p.p. in voorverkoop. Bestel je tickets online via de QR-code op de affiche of via www.cantamore.be.
CantAmore jubileert met een hart voor Rode Kruis Avelgem
Naar aanleiding van het jubileumconcert kan het koor rekenen op de logistieke ondersteuning van de medewerkers van de Avelgemse Rodekruisafdeling. Als dank hiervoor zorgt CantAmore voor een financiële ondersteuning aan het Rode Kruis Avelgem van 600 EUR bij de aankoop van nieuwe batterijen voor de plaatselijke AED-toestellen. En zo zorgt CantAmore ‘met het hart op de juiste plaats’ op die manier een beetje mee voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van onze Scheldegemeente.
Een verhaal van 95 jaar zingen, musiceren en nog veel meer
Het koor zag het levenslicht in 1928 als liturgisch mannenkoor. Eucharistievieringen, huwelijksmissen, Gregoriaanse gezangen, Marialiederen … stonden op het repertoire. Na 25 jaar vonden ook dames de weg naar het doksaal en zo ontstond het gemengd Sint-Martinuskoor. Het koor groeide vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw, onder impuls van wijlen dirigent Gaby Van De Weghe en koster Jos Boudry, uit tot een vaste waarde in Avelgem en omstreken. Vierstemmige kerkgezangen, koralen van Bach, negrospirituals … werden aangeleerd. Vooral de verbroedering met het Duitse Männergesangverein uit Ettenheim (Schwarzwald) met tal van onvergetelijke concert- en verbroederingsdagen tussen 1968 en 2000 leeft nog volop in de herinnering van tal van (oud-)koorleden. Met dirigente Marieke Missine (1991-2006) ging de aandacht meer en meer uit naar workshops met kwaliteitsbevorderende begeleiding. Het koor nam in die periode deel aan meerdere provinciale koortornooien, maakte kennis met befaamde koorpedagogen en componisten wat resulteerde in meerdere unieke concerten: o.a. een ‘Vredesconcert’ (1994), medewerking aan drie uitvoeringen van het ‘Requiem’ van Fauré (1996), een ‘Night of the songs’ (1997), een muzikale en artistieke evocatie rond ‘De jaargetijden van het leven’ (2003) en de uitvoering van de “Misa Criolla” van A. Ramirez (2005).
Na de periode van uitwisselingen met Ettenheim begon het bestuur met de vijfjaarlijkse koorreizen, waarbij ook telkens een of meer optredens plaatsvonden. Zo verzorgde het koor o.m. een oecumenische dienst en een Kurparkkonzert te Bad-Oeynhausen (Duitsland, 2003), de eucharistieviering in Weimerskirsch (Luxemburg, 2008) en in de kerk van Ebernburg-am-Stein (Duitsland, 2013), een optreden in de kathedraal van Canterbury (Engeland, 2018). Dit jaar verzorgde het koor een optreden voor de bewoners van het Residenz ‘Am Zuckerberg’ in Trier (Duitsland, 2023).
Ondertussen volgden een aantal dirigentenwissels elkaar op. Christelle Platteau ondersteunde het koor nu eens als hulpdirigent en dan weer als interim-dirigent (2005-2010), o.a. samen met Hilde Lanneau (2006-2009). Vanaf 2010 namen Lieselot Veys en even later ook Eline Bossuyt gedurende ongeveer een decennium de leiding van het koor over. Heel wat hoogtepunten kenmerken deze periode met o.m. een aperitiefconcert samen met de plaatselijke ‘Trompes de chasse’ in Houfalize (2006), de uitvoering van twee VRT-televisiemissen (2009, 2017), het aperitiefconcert ‘Korencarrousel’ samen met het koor uit Nokere (2010), de deelname op de filmset van de televisieserie ‘Bevergem’ (2014), een optreden onder de Menenpoort tijdens de Last Postplechtigheid (Ieper, 2016) en het Groots Herdenkingsconcert ‘14 tales-18 tunes’ ter nagedachtenis van de Avelgemse oorlogsslachtoffers 1918, m.m.v. het Westhoek Consort Strijkorkest o.l.v. Nico Logghe, de folkgroep The Swigshift en GOKA Avelgem (10 november 2018)
Een nieuw tijdperk breekt aan: CantAmore ziet het levenslicht
De Coronajaren 2020-2021 maakten het niet makkelijk om de koorfamilie bijeen te krijgen. Repetities werden maandenlang ‘on hold’ gezet. Er werd wat online geëxperimenteerd … Eline nam afscheid in 2020 en Lieselot kondigde eveneens haar vertrek aan (2022). Christelle Platteau werd bereid gevonden om Eline te vervangen en in 2022 kwam Sofie Decavel de leiding van het koor versterken aan de zijde van Christelle Platteau. Het afscheidsconcert met Lieselot ‘Why we sing’ (mei 2022) werd meteen ook het begin van een nieuw tijdperk, samen met beide nieuwe dirigenten Sofie en Christelle.
Het bestuur greep de coronatijd aan om grondig na te denken over de toekomst. En zo werd 2023 het jaar van de vernieuwing met aandacht voor het aantrekken van nieuwe, jongere generaties. Het Sint-Martinuskoor werd omgedoopt tot CantAmore, een naam die staat voor een nieuwe toekomst met aankomend jonger talent. Deze melodieuze naam bestaat uit de samentrekking van het Italiaanse ‘cantare’ en ‘amore’: de liefde voor het zingen. De eerste letter C (zichtbaar in het logo) is een open cirkel: iedereen die graag zingt, is van harte welkom in onze warme koorfamilie. Het C-akkoord staat voor frisheid en vrolijkheid. De grote letter A (centraal in de naam) verwijst naar Avelgem, onze roots en de rijke traditie van het 95-jarig zangkoor.