Home > ‘Compagnons’ maken nieuwkomers in Roeselare wegwijs over hun nieuwe thuisstad

‘Compagnons’ maken nieuwkomers in Roeselare wegwijs over hun nieuwe thuisstad

Geschreven op 4 oktober 2023 om 06:52 door Mario De Wilde

Het project ‘Compagnons’ dat nieuwkomers wegwijs maakt in hun nieuwe thuisstad, startte sinds kort op in Roeselare. Het project zoekt een fijne match tussen een buddy en een nieuwkomer op basis van gedeelde interesses. De buddy’s helpen nieuwkomers hun weg te vinden in Roeselare zodat ze een netwerk kunnen uitbouwen en kennis kunnen maken met het reilen en zeilen in hun nieuwe thuisstad.

Match tussen buddy en nieuwkomer

Het principe van Compagnons is eenvoudig: buddy en nieuwkomer spreken in een periode van zes maanden, twee keer per maand af voor vrijetijdsactiviteiten (wandelen, Nederlands praten, sporten, …). Daarnaast organiseert FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) regelmatig groepsactiviteiten zoals een quiz- of spelletjesavond, bowling, picknick of een stadsspel. FMDO zet positief samenleven in diversiteit centraal en komt intussen ruim 25 jaar naar buiten met verhalen, projecten en het ondersteunen van verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. FMDO zet hard in op een positieve beeldvorming van de superdiverse samenleving, brengt mensen dichter bij elkaar en maakt hen sterker.

Foto van links naar rechts: Greet Claeys (stad Roeselare), Plami Yordanova (FMDO), Angelique Goemaere (buddy bij Compagnons) en Emma Desnoeck (FMDO).

Schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Michèle Hostekint (stad Roeselare): “De stad Roeselare ondersteunt sinds kort het buddyproject Compagnons. We vinden het belangrijk dat nieuwkomers op een informele manier op pad kunnen gaan met iemand die dezelfde interesses deelt. Het is hiernaast verrijkend als inwoner van Roeselare om samen met een nieuwkomer andere dingen te ontdekken. Doel is om op jaarlijkse basis minimaal veertig ‘buddy-nieuwkomer’duo’s te koppelen. Projectmedewerker van Compagnons Roeselare Plami Yordanova zal het het buddyproject in goede banen leiden hier in Roeselare.”

Elk verhaal telt

Plami Yordanova (FMDO): “De sterkte van dit project bestaat eruit dat we nieuwe vriendschappen creëren, het netwerk van heel wat mensen uitbreiden en voor een stuk eenzaamheid tegengaan. We stellen verbinding centraal en er is individuele opvolging. Ook organiseer ik op geregelde tijdstippen groepsactiviteiten met de buddy’s en nieuwkomers. Compagnons draagt met andere woorden positief bij aan deze diverse stad waar elk verhaal telt.”
Compagnons bestaat sinds 2016 en matchte sindsdien ruim tweedhonderd duo’s in Brugge en Oostende.

Doe mee!

Wil je nieuwe culturen leren kennen en nieuwkomers in Roeselare wegwijs maken? Dan ben jij de perfecte match voor het project Compagnons dat nieuwkomers en inwoners van Roeselare die hier al lang(er) wonen, aan elkaar verbindt! Vrijwilligers, nieuwkomers die op zoek zijn naar een buddy of organisaties die graag mee willen werken aan het project, kunnen contact opnemen met Plami Yordanova voor meer informatie. plami@fmdo.be | 0490 42 97 48

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.