Home > CoMoveIT uit Brugge ontvangt de Silver Henry van de Velde Award 2023

CoMoveIT uit Brugge ontvangt de Silver Henry van de Velde Award 2023

Geschreven op 9 februari 2023 om 07:48 door Mario De Wilde

De CoMoveIT Smart wordt voor de tweede keer in minder dan een jaar erkend met een prestigieuze award. Na de ‘EACD Technology & Innovation Award 2022’ van de European Acadamy of Childhood Disability wint CoMoveIT uit Brugge nu ook de ‘Silver Henry van de Velde Award 2023’ in de categorie consumer. CoMoveIT bracht midden 2022 een nieuwe hoogtechnologische rolstoelbesturing op de markt. De bekroonde CoMoveIT Smart maakt het mogelijk voor mensen met een ernstige motorische beperking om zelfstandig mobiel te zijn en zo hun levenskwaliteit drastisch te verbeteren.

Mensen met bijvoorbeeld een hersenverlamming, die niet in staat zijn om een joystick te gebruiken om een rolstoel te besturen, kunnen met het hoofd of met het hoofd en de voeten de CoMoveIT Smart bedienen. Het innovatieve softwarealgoritme in dit systeem zorgt ervoor dat de gebruikers toch met controle en comfort de rolstoel kunnen besturen. Zo realiseren ze een doorbraak in hun persoonlijke mobiliteit.

De Henry van de Velde award erkent sinds vele jaren producten die een grote meerwaarde leveren. Ook dit jaar werden in een breed scala van categorieën telkens drie producten in de kijker gezet. De prijsuitreiking vond plaats in BOZAR op 7 februari 2023 waar tot 2 april de producten ook tentoongesteld worden voor het brede publiek.

Bij de erkenning van de CoMoveIT Smart wordt niet alleen het design en het innovatieve karakter van dit product gewaardeerd, maar wordt eveneens de sociale meerwaarde in de verf gezet. ‘Veel waardering voor dit slimme en ergonomische besturingssysteem dat de autonomie en levenskwaliteit van de rolstoelgebruiker verhoogt’, aldus de jury.

Inzetten op technologie en innovatie in de zorg

‘Deze prestigieuze award betekent veel voor CoMoveIT, maar zeker ook voor onze gebruikers en hun zorgverstrekkers. Zowel de therapeuten als de zorginstellingen appreciëren de korte leercurve om tot een beduidend hogere zelfstandigheid te komen’, zegt Frederik Vervenne, CEO en medeoprichter van CoMoveIT. ‘Bij de uitdagingen zoals de hoge werkdruk bij zorgverleners en de wens naar betere inclusie in de samenleving kan onze CoMoveIT Smart wel degelijk een verschil maken. En wij blijven inzetten op innovatie. Er kan niet genoeg gebruikt gemaakt worden van nieuwe technologie om mensen met beperkingen te helpen.’

CoMoveIT, zelf spin-off van KU Leuven, campus Brugge, werkte voor de ontwikkeling van hun oplossing samen met Comate en Voyager. Daarbij werd technologie gekoppeld met klinische expertise, wat uiteindelijk uitmondde in dit hoogwaardig medisch hulpmiddel met een aantrekkelijk design. Daarbij ging ook veel aandacht naar de mogelijkheid om het systeem op nagenoeg alle types rolstoelen eenvoudig te kunnen installeren. Dit leverde ondertussen compatibiliteitsakkoorden op met de grootste rolstoelfabrikanten van Europa.

Internationale stappen

‘Dankzij deze erkenning en de eerdere internationale EACD Technology and Innovation Award die CoMoveIT won in mei 2022, komt CoMoveIT internationaal in de kijker. Naast de opstart in België, hebben we reeds waardevolle stappen gezet in Nederland en Duitsland. Nu bouwen we ook verder uit naar meerdere landen in Europa. We willen namelijk zo veel mogelijk mensen, waar ze dan ook mogen wonen, onafhankelijke mobiliteit kunnen bieden. ,’ zegt Michiel Van Der Bauwhede, Business Development Manager.

Foto: het team bij het bekroonde product op de tentoonstelling in Bozar: vlnr. Fabian Breës, Jeroen Claus (Voyager), Mart-Joren Versteden (Comate), Sotirios Gakopoulos en Frederik Vervenne (CoMoveIT) en Wouter Foulon (Comate)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.