Home > Combinatie Port & Glass: het kan. ‘Art in Glass’-workshop in het glazen paleis van Marcel in Brugge

Combinatie Port & Glass: het kan. ‘Art in Glass’-workshop in het glazen paleis van Marcel in Brugge

Geschreven op 21 april 2023 om 08:15 door Mario De Wilde

Of het nu melk, water, wijn of porto is … drinken doen we elke dag uit een glas, een waardevol product met een lange geschiedenis. Het is onbeperkt te hergebruiken wat de mogelijkheden daarmee ein-de-loos maakt. Maar hoe wordt het precies gemaakt? Hoog tijd om het maakproces van glas onder de loep te nemen. Dit doen we aan de hand van een #grahamspirations sessie, waar de ambacht van het port maken in de verf gezet wordt door Belgische ambachtslieden. Deze inspirerende sessies accentueren de begeestering en bezieling van portohuis Graham’s. Ditmaal maken we de connectie tussen Port & Glass.

Van zand tot glas

Glasblazen is een primitieve kunst – er is niet veel veranderd in de laatste 1000 jaar. Het vergt aanleg, gevoel en veel geduld om deze eeuwenoude ambacht in de vingers te krijgen. Een stiel die Marcel Vlamynck, de oudste glasblazer van ons land, tot in de perfectie beheerst. Glas kent voor hem, na 35 jaar in het vak te zitten, geen geheimen meer. Hij is gespecialiseerd in zowel Australische, Tsjechische als Italiaanse glasblaastechnieken en doet daarnaast ook aan fusing en vormsmelten vanuit zijn inspirerende atelier in Brugge. Wij werden er weggeblazen door zijn tomeloos enthousiasme.

Glasheldere workshop

Deze week vond de #grahamspirations Port & Glass sessie plaats bij Art in Glass, het glazen paleis van Marcel in Brugge. Glas plukken, vormen, knippen, blazen, rekken, en sculpturen: glazenier Marcel wijdde de deelnemers vol passie in in de wondere wereld van de glaskunst. Ze maakten onder professionele begeleiding een ‘presse-papier’ en zagen een gloeiend hete oranje bulb langzaam veranderen in een helder, transparant glazen kunstwerk met frisse, expressieve kleuren. Stuk voor stuk uniek.

Zonneklare Graham’s port cocktails

Net zoals de productie van glas begint met zand als basismateriaal waaraan verschillende ingrediënten worden toegevoegd, mengt mixoloog Cédric Philippe de lekkerste cocktails in elkaar op basis van Graham’s Port en andere eigenzinnige dranken. Scherpte, zoetheid, balans en esthetiek vormen de koord waarop hij moeiteloos balanceert om zijn uitzonderlijke port cocktails te maken. Marcel zorgde voor het mondgeblazen glas, Cédric vulde ze tot de rand met vier verschillende dorstlessende lentecocktails.

“Glas boeit en intrigeert me om de ongekende mogelijkheden. De wonderlijke uitdaging, die het werken met gesmolten glas met zich meebrengt, voert ons naar die extra dimensie: het werken met kleuren in de vloeibare glasmassa, terwijl alles transparant blijft”, aldus nog Marcel Vlamynck, glaskunstenaar

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.