Home > Colruyt gaat in Koksijde van start met bouw schroefankerinstallatie en de eerste mossellijnen

Colruyt gaat in Koksijde van start met bouw schroefankerinstallatie en de eerste mossellijnen

Geschreven op 20 april 2022 om 13:20 door Mario De Wilde

Nadat Colruyt Group begin maart het groen licht van de rechter in kortgeding kreeg, is men in Koksijde van start gegaan met de tests van de schroefankerinstallatie en de eerste mossellijnen. De eerste longline systemen zijn ondertussen geïnstalleerd in het westelijke deel van zone C. Deze lijnen worden bevestigd aan een centraal touw dat door middel van schroefankers verankerd is. Nu de eerste lijnen in het water liggen kan het mosselzaad zich hechten op de touwen en doorgroeien tot volwaardige mosselen.

“We willen ten alle tijden vermijden dat boten verstrikt zouden raken in de lijnen. Vanaf nu is het daarom des te belangrijk dat zeevarenden de veiligheidsmarkering met kardinaal boeien rond de zone respecteren en de richtlijnen van de overheid volgen. Om de veiligheid van de zeevarenden te garanderen is er een monitoringssysteem actief dat 24/7 de bewegingen in de zone registreert. Zo bouwen we stap voor stap verder aan een innovatief project in de Noordzee in samenwerking met onze partners aan de kust. De Zeeboerderij Westdiep zal officieel worden ingehuldigd. We kijken daarvoor, afhankelijk van de weerscondities aan zee, naar deze zomer”, aldus persverantwoordelijke Hanne Poppe. Meer informatie daarover volgt nog.

Plaatsing van de mossellijnen: zo werkt het precies

Begin dit jaar werden de maritieme werken voor de bouw van de zeeboerderij aangevat. De eerste stap in de installatie van die zeeboerderij was het afbakenen van een veiligheidszone rond de kweekzone. Dit om te vermijden dat andere zeevarenden in het kweekgebied terechtkomen. De veiligheidsperimeter wordt aangeduid met 10 kardinaal boeien en de kweekzone wordt aangegeven met 6 speciale markeringsboeien. De kardinaal boeien staan in voor de geografische markering op zee en zijn dus onmisbaar om zeevarenden veilig vaarwater aan te duiden. De bebakening is zichtbaar op de digitale zeekaarten en is te raadplegen via het bericht aan zeevarenden.

De volgende stap in de bouw van de zeeboerderij is het plaatsen van de mossellijnen met aquacultuurboeien binnen de kweekzone. De kweek van mosselen gebeurt met longline- of ‘hangcultuur’-technologie. Het plaatsen van de eerste schroefankers werd afgelopen weken getest, waarna de eerste mossellijnen met succes geplaatst werden. De installatie van de overige schroefankers wordt nu verder uitgevoerd zodat de installatie van de mossellijnen geleidelijk aan kan plaatsvinden. De hangcultuurlijnen worden geplaatst op een oppervlakte van 1 km², wat ongeveer een kwart van zone C inhoudt.

Van zodra de lijnen in het water liggen kan het mosselzaad zich hechten op de touwen en doorgroeien tot volwaardige mosselen. De installatie zal meerdere weken in beslag nemen, afhankelijk van de weersomstandigheden op zee. De kwaliteit van de spatopvang voor de mosselen is o.a. afhankelijk van de temperatuur en de troebelheid van het zeewater en is op zijn best in de maanden april en mei. Colruyt Group mikt op 2023 om een eerste volwaardig mosselseizoen mee te pikken en zo voor het eerst Belgische mosselen aan te bieden in haar winkels.

Nog even ter recap: waarom een zeeboerderij?

Colruyt Group bouwt de eerste Belgische commerciële zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde om er mosselen en oesters te kweken in open zee. Deze zeeboerderij ligt in een zone die bepaald werd door de federale overheid in het Marien Ruimtelijk Plan. De kweek van mosselen en oesters in open zee is een extractieve vorm van aquacultuur. Dat betekent dat de schelpdieren hun voedingsstoffen uit het zeewater halen en er dus niets aan het ecosysteem wordt toegevoegd. Bovendien kan een zeeboerderij dienen als schuilplaats voor vissen en ander zeeleven. Op die manier bevordert Colriuyt Group de biodiversiteit in de Belgische Noordzee.

“We zijn als Colruyt Group al langer overtuigd van het potentieel van de Noordzee én van de belangrijke economische en maatschappelijke meerwaarde van aquacultuurprojecten. We geloven dat mariene eiwitbronnen, zoals mosselen en zeewier, een antwoord kunnen bieden op de stijgende vraag naar evenwichtige en duurzame eiwitbronnen. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid op in het ontwikkelen van innovatieve kweektechnieken. We blijven in dit project steeds open voor dialoog met alle betrokken partijen want we begrijpen dat er veel vragen en bezorgdheden leven rond onze zeeboerderij en we willen die absoluut niet uit de weg gaan. Integendeel, we willen met dit project de meerwaarde van aquacultuur op de kaart zetten en alle actoren hierbij betrekken. Wij blijven geloven dat er in onze Noordzee plaats is voor zowel een innovatieve zeeboerderij als het eeuwenoude vissersambacht en de zeilerij. Het kweken van inheemse soorten, zoals blauwe mosselen (waarvan het mosselzaad van nature aanwezig is in onze Noordzee), oesters en zeewier kan volgens ons perfect gecombineerd worden met andere activiteiten op zee, zoals visserij en pleziervaart”, sluit Hanne Poppe van Colruyt Group af.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.