Home > Colette kreeg vanavond eerste coronavaccin in De Ril van Middelkerke

Colette kreeg vanavond eerste coronavaccin in De Ril van Middelkerke

Geschreven op 13 januari 2021 om 20:26 door Mario De Wilde

Zowat een uur geleden, omstreeks 18 uur, kreeg Colette Louwagie het eerste coronavaccin in WZC De Ril. In deze eerste vaccinatieronde kregen 61 bewoners het fel besproken prikje. Ondertussen kregen ook enkele  oudere medewerkers vanavond al een vaccin. Tegen 22 januari zullen alle inwoners in de Middelkerkse woon- en zorgcentra gevaccineerd zijn.

78% gevaccineerd

Directeur Philippe Van den Abeele van De Ril is opgelucht: “Colette is al het langst bij ons. Ze verblijft sinds 2004 in De Ril en raakte vorige oktober ook besmet met Covid. Gelukkig sloeg ze zich erdoor en krijgt ze als eerste het vaccin. Vanavond zullen 61 bewoners hun eerste coronavaccin ontvangen. Dat is 78% van onze maximumbezetting. 1 van onze bewoners ligt nog in het ziekenhuis.” Opmerkelijk: 1 bewoner wenst het vaccin niet. “Neen en dat respecteren we. Het is de vrije keuze van de bewoners om zich te laten vaccineren. Maar na vanavond hebben we een hoge vaccinatie- en beschermingsgraad, dus ik ben zeker dat het ergste nu achter de rug is”, verzucht Philippe.

Opsteker na zware periode

Die opluchting is volledig logisch, want WZC De Ril kreeg in oktober-november 2020 een ware coronatsunami over zich heen. Op het hoogtepunt van de besmettingsgolf waren 45 bewoners besmet. Uiteindelijk stierven er 17 bewoners. “Die periode was enorm hard. Niettegenstaande alle beschermingsmaatregelen en de inzet van het personeel was het virus meedogenloos. Dankzij de vaccinatie zijn onze bewoners binnenkort voor 95% beschermd en mogen we stilaan hopen op een versoepeling van onze bezoekregeling. We noteerden sinds begin december geen enkele nieuwe besmetting in ons centrum”, verklaart Philippe.

Personeel volgende week aan de beurt

Ook voor de medewerkers is de vaccinatie nabij. “Als alles volgens plan verloopt, vaccineren we het voltallige personeel in de week van 18 januari. Omdat we vanavond 78 vaccins kunnen toedienen krijgen ook enkele oudere collega’s het vaccin al vroegtijdig.”

Hoe zit het in de andere woon- en zorgcentra in Middelkerke?

Middelkerke kent naast De Ril ook nog 3 erkende woon- en zorgcentra in privébeheer. En ook daar raakt de vaccinatietrein stilaan onder stoom. Vanaf 18 januari start WZC Haerlebout in Middelkerke met de vaccinaties. Armonea in Westende doet dat vanaf vrijdag 15 januari, terwijl TARA vzw in Wilskerke op 12 januari al succesvol een eerste vaccinatieronde heeft afgerond. In De Ril krijgen de bewoners vanaf 3 februari hun opvolgvaccin.

Foto: Luc Cassiman

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.