Home > Cochem: de melancholie van Riesling en het zingen van de Moezel

Cochem: de melancholie van Riesling en het zingen van de Moezel

Geschreven op 13 mei 2023 om 08:17 door Mario De Wilde

Wat de Donau voor Oostenrijk betekent, geldt voor de Moezel in Duitsland: lieflijk, romantisch en voor veel ‘ik-wil-niet-ver-vliegen’ reizigers de gedroomde bestemming voor een weekendje weg. In nostalgische kortenbroekenperiode reden we al met de familie richting Cochem. Met de Bedford, want ook de buren en een nonkel en een tante mochten hupsakee mee naar het ‘verre Duitsland’. ‘s Morgens werden we aan de start van onze wereldexepeditie uitgewuifd door verbaasde buren. Duitsland, zeg…
Mario De Wilde

Onze ouders reden naar de Moezel en als we het goed hebben, wellicht ook onze grootouders. Wat maakt de streek tussen Cochem en Koblenz zo aantrekkelijk? Laten we dat even anders omschrijven. Welke reden zou je moeten bedenken om de Moezel niét leuk te vinden? Je eet er voortreffelijk, de riesling is er van wereldniveau en je wandelt langs de meest authentiek terrasjes met blik op de rivier die lieflijk door de steile wijngaarden meandert. Nergens walst een stroom zo elegant en gracieus door een landschap als daar in Cochem. Wunderschön ware die Zeit….


Codewoord: authenticiteit
Veel vernieuwingsdrang kan men de Moezels nochtans niet aangeven. De gevel, het meubilair, de verlichting en de restaurantkaart van ons Hotel Karl Müller zag er 30 jaar geleden precies hetzelfde uit. Idem bij de restaurantjes die we bezochten. Nee, een Sergio of De Mangeleer zouden hier niet gedijen want langs de oevers van de Moezel houdt men nog immer vast aan de vertrouwde schnitzel, Gordon Bleu mit Grumberen, worst en spek. Geen gedoe met Visa of payconiq ook, hier verschijnen nog (het liefst) de euro-briefjes uit de portemonnee. Maar we klagen niet. Terwijl we onze rijkgevulde borden leegeten, zien we vanaf onze plaats de typische rivierboten af en aan varen als eendjes in een kermiskraam. Een zaterdagse fanfare speelt al vroege carnavalsmuziek en enkele marktkramers zetten hun standje op. Het leven is hier alle dagen feest.


Tinten groen en blauw
We zijn op reisreportage in Cochem, dus vinden we het gepermitteerd om al voor de middag aan de drank te gaan. En dan kan je niet naast de Riesling. We rijden daarom richting Ellenz-Poltersdorf waar Weingut Clemens op ons wacht. De zon breekt door en kleurt het landschap prachtig in. De wolken trekken op en de Moezel krijgt plots allerlei tinten groen en blauw. Ik snap nu waar de naam ‘Bellevue’ vandaan komt. Op het 16 ha groot landgoed van de familie Clemens hangt de typische geur van intense, fruitige aroma’s. Meteen na het uitschenken parelt ons glas in het zonlicht en overtreft de verfrissende smaak van deze Riesling alles. Even pauze want we introduceren even een moment van stilte en gelukzaligheid….


Koude Oorlog
Toch opletten. Want wie te veel Riesling drinkt, gaat de Moezel in twee- of drievoud zien. Twee fietsen staan klaar voor een volgende ontdekking in Cochem. Tussen de Moezelhellingen, verscholen in twee gecamoufleerde woonwijken, bevindt zich de voormalige geheime bunker van de Deutsche Bundesbank, decennialang een van de best bewaarde geheimen van Duitsland. Gebouwd om een nucleaire oorlog te overleven, werd hier tijdens de Koude Oorlog 15 miljard DM aan geheime noodvaluta opgeslagen. De gids leidt ons langs een wirwar van gangen naar de uiteindelijke geldkluizen. Geen Lotto-cadeau voor ons want sinds de familie Rohling 30 jaar geleden de bunker kocht, is al het geld verhuisd….

 

Daar komt de mosterd van
Hoog boven Cochem uit rijst de grootste hoge burcht van de Moezel. De op een machtige rots gebouwde Rijksburcht biedt met haar erkers een aantrekkelijke aanblik. De middeleeuwse burcht, die gedurende de successieoorlog beschadigd werd, is onder invloed van de burchtenromantiek in de 19e eeuw liefdevol gerestaureerd en in neogotische stijl weer opgebouwd. Het is flink klimmen naar het indrukwekkend kasteel maar de beloning (en het magistrale uitzicht) doen die verwende en gekwelde voeten snel vergeten. Hoera, weer afdalen en we komen in optima forma bij de historische Senfmühle van Cochem, één van de oudste mosterdmolens in Europa. De gids toont ons tijdens een prikkelende (!) rondleiding hoe de mosterd nog steeds naar een 15de eeuws recept gemaakt wordt. Halfweg ons bezoek staan we oog in oog met de molensteen van 525 kg. Vanaf deze gewijde plaats schat ik het vernuft van Abraham plots veel hoger in….


Treinen maar
Omdat we de trein namen, hoeven we ons niet te bekommeren over parkeren. Bovendien ligt het treinstation op een kwartiertje wandelen van het centrum van Cochem. In enkele uurtjes stonden we geheel uitgerust aan onze bestemming en bovendien kan je overal fietsen huren. Drie dagen lang peddelden we midden beboste hellingen en groene oevers langs een lang blauw lint dat de Moezel noemt. Een totale natuurbeleving. Hier heb je ook geen doctoraat kunstgeschiedenis nodig om wijs te raken uit de infobordjes. Die zijn geschreven op mensenmaat. Wat een verademing. Net op het moment dat we op zondagnamiddag huiswaarts vertrekken, begint het te regenen. Plaagstootje van God, zullen we maar denken. Cochem: ik koester het stadje als een sleeping beauty.

Vlaams aanspreekpunt voor alle info over de regio: herman.taelman@skynet.be

De streek van de Duitse Moezelstreek (van Bernkastel tot Cochem) wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste toeristische kortbij bestemmingen. De streek is in drie à vier uur vanuit ons land bereikbaar. In 1991 en de twee daarop volgende jaren is de samenwerking op toeristisch vlak begonnen met de ‘Vlaamse weken aan de Moezel’. Heel wat evenementen werden georganiseerd. Optredens van Koen Crucke, van een fanfare uit Knesselare en een jazz ensemble uit Dendermonde, een aquarelstage die elk jaar tot in 2019 plaats vond en een voorstelling van Vlaamse producten met bv kaas uit Passendale en Brugse kant van de kantclub de Beertjes uit Beernem. Daat is Vlaming Herman Taelman voor een groot deel verantwoordelijk voor. Herman: “Sedert 1993 hebben we een informatiecentrum voor wie documentatie wenst over overnachtingen, fiets- en wandelroutes, evenementen en bezienswaardigheden. Wie informatie wenst kan een brochure aanvragen die zonder kosten worden toegestuurd.”
Herman Taelman, P.R. 4 x Mosel: herman.taelman@skynet.be

Regio: www.ferienland-cochem.de

Trein: www.bahn.com/nl

Mosterd: www.senfmuehle.net

Hotel: www.hotel-karl-mueller.de

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.