Home > Club Brugge wint van Anderlecht na vroege goal van Brandon Mechele: 3-1

Club Brugge wint van Anderlecht na vroege goal van Brandon Mechele: 3-1

Geschreven op 7 april 2024 om 20:53 door Mario De Wilde

Op speeldag 2 van de Champions’ Play-offs ontving Blauw-Zwart in de valavond in eigen huis RSC Anderlecht. Club kwam heel vroeg op voorsprong na een kopbaldoelpunt van Mechele. In de tweede helft kon een dominant Blauw-Zwart de score verder uitdiepen na twee goals van Onyedika en helemaal in het slot kon Anderlecht nog milderen via Dreyer. Club wint verdiend de topper en zo ligt de titelstrijd helemaal open!

Club speelde vorige week 1-1 gelijk in de stadsderby tegen Cercle Brugge en presteerde vooral na rust sterk. Interimcoach Hayen wilde vooral op die tweede helft verderbouwen, maar moest voor de topper tegen RSC Anderlecht toch enkele noodgedwongen wijzigingen doorvoeren. Zo ontbraken o.a. Mignolet, Odoi en Skov Olsen wegens blessure en ook captain Vanaken moest jammer genoeg verstek geven wegens ziekte. In vergelijking met de basiself tegen Cercle zagen we op die manier twee wissels. Sabbe verving Odoi op de rechtsachterpositie en op het middenveld nam Nielsen de plaats in van Vanaken. Vermoedelijk zal Vetlesen hierdoor een iets meer aanvallende rol krijgen. Voorin speelden Skóraś en Nusa opnieuw in steun van Thiago.

De topper kon eigenlijk niet beter starten voor Blauw-Zwart, want na amper drie minuten was het al meteen raak! De eerste hoekschop van de match werd door Mechele aan de eerste paal met het hoofd gedevieerd en het leer ging in de verste hoek tegen de netten. Droomstart voor Club dus en de thuisploeg bleef doorgaan op het elan, want een goede vijf minuten later probeerde Skóraś het eens van net buiten de zestien. Schmeichel bokste de poging uit zijn doel en de goed gevolgde Nielsen kon jammer genoeg net niet bij de bal om de score te verdubbelen. Al het doelgevaar bleef van Brugse voet komen, maar deze keer was het Vertonghen die een schot van Thiago in extremis nog kon afblokken. Iets na het kwartier kwamen de bezoekers er toch eens uit met een snelle omschakeling, maar Dreyer besloot uiteindelijk hoog over doel.

Halfweg de eerste helft moest Jackers een eerste keer ingrijpen. Hazard probeerde het vanuit een schuine hoek en zijn schot werd nog gedevieerd door Meijer. De goalie van Club reageerde alert en liet zich niet verrassen. Enkele minuten later moest coach Hayen wel noodgedwongen een eerste wissel doorvoeren, want Nielsen blesseerde zich en kon niet meer verder. Jutglà was zijn vervanger en kort hierna werd de score ei zo na verdubbeld voor Club. Thiago speelde goed breed voor Meijer en die laatste kon van dichtbij uithalen. Debast smeet zich nog voor het schot en voorkwam op die manier de 2-0. Diezelfde Debast toonde zich op het halfuur ook in offensief opzicht met een knal vanop ruime afstand. Jackers kende wat moeite met het schot, maar pakte uiteindelijk wel. Het spel ging goed op en neer met kansen aan beide kanten. Thiago had ook de mogelijkheid om Club een tweede doelpunt te bezorgen, maar in plaats van te trappen besloot de Braziliaanse spits om nog opzij te leggen voor Nusa. Niet de beste keuze, want zo was de kans jammer genoeg weg. Het grootste doelgevaar bleef uiteindelijk wel voor de thuisploeg, maar vooralsnog bleef de tweede treffer uit. Meijer waagde zijn kans op een vrije trap, maar die werd in hoekschop gedevieerd. Hierop kon Meijer nogmaals zijn kans gaan met een kopbal, maar Schmeichel plukte van onder de lat. De Bruggelingen bleven de kansen opstapelen, maar de efficiëntie kon beter. Thiago werd mooi in de diepte gestuurd en probeerde dan Schmeichel te verschalken met een soort lobbal. Zijn poging was te hard, waardoor de bal over de kooi van de Deense doelman belandde. Zo bleef het natuurlijk bij een krappe voorsprong en moest Club opletten voor wat nonchalance. Onyedika speelde zomaar in de voeten van Dreyer en die ging met het leer aan de haal. Uiteindelijk kon hij ook op doel trappen, maar Jackers ging goed plat. Na een aangename eerste helft ging een dominant Blauw-Zwart rusten met een verdiende voorsprong…

Er werden geen nieuwe vervangingen doorgevoerd bij aanvang van de tweede helft en ook het spelbeeld veranderde aanvankelijk niet. Club eiste de bal op en probeerde hoog druk te zetten op de Brusselse defensie. Deze keer duurde het echter ongeveer 10 minuten vooraleer we het eerste doelgevaar konden noteren. Sabbe had tijd en ruimte om aan te leggen vanuit de tweede lijn, maar zijn knal zoefde jammer genoeg naast het doel van Schmeichel. Iets voor het uur had Thiago dé kans om de score te verdubbelen. Onyedika stak de bal mooi diep voor de Braziliaan, maar oog in oog met Schmeichel legde hij het leer voorlangs net naast de paal. Dit bleek slechts uitstel, want enkele minuten later was het tweede doelpunt voor Club eindelijk een feit! Skóraś speelde de bal breed voor Onyedika en net buiten de zestien knalde de Nigeriaan het leer staalhard voorbij Schmeichel. Het enige wat Anderlecht hier voorlopig tegenover kon stellen, was een schot(je) voorlangs van Dreyer, maar Jackers moest bijgevolg niet ingrijpen.

Enkele minuten later probeerde Dolberg het acrobatisch op een voorzet van Hazard, maar zijn poging belandde over de kooi van Jackers. Blauw-Zwart kroop in deze fase iets te veel achteruit, maar kwam er toch nog eens snel uit via een infiltrerende Vetlesen. De Noor zag zijn doelpoging van dichtbij over doel waaien. Vijf minuten later viel aan de overkant wel de grootste kans voor de bezoekers te noteren. Dolberg stak mooi tussendoor voor Amuzu, maar Jackers had een uitstekende reflex in huis om de tegentreffer te voorkomen. Club was wat moegestreden, maar bleef wel goed in organisatie staan. Bijgevolg slaagde Anderlecht er ook niet in om nog voor concreet doelgevaar te zorgen. Ondertussen loerden de Bruggelingen op de counter en kon Jutglà nog eens dreigen. Hij snelde op Schmeichel af, maar trapte vanuit een scherpe hoek voorlangs. Op het eind van de reguliere speeltijd besliste opnieuw Onyedika uiteindelijk de wedstrijd. Vanaf het halve maantje had hij tijd en ruimte om zijn tweede treffer van de avond voorbij Schmeichel te plaatsen.

Het Jan Breydelstadion daverde op zijn grondvesten en de tegentreffer van Dreyer in de toegevoegde tijd kon dat feestje niet verpesten. Toch was het in de slotminuten nog even schrikken toen Vázquez ei zo na een tweede treffer voor de bezoekers kon maken. Gelukkig reageerde Jackers alert om het schot van dichtbij over doel te tikken. Club kon echter ook nog eens dreigen via Jutglà, maar Schmeichel ging goed plat op de overhoekse poging van de Catalaan. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Dreyer, maar die zag zijn volley naast de paal belanden. Blauw-Zwart wint aldus verdiend een zinderende topper en zo ligt de titelstrijd weer helemaal open!

Champions’ Play-offs – Speeldag 2
Toeschouwers: 29.042 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Jonathan Lardot
Club Brugge: Nordin Jackers – Kyriani Sabbe, Joel Ordóñez, Brandon Mechele, Bjorn Meijer (79’ Maxim De Cuyper) – Raphael Onyedika, Casper Nielsen (26’ Ferran Jutglà), Hugo Vetlesen – Michał Skóraś (79’ Éder Balanta), Igor Thiago, Antonio Nusa (88’ Philip Zinckernagel).
Bank: Josef Bursik, Nick Shinton, Jorne Spileers, Dedryck Boyata, Maxim De Cuyper, Éder Balanta, Shion Homma, Philip Zinckernagel, Chemsdine Talbi, Ferran Jutglà.
Coach: Nicky Hayen.
RSC Anderlecht: Kasper Schmeichel – Killian Sardella, Zeno Debast, Jan Vertonghen, Ludwig Augustinsson – Thomas Delaney (64’ Francis Amuzu), Théo Leoni, Mario Stroeykens (64’ Majeed Ashimeru) – Anders Dreyer, Kasper Dolberg (76’ Nilson Angulo), Thorgan Hazard (76’ Luis Vázquez).
Bank: Colin Coosemans, Francis Amuzu, Majeed Ashimeru, Luis Vázquez, Louis Patris, Mats Rits, Nilson Angulo, Federico Gattoni, Kristian Arnstad.
Coach: Brian Riemer.

Gele kaarten: Hazard, Riemer, Delaney, Ashimeru, Sardella, Onyedika, Augustinsson
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 3’ Mechele (1-0), 61’ Onyedika (2-0), 89’ Onyedika (3-0), 90+1’ Dreyer (3-1)

Reacties

Een apetrotse Onyedika stond de verzamelde pers met een brede glimlach te woord. “Matchwinnaar is altijd leuk te horen maar dat is bijzaak. Met deze overwinning is alles terug mogelijk. De coach heeft ons zijn vertrouwen geschonken en daar hebben we gebruik van gemaakt. Op naar de volgende match zou ik zeggen.”

Een duidelijk ontgoochelde Dreyer had het achteraf over een gemiste kans. “Het is voornamelijk die eerste vroege goal die ons parten heeft gespeeld. Voor aanvang hadden we een plannetje maar na een paar minuten was dit rijp voor de vuilbak. Nu moeten we naar onze eigen fouten kijken en hopelijk leren uit onze misstap van vandaag. Door Geert Demuynck

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.