Home > Club Brugge trekt deze middag naar Antwerp. 140st match voor Mignolet voor blauwzwart

Club Brugge trekt deze middag naar Antwerp. 140st match voor Mignolet voor blauwzwart

Geschreven op 14 mei 2023 om 09:02 door Mario De Wilde

Deze middag speelt Club Brugge zijn derde wedstrijd van de Champions’ Play-Offs op het veld van leider Antwerp. Bereid je optimaal voor op de topper met de Club Facts! Met Antwerp treft Club zondag de kersverse leider in de Play-Offs. De ‘Great Old’ won vorige week van KRC Genk en klom zo over de Limburgers naar de eerste plaats. Club speelde al 84 keer eerder op het veld van Antwerp. Daarvan won Club er 28 (laatste keer 1-3 op 15/05/2022), speelde het 25 keer gelijk (laatste keer op 0-0 op 5/02/2023) en verloor het 31 keer (laatste keer 2-1 op 10/11/2019), overigens de enige nederlaag van de laatste 14 verplaatsingen naar de Bosuil.

In de Champions’ Play-Offs is Blauw-Zwart met een zege en twee draws nog ongeslagen tegen Antwerp. Ook in de laatste acht onderlinge duels verloor Club niet van RAFC.

Eerder dit seizoen speelde FCB al twee keer tegen Antwerp, beide ontmoetingen eindigden op een gelijkspel. In het Jan Breydelstadion werd het 2-2 na doelpunten van Mechele en Lang. Frey en Janssen konden evenwel nog een punt uit de brand slepen. Begin februari eindigde een intense topper in Antwerpen op een scoreloos gelijkspel.

Door de nederlaag tegen Union begint Club voor het eerst in zijn 13 deelnames met een 0/6 aan de Play-Offs. Als het niet wint van Antwerpen, kan Club niet meer hoger eindigen dan plek 4. Die plaats heeft volgend jaar recht tot de tweede voorronde van de UEFA Conference League, de competitie waar KAA Gent en Anderlecht dit seizoen de kwartfinales haalden.

Hans Vanaken is Brugs topschutter in de Play-Offs met 22 doelpunten, daarmee evenaart hij het Play-Off record van Mbaye Leye. Vanaken scoorde al in beide PO1-matchen dit seizoen en heeft aan een doelpunt genoeg om topschutter aller tijden in de Play-Offs te worden. Daarnaast is hij ook assist-koning met in totaal 13 beslissende passes én heeft hij aan drie wedstrijden genoeg om ook de speler te worden met het meeste aantal wedstrijden in POI (nu is dat Silvio Proto met 66 matchen).

DE TEGENSTANDER

De jongens van Mark van Bommel verkeren in bloedvorm. Vlak voor de start van de Play-Offs wonnen ze nog de Croky Cup, en sinds vorige week voeren ze het klassement aan na een zege tegen titelconcurrent KRC Genk.

Antwerp heeft aan Club altijd een lastige tegenstander. Sinds hun promotie in 2017 konden ze Club maar twee keer kloppen in achttien duels. Antwerp verloor in die periode ook van niemand vaker dan van Blauw-Zwart (negen nederlagen).

Vincent Janssen is de clubtopschutter met zestien rozen, daarvan kwamen zes doelpunten er vanop strafschop. In hun laatste zes duels kregen ze vier penalties toegekend. Op de vorige speeldag benutte Alderweireld nog een strafschop, nadat Janssen daarvoor mistte vanop de stip.

Jean Butez, hun Franse nummer 1, hield dit seizoen al 20 keer de netten schoon. Als hij in de resterende vier wedstrijden nog één clean sheet kan pakken, evenaart hij het clean sheet-record over de laatste 30 jaar. In 2013/14 behaalde Standard 21 clean sheets.

Als Antwerp op voorsprong komt, verloor het dit seizoen nooit een wedstrijd. Ze zijn de enige ploeg die die statistiek kan voorleggen.

MIJLPALEN

Doelman Mignolet staat voor zijn 140ste competitiematch als speler van Club Brugge. Denis Odoi kan zijn 40ste competitiematch bij Club vieren. Revelatie Jorne Spileers stapelde de voorbije weken de wedstrijden op en kan daardoor zondag zijn tiende wedstrijd in de JPL afwerken. Hans Vanaken heeft aan een wedstrijd genoeg om zijn 370ste wedstrijd in de competitie af te vinken.

DE SCHEIDSRECHTER

Ref van dienst zondag is Nathan Verboomen, zijn lijnrechters zijn Mathias Hillaert en Ruben Wyns, Jan Boterberg is de vierde ref. De VAR in Tubeke is Bert Put, geruggesteund door Arthur Denil en Roel Bensch.

Verboomen floot al achttien keer eerder een duel van Club. In de vorige acht uitwedstrijden onder zijn leiding speelde Club twee keer gelijk en verloor het evenveel keer. Vier keer trok Club aan het langste eind. Uit de vorige elf thuiswedstrijden van Antwerp onder leiding van Verboomen haalde Antwerp 17/33.

Eerder dit seizoen floot Verboomen 2 duels van Club. De thuismatchen tegen Zulte Waregem en Anderlecht eindigden telkens op een 1-1 gelijkspel. Van the Great Old floot hij de uitmatchen op Westerlo (3-3) en OHL (1-1) en de thuismatch tegen Sporting Charleroi (0-1). Een Antwerp-Club floot Verboomen al een keer eerder, in oktober 2021. Toen werd het 1-1

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.