Home > Club Brugge pakt deugddoende zege (2-0) tegen AA Gent en staat op vierde plaats

Club Brugge pakt deugddoende zege (2-0) tegen AA Gent en staat op vierde plaats

Geschreven op 27 februari 2023 om 07:59 door Mario De Wilde

Op speeldag 27 van de Jupiler Pro League vond in het Jan Breydelstadion ‘De Slag om Vlaanderen’ plaats tussen Club Brugge en KAA Gent. In een intense eerste helft werd er niet gescoord, maar diep in de tweede helft brak Meijer de ban met een kopbalgoal. In de blessuretijd legde Vanaken de eindscore vast vanop de stip. Blauw-Zwart pakt aldus een deugddoende zege!
Na het gelijkspel in de stadsderby tegen Cercle Brugge was coach Parker allerminst tevreden over de prestatie van zijn team. Voor de topper tegen KAA Gent voerde hij dan ook enkele wijzigingen in zijn basiself door. In de defensie namen Mata en Mechele hun plaats terug in en dit ten koste van Odoi en Sylla. Daarnaast was er ook een basisplaats weggelegd voor Sowah. Hij vormde samen met Lang en Jutglà het aanvallende trio. Bij de bezoekers was het opletten voor het aanvalsduo Cuypers en Orban.

Blauw-Zwart begon meteen aanvallend aan de partij en dit resulteerde in de eerste minuten al in twee goede mogelijkheden. Buchanan kwam naar binnen en plaatste de bal naar de verste hoek, maar Nardi tikte naast. Enkele minuten later ging een voorzet van Vanaken naar de tweede paal en opnieuw moest de goalie van de bezoekers ingrijpen. Club bleef de wet dicteren en het was wederom captain Vanaken die voor gevaar zorgde met het hoofd, maar het leer werd van de lijn gekeerd. KAA Gent reageerde via een afstandsschot van Torunarigha, maar Mignolet moest niet ingrijpen. Net voor het kwartier viel er langs beide kanten gevaar te noteren. Eerst trapte Orban de bal recht op Mignolet en meteen aan de overkant had Nardi een knappe reflex in huis op een schot van dichtbij van Jutglà. Rond minuut 20 waren het de bezoekers die toch twee maal op korte tijd voor gevaar zorgden. Nielsen smeet zich eerst uitstekend voor het schot van Nurio en een afstandsschot van de Sart ging naast doel.

De druk van Blauw-Zwart was dus even gaan liggen en zo kwam KAA Gent beter in de match. Zo trachtte Okumu vanop eigen helft Mignolet te verschalken, maar die reageerde alert. Net over het halfuur achtte Lang zijn moment gekomen, maar zijn knal van net buiten de zestien werd goed gepareerd door Nardi. Na deze fase volgde een periode met veel duels en intensiteit, maar zonder veel kansen. Rond minuut 40 toonde Club zich toch nog eens via Vanaken. Hij kon een vrije trap van Lang deviëren met het hoofd, maar het leer ging op het dak van het doel. Blauw-Zwart probeerde nog de opening te forceren in de eerste helft, maar o.a. een schot van Buchanan werd afgeblokt. We gingen rusten met een brilscore…

Club begon het tweede bedrijf, net als de eerste helft, met een uitstekende kans. Mata bracht de bal voor doel en daar kon Jutglà vrijstaand koppen. Het leer ging echter jammer genoeg naast de kooi van Nardi. De thuisploeg bleef druk zetten, maar diezelfde Jutglà kreeg ook een uitstekende voorzet van Buchanan niet onder controle. Al het Brugse doelgevaar bleef van de Spaanse spits komen, maar nu werd zijn knal vanop afstand gedevieerd in hoekschop. De Blauw-Zwarte dominantie werd dus voorlopig nog niet in doelpunten omgezet en ook Sowah kreeg het leer niet gekadreerd op aangeven van Lang.

Club bleef aldus zoeken naar dat verlossende doelpunt en in minuut 74 was het eindelijk prijs! Mata haalde als vanouds de achterlijn en bracht de bal voor doel. Daar timede Meijer het beste om het leer via de onderkant van de lat in doel te koppen. Jan Breydel daverde op zijn grondvesten, want je zag de opluchting bij alle Brugse supporters. Club drukte niet meteen door, maar de bezoekers kwamen ook niet meer tot kansen. Door beide coaches werden er verschillende wissels doorgevoerd, maar zonder extra doelgevaar. De beslissing viel helemaal op het einde van de wedstrijd. De ingevallen Yaremchuk ging neer in de zestien en na heel lang overleg met de VAR wees ref Lambrechts uiteindelijk toch naar de stip. Vanaken bleef kalm en stuurde Nardi de verkeerde kant uit.

Veel was er te doen rond de slag die Buchanan kort voor de rust uitdeelde en waarbij Club de ref (en de VAR) mochten danken dat ze hun ogen sloten. Op dat moment stond het nog 0-0 en eigen had Club met tien verder moeten spelen en was een rode kaart op z’n plaats geweest.

Blauw-Zwart boekte op die manier een deugddoende en verdiende overwinning en dit uitgerekend in de ‘Slag om Vlaanderen’. Zo staat Club steviger op de vierde plaats en loopt het uit op Gent. Komende vrijdag al volgt de verplaatsing naar KV Oostende…