Home > Club Brugge geeft hele voetbalarchief in langdurige bewaargeving bij stadsbestuur

Club Brugge geeft hele voetbalarchief in langdurige bewaargeving bij stadsbestuur

Geschreven op 15 november 2023 om 07:22 door Mario De Wilde

De Club Brugge Foundation geeft het papieren en audiovisueel archief van Club Brugge KV in langdurige bewaring aan het Stadsarchief Brugge. Dit rijke archiefbestand zal er professioneel bewaard en geïnventariseerd worden. “Hiermee is de toekomst van dit uniek Brugs erfgoed verzekerd”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Het is een mooi voorbeeld van hoe de Stad haar sportclubs en -verenigingen met een roemrijk verleden ondersteunt”. Afgelopen vrijdag vond de ondertekening van de overeenkomst plaats in het historisch kader van het Brugse stadsarchief.

Een voetbalploeg en archief met grote allures

Club Brugge KV is een naam als een klok in de Belgische en internationale voetbalwereld. De geschiedenis ervan gaat terug tot 13 november 1891. Daarmee is het een van de oudste ploegen van ons land. Doorheen de jaren verzamelt de club maar liefst 18 landstitels, 11 Belgische voetbalbekers en 17 supercups. Daar komen nog twee Europacupfinales en talloze andere legendarische Europese matchen bij. In de loop van de jaren zijn tienduizenden mensen begeesterd door de Brugse blauwzwarte voetbalploeg.

Dit alles heeft geresulteerd in een rijk archief. Zo zijn er de notulen van bestuursvergaderingen die een mooi beeld van de werking doorheen de decennia geven. Je kan ook tientallen jaren van het clubblad Blauw Zwart Magazine doorbladeren. De oudste daarvan gaan terug tot de jaren 1950. En er is de reeks met boekjes gepubliceerd naar aanleiding van de vele Europese wedstrijden. Die van de Europacupfinales tegen Liverpool FC, onder meer op Wembley, springen daarbij in het oog. Verder zijn er talloze dossiers met statistieken en alle mogelijke informatie per seizoen, tientallen videocassettes met uniek beeldmateriaal, briefwisseling, foto’s, krantenartikelen en nog veel meer. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Het belang van het archief van Club Brugge KV is niet alleen groot voor onze stad maar voor de Belgische voetbal- en sportwereld in het algemeen.”

Ollemoale tope: een duurzame toekomst voor de rijke blauwzwarte erfgoedcollectie

De bewaargeving van het papieren en audiovisueel archief is een belangrijke stap in een traject dat ongeveer een jaar geleden begon. Dit traject is ruim. Het heeft als doel om niet alleen genoemd archief maar ook alle erfgoedobjecten van Club Brugge KV veilig te stellen: bekers, wedstrijdvaantjes, truitjes en diverse andere objecten.

Peter Gheysen van de Club Brugge Foundation geeft de uiteindelijke ambitie aan: een nieuw Club Museum, het grootste voetbalmuseum van ons land dat het grote publiek in de rijke blauwzwarte geschiedenis onderdompelt. Het Stadsarchief Brugge speelt daarbij een belangrijke rol. Onder leiding van erfgoedarchivaris Dieter Viaene inventariseert een gedreven ploeg vrijwilligers wekelijks de vele erfgoedobjecten. Hierbij geeft Erfgoedcel Brugge de nodige ondersteuning. Ook anderen werken vanuit hun professionele ervaring en met een groot blauwzwart hart mee. Ollemoale tope, voor een duurzame toekomst voor het erfgoed van Club Brugge KV.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.