Home > Check je auto tijdens de vakantie

Check je auto tijdens de vakantie

Geschreven op 25 augustus 2023 om 16:20 door Mario De Wilde

Er is niets zo leuk als een fijne vakantie met familie of vrienden. Maar dan moet wel alles zonder problemen verlopen. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereid. En dan hebben we het niet alleen over het boeken van het hotel, maar ook over je auto. 

Controleer je auto voordat je op vakantie gaat. Dit geldt zowel voor een langere vakantie naar het zuiden, als voor een weekendje naar de Ardennen. Ontdek hier wat je moet controleren om onbezorgd op pad te kunnen. 

Check de banden 

Controleer voor je vakantie altijd je banden. Of je de auto nu wel of niet veel gebruikt, de banden zullen altijd een beetje leeglopen. Per maand gaat het om 2% tot 5%. Het is veiliger en bovendien zuiniger om met volle banden te rijden. Doordat de banden zachter zijn verbruik je namelijk meer energie. 

Bandenfoto overgenomen van autoonderdelen24.be

Weet je niet wat de bandenspanning voor jouw banden is, kijk dan in de handleiding van de auto. Staat het daar niet in dan kun je het ook vinden aan de binnenkant van het portier of op je tankklepje. 

Mocht je het ook daar niet kunnen vinden dan kun je het ook vinden op de pomp. Op de bandenpomp bij het tankstation staat de luchtdruk voor de meeste soorten banden vermeld. Weet je wat de juiste luchtdruk is dan is het tijd om de banden op te pompen.

  • Draai het ventieldopje open.
  • Stel de gewenste bandenspanning in op de pomp.
  • Sluit de pomp aan op de band.
  • Zorg dat je de pomp goed vastgedrukt houdt totdat je een piep hoort. Dan is de bandenspanning goed. 
  • Hang de pomp weer terug en draai het ventieldopje weer vast.

Zorg dat je de banden controleert aan het begin van je reis. Doe dit op maximaal 5 kilometer afstand van huis om de juiste uitslag te krijgen. Het is ook belangrijk om het reservewiel te controleren, voor het geval je die nodig hebt. 

Controleer het oliepeil 

Om ervoor te zorgen dat de motor goed functioneert, heeft die olie nodig. Dit zorgt ervoor dat bewegende delen zonder te veel wrijving kunnen ronddraaien. Het is aan te raden om de olie in ieder geval elke maand te controleren en voor de vakantie een keer extra. Het is geen probleem als het oliepeil een beetje zakt, maar veel verbruik kan duiden op problemen. Maak in dat geval een afspraak bij de garage, zodat je alsnog onbezorgd op reis kunt. 

  • Zet de auto neer op een vlak oppervlak en wacht tot de motor koud is. Heb je net gereden dan moet je minimaal 10 minuten wachten. 
  • Maak de motorkap open en zet vast met de haak. Haal vervolgens de peilstok uit het oliereservoir. Je herkent deze aan het symbool van een oliekannetje. 
  • Haal de peilstok uit het reservoir en maak goed schoon met een oude lap.
  • Plaats de peilstok terug om een goede meting te krijgen. Haal de stok er nu weer uit om het oliepeil af te lezen. Onderaan de stok zitten inkepingen voor het minimale oliepeil en maximale oliepeil.
  • Zit er te weinig olie in, vul het reservoir dan bij. 

Koelvloeistof

Koelvloeistof is noodzakelijk om de warmte van de motor af te voeren. Zit er te weinig koelvloeistof in de radiator dan kan de motor oververhit raken. De kans hierop is nog groter dan je op een warme zomerdag rijdt of als je de file staat. Ga dus niet op vakantie zonder te controleren of je voldoende koelvloeistof hebt.

Je kunt de controle het beste uitvoeren na het controleren van het oliepeil. Ook hiervoor moet de auto namelijk op een vlakke ondergrond staan en niet warm zijn. De dop voor de koelvloeistof herken je aan een teken van een thermometer in water. 

Je hoeft het reservoir overigens niet open te maken want het peil staat aangegeven op de transparante zijkant. Zit er te weinig koelvloeistof in, vul het dan bij. Zit er veel minder dan het minimum in dan is het aan te raden om naar een garage te gaan. Er kan namelijk sprake zijn van een lekkage.

Controleer of je caravan goed vast zit

Ga je met de caravan, een aanhanger of vouwwagen op vakantie, controleer dan of die goed vast zit. Bevestig de caravan aan de trekhaak en maak de losbreekkabel vast. Deze kabel is een extra veiligheidsmiddel. Mocht de caravan toch loskomen dan zal hij hierdoor automatisch remmen. 

De volgende stap is om de verlichting te controleren. Vraag iemand om de lampen te checken terwijl je ze aan een uit doet. Vergeet hierbij niet de richtingaanwijzers en kentekenverlichting. 

Overige zaken waar je op moet letten

Ga je buiten België op vakantie dan moet je op meer letten dan alleen de auto. Ga je op vakantie naar Zwitserland of Oostenrijk dan heb je een vignet nodig. Voor het Oostenrijkse vignet geldt dat het verplicht is voor auto’s tot 3500 kg. Dit geldt alleen op de A en S wegen, maar daar kom je haast niet onderuit. Voor Zwitserland is een vignet verplicht voor alle auto’s tot 3500 kg. Neem je een caravan of andere aanhanger mee, dan heb je een extra aanvulling nodig.  

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.