Home > Centrale glazen koepel eye-catcher op het vernieuwde Albertplein van Knokke-Heist

Centrale glazen koepel eye-catcher op het vernieuwde Albertplein van Knokke-Heist

Geschreven op 8 april 2024 om 10:15 door Mario De Wilde

De werkzaamheden op en onder het vernieuwde Albertplein in Knokke-Heist zijn ei zo na afgerond. Sinds de paasvakantie zijn de rijweg van de Zeedijk en de Kustlaan weer opengesteld voor het verkeer en is het plein toegankelijk voor de wandelaars. De gemeentelijke groendienst heeft de voorziene plantvakken ten zuiden en ten noorden van het plein netjes opgevuld met olijfwilg (eleagnus ebbingei), ijzerhard (verbena bonariensis) en lampenpoetsersgras (pennisetum). Na het paasverlof moet projectontwikkelaar PSR van de Jan De Nul Group enkel nog de traphal aan de oostkant plaatsen. Dit zal ongeveer een drietal weken in beslag nemen. Voor de rest is alles klaar op het plein en de wegenis errond.

De centrale glazen koepel op het Albertplein werd op 28 juni 2023 voor het eerst voor het brede publiek met een klank- en lichtspel onthuld en is in februari 2024 opgeleverd. The Memlinc Hotel voert als toekomstige uitbater van dit brasseriepaviljoen momenteel nog de nodige inrichtingswerken uit. Binnen in de dôme is de structuur van de middenconsole al gerealiseerd en is men deze week ook begonnen met de plaatsing van de bar. Op de mezzanine is het schrijnwerk voltooid en zijn de voorbereidende werken voor het plaatsen van het sanitaire blok gestart. De betegeling van de keuken en bijkeukens is gerealiseerd en wordt nu gevoegd. Vanaf volgende week wordt op de tussenverdieping het keukenmeubilair geplaatst. De ingebruikname van de glazen koepel met een ruim terras errond is voorzien in de loop van juni 2024.

Kunstwerk De Poëet van Ossip Zadkine terug van weggeweest
Het kunstwerk De Poëet van Ossip Zadkine verhuist na de paasvakantie van de Canadasquare terug naar het Albertplein. Het gaat nog om een proefopstelling waarbij een houten mock-up voor de sokkel is geplaatst. Het architectenbureau Philippe Samyn and Partners die het vernieuwde Albertplein ontwierp, moet nog het materiaal, de kleur en de afmetingen van de definitieve sokkel vastleggen. Het beeld uit 1963 geeft op een gevoelige wijze uitdrukking aan de zanger van de vrijheid die de lier van Orpheus tegen de borst houdt. In de sculptuur werd het gedicht Liberté van de Franse surrealistische dichter Paul Elouard gegraveerd.

Ossip Zadkine, geboren in het Russische Smolensk, studeerde op zeer jonge leeftijd tekenen en houtgrafiek in Engeland. Hij liet zich inspireren door het kubisme, meer bepaald in het fragmenteren van de lichamen en een welhaast muzikaal ritme, maar bleef fundamenteel expressionistisch werken. Hij evolueerde met zijn grotere bronzen werken naar een meer open stijl, altijd balancerend tussen abstract en klassiek, materie en gevoel. Van het bronzen beeld De Poëet werden vijf exemplaren gegoten, onder andere ook voor New York.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.