Home > Cartoonist O-Sekoer wint Press Cartoon Belgium Eerste Prijs Knokke-Heist

Cartoonist O-Sekoer wint Press Cartoon Belgium Eerste Prijs Knokke-Heist

Geschreven op 31 mei 2021 om 07:23 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdag vond de juryzitting plaats voor de jaarlijkse uitreiking van Press Cartoon Belgium. Voor de éénentwintigste editie van de PCB waren 21 cartoonisten genomineerd met 95 cartoons die in 2020 in de pers zijn gepubliceerd. Voor PCB 2021 wordt de Eerste Prijs Knokke-Heist t.w.v. € 5.000 toegekend aan twee cartoons van O-Sekoer. Een eerste tekening handelt over het fascisme dat in Europa oprukt, verschenen op 22 januari 2020 op Facebook. In een tweede tekening wijst O-Sekoer er ons op dat het racisme onder president Trump hoogtij viert in de VS. Deze cartoon is verschenen op 17 mei 2020 op Facebook. De tweede prijs Knokke-Heist van € 2.000 gaat naar Karl voor een tekening over het onderwerp ‘Charlie Hebdo 5 jaar later’ verschenen op 8 januari 2020 in Knack Focus. De derde prijs Knokke-Heist van € 1.000 gaat naar duBus voor een tekening over het onderwerp ‘Migranten in Lesbos’ verschenen op 5 maart 2020 in La Dernière Heure.

Jury
Aan de jurytafel zaten wetenschappers die actief betrokken zijn geweest bij de strijd tegen het coronavirus en vertegenwoordigers van de civiele samenleving:
• Prof. Dr. Emmanuel André (FR) – Voormalig Interfederaal Coronavirus Woordvoerder – Belgische arts en klinisch bioloog.
• Prof. Dr. Leila Belkhir (FR) – Infectioloog bij Cliniques Universitaires Saint-Luc, Klinisch docent UCLouvain
• Prof. Dr. Geert Meyfroidt (NL) – President at SIZ – Belgian Society of Intensive Care Medicine
• Prof. Dr. Marc Noppen (NL) – Chief Executive Officer University Hospital UZ Brussel, Brussels • Caro Philippe (NL) – Verpleegster en Projectmedewerker Wit-Gele Kruis
• Gaël Turine (FL) – Fotograaf – heeft een fotografisch werk verricht over de gevolgen van de coronaviruscrisis voor het verplegend personeel
• Prof. Dr. Steven Van Gucht (NL) – Belgisch viroloog bij Sciensano en gastprofessor aan Universiteit Gent
• Dr. Yves Van Laethem (FR) – Interfederaal Coronavirus Woordvoerder
• Prof. Dr. Marc Van Ranst (NL) – Belgische hoogleraar Virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven

1ste prijs O-Sekoer

Cartoon 1 – Oordeel van de jury: De vlinder symboliseert zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van de wereld tegenover het oprukkende fascisme dat net als een virus aan onze gezondheid knaagt. We kunnen het fascisme als thema overigens vervangen door racisme of milieuvervuiling. Het beeld is zeer esthetisch en krachtig. Het spreekt onmiddellijk aan.

Cartoon 2 – Oordeel van de jury: Met twee zwarte vlekken maakt de tekenaar meteen zijn standpunt duidelijk. De link met het coronavirus is hier terecht op zijn plaats: net als het coronavirus sluipt racisme onderhuids in de samenleving (via social media en fake news) om dan onverwacht op te duiken. Dat is ook hoe Trump zijn haatboodschap heeft verspreid. De cover toont ook de zwakte van het democratisch bestel in de VS aan. Detail: zowel Trump als Hitler werden ooit door Time magazine als Man of the Year aangeduid. Tweede Prijs: Karl Oordeel van de jury: Dit idee kan ruimer toegepast worden dan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Hij toont ook hoe bijvoorbeeld de Palestijnen tegenover Israël staan of de virologen tegenover de publieke opinie die de coronamaatregelen aan hun laars lappen, meer specifiek militairen die hun gelijk met geweld willen halen van wetenschappers. Telkens met de onmacht van het geweld als statement.

2de prijs Karl
Tweede Prijs: Karl Oordeel van de jury: Dit idee kan ruimer toegepast worden dan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Hij toont ook hoe bijvoorbeeld de Palestijnen tegenover Israël staan of de virologen tegenover de publieke opinie die de coronamaatregelen aan hun laars lappen, meer specifiek militairen die hun gelijk met geweld willen halen van wetenschappers. Telkens met de onmacht van het geweld als statement.

TIP: Van 9 oktober tot 16 januari kan je nog meer werk van Karl aanschouwen in Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist tijdens de audio-expo Kanteltijd. Cartoonist
Karl Meersman & comedian Wouter Deprez slaan hiervoor de handen in elkaar. De interactie tussen de kunstwerken van Karl en het commentaar van Wouter zorgt voor een boeiend geheel. Meer info: www.kanteltijd.be

Derde Prijs: duBus
Oordeel van de jury: Deze tekening toont vooral het falen van Europa tegenover zowel de vluchtelingencrisis als de coronacrisis. Door het gebrek aan solidariteit worden de zwaksten aan hun lot overgelaten en worden er bijvoorbeeld nog altijd geen vaccins gestuurd naar de arme landen. Politici verschuilen zich maar al te gemakkelijk achter de coronacrisis om dringende maatschappelijke problemen niet aan te pakken. Deze cartoon is met andere woorden een pleidooi voor meer solidariteit in Europa.

Prijsuitreiking
De prijzen worden op zaterdag 3 juli 2021 overhandigd in Knokke-Heist bij de opening van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist en de opening van de tentoonstelling met onder meer de genomineerde cartoons van de PCB 2021. Dus wie graag deze genomineerde cartoons en nog veel andere briljante cartooncreaties wilt bewonderen, moet deze zomer afzakken naar het Cartoonfestival!

Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist 2021
Het 60ste Cartoonfestival wordt groter, belevenisvoller en actiever dan alle voorgaande edities. De gratis thematentoonstelling krijgt van 3 juli tot en met zondag 29 augustus een nieuwe locatie in het Cultuurcentrum Scharpoord om zijn naam als hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Belgische kust nog meer in de verf te zetten.

Onder de noemer #sportersbelevenmeer in Knokke-Heist zet ‘Iedereen Kampioen’ zijn sportiefste beentje voor! De deelnemende cartoonisten hebben het onderwerp Sport grondig bestudeerd doorheen hun cartooneske bril en vereeuwigden hun creatieve kronkels in hilarische cartoons. Zowel binnen in de prachtig ingeklede themaruimtes, als buiten bij de cartoonspots en outdoor frames zal je dus van de beste cartoons kunnen genieten, maar ook leuke doe-opdrachten uitvoeren, deelnemen aan workshops en je conditie kunnen testen i.s.m. Sport Vlaanderen. 3, 2, 1, START!
NIEUW: Vanaf 2021 zet het festival per editie een cartoonist in de kijker. Dit jaar is die speciale Cartoongast niemand minder dan Lectrr.

Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist
Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1 Van zaterdag 3 juli tot en met zondag 29 augustus 2021 Open elke dag van 10 tot 19 uur – gratis toegang (tickets reserveren verplicht)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.