Home > Canadese volgt bevrijdingsroute langs De Haan in de voetsporen van haar vader

Canadese volgt bevrijdingsroute langs De Haan in de voetsporen van haar vader

Geschreven op 29 april 2023 om 07:27 door Mario De Wilde

De Canadese Kathie Braden treedt tijdens haar reis doorheen België en Nederland in de voetsporen van haar vader, Hugh Braden, een van de Canadese bevrijders, die tot eind september 1944 met zijn regiment in De Haan ingekwartierd was. Dit Canadese regiment nam actief deel aan de bevrijding van onder meer De Haan en Wenduine, Diksmuide, Nieuwpoort, Brugge en de kuststreek in het algemeen.

“Ze zijn daar!” Die kreet was vanaf 6 september 1944 zowat overal in België te horen toen de eerste bevrijders de Frans-Belgische grens overstaken. Het zou het einde betekenen van vier donkere oorlogsjaren van Duitse bezetting. In De Haan was het nog wachten tot 9 september. In de namiddag komt het Canadese 12e regiment Manitoba Dragoons via de Driftweg in De Haan aan. De Manitoba Dragoons worden ingekwartierd in de villawijk Concessie. Het imposante Astoria-hotel, waar ze tot hun verbazing in het Engels aangesproken worden, wordt hun hoofdkwartier.

De Canadese soldaten verblijven hier een zestal weken en worden onder meer ingezet voor de verdediging van het kanaal Brugge en voor de ‘bevrijding van Walcheren’.Eén van deze Canadese soldaten is was Hugh Desmond Braden (stamnummer 106791). Zijn dochter, Kathie Braden LaForge, besloot om naar België en Nederland te komen om in het spoor van haar vader Hugh Braden de bevrijdingsroute te volgen. Samen met Guy De Backer en Joris Praet herbeleeft Kathie de reis die haar vader in 1944 aflegde en bezoekt ze de belangrijkste stopplaatsen van het regiment.

Kathie Braden verblijft twee dagen in Hotel Astoria in De Haan, waar de eenheid haar hoofdkwartier had en bijna een volledige maand verbleef. Vandaar trekken ze naar onder meer Brugge en Blankenberge. Daarna gaat de reis ook verder naar Nederland. Kathie en haar echtgenoot werden eergisteren officieel ontvangen in Hotel Astoria.

“De gemeente De Haan is het Canadese regiment heel dankbaar voor hun rol in de bevrijding. Getuige daarvan zijn trouwens nog verschillende plaatsnamen in Wenduine die naar hen vernoemd zijn: de Manitobastraat, de Manitobawijk en de Manitobahelling, die op 9 september 1945 werd ingehuldigd in aanwezigheid van een delegatie van het 12de regiment Manitoba Dragoons”, aldus burgmeester Wilfried Vandaele. Speciaal voor de gelegenheid werd ook een Willys MB jeep opgesteld voor het hotel. Deze jeep, die eigendom is van de Haanse verzamelaar Pascal Zwaenepoel, werd gebruikt tijdens de bevrijding van De Haan op 9 september 1944.

Fotoboekje met oude foto’s van de bevrijding, gemaakt naar aanleiding van het bezoek van Kathie Braden
Foto van Hugh Desmond Braden
Foto van de intrede van de 12th Manitoba Dragoons op 9/09/1944
Foto van de ontvangst van Kathie Braden op 27/04/2023

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.