Home > Cambio, deelfietsen, enz.: deelmobiliteit nog nooit zo populair in Kortrijk

Cambio, deelfietsen, enz.: deelmobiliteit nog nooit zo populair in Kortrijk

Geschreven op 13 maart 2019 om 14:35 door Mario De Wilde

Deelmobiliteit zit in Kortrijk duidelijk in de lift. De recentste cijfers tonen aan dat nieuwe vormen van deelmobiliteit in Kortrijk voor fietsen én auto’s aan populariteit wint.

Blue-Bike deelfietsen

Zo is er Blue Bike, het deelfietsensysteem nabij trein- en busstations, dat in Kortrijk een sterke toename kent van gebruikers. De typische blauwe stadsfietsen zijn terug te vinden aan het station en zijn vooral bedoeld om korte afstanden tussen het station en de eindbestemming met de fiets te overbruggen. In 2018 werden in Kortrijk 8615 ritten van gebruikers met de BlueBike geteld. Ten opzichte van 2016 betekent dit een stijging van 90%. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Door het enorme succes voorzien we op korte termijn een uitbreiding van de fietsenvloot met 18 extra fietsen.”

Mobit free-floating deelfietsen

Ook het gebruik van de Mobit fietsen kent een stijgende trend. Mobit is het fietsdeelsysteem die werkt met een app en een slim slot dat je kan openen met je smartphone. De groene Mobit-deelfietsen, die verspreid terug te vinden zijn doorheen de stad, zijn sinds september 2017 aanwezig in Kortrijk. In de periode van januari 2018 tot halfweg maart 2019 zijn er 860 extra fietsers die gebruik maken van het Mobit-systeem met een totaal van 1415 gebruikers. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Het totaal aantal gefietste kilometers bedraagt 54.259 km. Met andere woorden werd met het mobit-systeem in Kortrijk alleen al, de evenaar 1,35 keer afgefietst.”

Cambio deelwagens

Voor gebruikers van deelauto’s is er tenslotte het Cambio autodeelsysteem. Een cambio-wagen heeft een gereserveerde standplaats en werkt met een systeem waarbij je de wagen afhaalt en terugbrengt, klaar voor de volgende gebruiker. Met 341 unieke leden werden zo op een jaar tijd 117 wagens uit het Kortrijks verkeer gehaald en gaf dit een parkeeroppervlakte van 1.287m² vrij. Het aantal gebruikers stijgt ook met 95 leden ten opzichte van 2017. Ook het aantal ritten neemt enorm toe. In 2018 registreerden we 3360 ritten. Dat is een toename van maar liefst 42%, vergeleken met 2016. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Het is duidelijk dat delen in de lift zit. Delen is als het ware het nieuwe bezitten, ook op vlak van mobiliteit. Daarom willen we de komende jaren nog verder gaan, door stelselmatig de bestaande deelsystemen uit te breiden. Maar ook door nieuwe vormen van deelmobiliteit aan te bieden. We denken daarbij aan elektrische deelfietsen en elektrische deelsteps, die je nu ook al in andere steden vindt.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.