Home > Calle Bezems, alias Katelijne Verpoort, uit Koolkerke krijgt eindelijk de vrijspraak!

Calle Bezems, alias Katelijne Verpoort, uit Koolkerke krijgt eindelijk de vrijspraak!

Geschreven op 15 augustus 2022 om 12:09 door Mario De Wilde

De Koolkerkse zomer staat in het teken van Calle Bezems, de laatste vrouw die in Brugge in 1634 als heks tot de brandstapel veroordeeld werd. Het gerucht deed toen de ronde dat de heksensabbatten in Koolkerke plaats vonden. Op zondag 4 september pakt het Feestcomité uit met haar Reuzenstoet die na 17 jaar nog eens door Brugge trekt. Aan de stoet wordt een nieuwe reuzin toegevoegd: Calle Bezems. De stoet wordt op zondag 28 augustus voorafgegaan door een evocatie die Calle Bezems terug tot leven brengt. En dit op de magische locatie van het Fort Van Beieren, op de site waar UitWijken de voorbije weken haar tenten heeft opgeslagen.

Heksen en natuur gaan hand in hand.

De koninklijke harmonie Vermaak na Arbeid uit Koolkerke, die het initiatief nam voor dit spektakel, vroeg aan het Brugs vertelcollectief ‘De Op-Lichters’ om een evocatie uit te werken rond Calle Bezems. Het resultaat is een reeks vertellingen met als titel ‘Calle Bezems – De Vrijspraak!’. Trekker van de groep, Karin Bral, lerares woordkunst in het Brugs conservatorium, licht de evocatie toe: ‘Samen met zes andere vertellers uit mijn vertelcollectief ‘De Op-Lichters’ gaan we terug naar het jaar 1634. Godsdienstoorlogen, strenge winters, hongersnoden, de pest. Brugge was bovendien helemaal in de ban van ‘heksen’. Drie waren er al veroordeeld. Het waren barre tijden, vooral voor vrouwen. En dan wordt de volksvrouw Katelijne Verpoort, die iedereen kent als Calle Bezems omdat ze bezems verkoopt, aangewezen. Na een wrede foltering bekent Calle waardoor ze uiteindelijk als heks op de brandstapel sterft.

Hoe is het ooit zover kunnen komen? Was het gewoon de tijdsgeest? Of zijn dergelijke fenomenen van alle tijden? En is het daarom belangrijk om het verhaal van Calle Bezems te blijven vertellen? Door het mechanisme bloot te leggen dat onherroepelijk tot Calle’s dood leidde van zodra ze als heks aangewezen werd, proberen we met onze vertellingen een antwoord op deze vragen te vinden. Nu en dan geven we tussendoor een knipoog naar de uitdagingen van onze tijd.

De voorstellingen gaan door op de evenementenweide van het Provinciaal Domein ‘Fort van Beieren’ in Koolkerke.

Er zijn drie opvoeringen: om 14.30 u., 17.30 u en om 19.30 u.

Kaarten zijn te koop bij In en Uit aan 9 euro in voorverkoop en aan 11 euro ter plaatse.

Meer info: https://www.ticketsbrugge.be/nl/events/calle-bezems-de-vrijspraak

 

2 reacties

Geert Van Mulders
Geschreven op 2022-09-10 08:26:40
Mensen vragen zich af of onze reuzin nog buiten zal komen. Wel, Calle zal te zien zijn tijdens onze Halloweenoptocht van 29 oktober in Koolkerke. Het is ook niet uitgesloten dat Calle ook voor andere gelegenheden naar buiten komt. Wie interesse heeft mag mij zeker contacteren. Geert Van Mulders, voorzitter Feestcomité Koolkerke
Karin Bral
Geschreven op 2022-08-16 09:06:20
Een boeiende en tragische brok Brugse geschiedenis!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.