Home > Café Winket opende gisteren de deuren naast de Brugse gevangenis

Café Winket opende gisteren de deuren naast de Brugse gevangenis

Geschreven op 24 april 2022 om 07:52 door Mario De Wilde

Gisteren opende Café Winket zijn deuren naast de Brugse gevangenis. Café Winket wordt vier weken lang een broedplek voor cultuur, debat, ontmoeting. Met als rode draad een hartverwarmend onthaal voor bezoekers aan gedetineerden. Iedereen is welkom. Café Winket krijgt onderdak in De Belgiek, een mobiele cultuurzaal. We sluiten af op 20 mei met een muzikale omwandeling van de gevangenis, begeleid door de Brugse band Ambrazar.

Tijdens Café Winket verzorgen we in de eerste plaats een warm onthaal voor de naastbestaanden – de zonen, dochters, vaders, moeders, partners – die hun geliefden komen bezoeken in de gevangenis. We zullen hen ontvangen met een warme koffie, een luisterend oor en een kort ontspannend moment, zoals een mini-massage, een soloconcertje, een plaatsje op de ‘Bankcontact’ of een bezoekje aan de Digidokter. Naastbestaanden zijn een vergeten groep die zowel sociale, psychologische als financiële, gevolgen dragen van de gevangenisstraf die hun familielid of vriend kreeg. Op bezoek gaan is geen evidente zaak. Velen zijn uren onderweg. Bovendien moeten ze ruim een uur voor het bezoek verplicht aanwezig zijn aan de poort van de gevangenis. Eénmaal binnen kruipen de vele veiligheidschecks en camera’s onder hun vel. “Je voelt je ook een gevangene”, horen we vaak klinken. Café Winket wil een warm alternatief aanbieden en een ‘exemplarisch’ onthaal organiseren voor hen.

Maar Café Winket is er voor iedereen: de buurtbewoners, het personeel van de gevangenis, het brede publiek. We voorzien een gevarieerd aanbod, met film, debat, muziek, tentoonstelling, theater en circus. Doorheen dit aanbod willen we ook de stem en de problematiek van de naastbestaande doen klinken. Op woensdagavonden openen we de debatten en draaien we documentaires. Op vrijdagavond 6 mei kiezen we voor infotainment waar we uitkijken naar een andere vorm van detentie en straf. Op zaterdag 30 april en 14 mei voorzien we theater en circus voor het hele gezin. Met ook doorlopende activiteiten zoals de tentoonstelling ‘Imaginaire Pelgrimstocht’. Van belang is ook de brug naar de gedetineerden zelf. Een groepje ‘vrije burgers’ nemen in de gevangenis deel aan een gespreksperformance met enkele gedetineerden o.l.v. Peter Aers, we lezen teksten binnen en buiten en delen onze ervaringen, de gevangenen maken de bierviltjes voor Café Winket en bakken koekjes voor bij de koffie… Zo reiken we de hand over de gevangenismuren heen, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.