Home > Buurtsupermarkten reiken mogelijke oplossing aan om cash geld af te halen

Buurtsupermarkten reiken mogelijke oplossing aan om cash geld af te halen

Geschreven op 17 januari 2023 om 11:37 door Mario De Wilde

Morgen, woensdag 18 januari, staat op de agenda van de Commissie Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel dat buurtsupermarkten opnieuw de mogelijkheid geeft om geldautomaten te installeren in hun handelszaak. Het gaat meer bepaald over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Private Veiligheid. Verschillende leden van Buurtsuper.be beschikten in het verleden al over zo’n geldautomaat waar klanten gemakkelijk en veilig geld konden afhalen. Het voordeel voor de uitbater van de supermarkt is dat die zijn cash geld niet meer moet vervoeren naar de dichtstbijzijnde bank om het daar te deponeren. Zo is er ook minder cash geld aanwezig in de winkel zelf.

Het idee om geldautomaten ter beschikking te stellen in supermarkten bestaat, tot ieders tevredenheid, al lang in andere Europese landen. In 2017 werd helaas beslist dat geldautomaten in Belgische buurtsupermarkten buiten werking gesteld moesten worden. Het aanvullen van geldautomaten werd voortaan bestempeld als ‘bewakingsactiviteiten’ die volgens de vernieuwde Wet Private Veiligheid enkel kunnen worden uitgevoerd door een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst. Kortom, om een geldautomaat bij te vullen heb je dus een gecertificeerd beveiligingsbedrijf nodig.

Buurtsuper.be was nooit gelukkig met deze beslissing aangezien het zogenaamde ‘geldtransport’ in de praktijk maar een paar meters betrof tussen kassa of kluis naar de bewuste geldautomaat vooraan in de winkel. Luc Ardies van Buurtsuper.be wijst nu op de sterke daling van het aantal bankfilialen en bijhorende geldautomaten in ons land en de stijgende ontevredenheid hierover, vooral bij oudere mensen: “We hopen uiteraard dat het wetsvoorstel woensdag wordt goedgekeurd. Buurtsuper.be is alleszins bereid om samen met de bevoegde ministers te bekijken hoe die geldautomaten op een veilige manier kunnen worden geïnstalleerd in onze buurtsupers.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.