Home > Busje komt ook tot dinsdag niet of nauwelijks. Staking duurt nog (minstens) drie dagen

Busje komt ook tot dinsdag niet of nauwelijks. Staking duurt nog (minstens) drie dagen

Geschreven op 11 november 2023 om 06:56 door Mario De Wilde

Het gemeenschappelijke vakbondsfront ACV/ACOD/ACLVB in West-Vlaanderen staakt ook dit weekend verder, en dit tot en met dinsdag 14 november. Dit zal impact hebben op de dienstverlening door bus en Kusttram, al lijkt de hinder minder groot te worden. De vakbonden hadden initieel beslist om op donderdag 9 november te staken, maar beslisten woensdag om door te staken tot en met dinsdag 14 november. De directie wilde het overleg woensdag alle kansen geven. Hierdoor kreeg De Lijn niet de kans om voor die bijkomende dagen tijdig te voorzien in een gegarandeerde dienstverlening voor haar reizigers. ​

Vandaag vrijdag 10 november was de hinder op de dienstverlening door bus en tram zeer groot. De hinder was te vergelijken met die op donderdag 9 november, toen slechts 1 op 5 Kusttrams en 3 op 5 bussen reed. Hoe groot de impact de komende stakingsdagen zal zijn op de dienstverlening is niet duidelijk. De hinder voor bus- en tramreizigers lijkt dit weekend alvast eerder beperkt te zullen zijn. Aanvankelijk leek het erop dat er dit weekend geen hinder zou zijn, maar dat is ondertussen dus gewijzigd.

​Op zaterdag en zondag lijkt de staking vooral voelbaar te zullen zijn op de busdiensten in de Westhoek en in de regio Brugge; op de Kusttram en op het overige busvervoer aan de Kust en in de regio’s Kortrijk en Geluwe lijkt er dit weekend nauwelijks impact te zijn. Naar verwachting zullen 2 op de 10 bussen niet rijden in de Westhoek en in regio Brugge. Datzelfde scenario lijkt zich in de Westhoek te herhalen op maandag en dinsdag. Bij het overige busverkeer aan de Kust, in Brugge en in Kortrijk en bij de Kusttram zal er vermoedelijk 1 op de 10 ritten niet worden uitgevoerd op maandag. Op dinsdag zou de hinder normaal gezien verder moeten afzwakken, waardoor er bij de Kusttram en het busverkeer aan de Kust nog minimale hinder zou zijn.

​De Lijn volgt de situatie alleszins nauwgezet op. Ritten die niet gereden kunnen worden omwille van stakende chauffeurs, zullen meteen uit de routeplanner worden gehaald. De reizigers doen er dus goed aan om, voor vertrek, de realtime info in de app of op de website te checken om te zien welke ritten er rijden. ​De Lijn betreurt ten zeerste de hinder die deze staking teweeg brengt voor haar bus- en tramreizigers.

 

 

1 reactie

DERBOVEN SYLVANA
Geschreven op 2023-11-11 13:38:56
Waarom raken jullie steeds de werkende mensen en schoolkinderen. Laat iedereen GRATIS mee rijden. Dan verbruik je en geraken mensen tenminste op hun. werk / school. Dat jullie nu niet rijden daar raak je de hoge mannen niet mee. Die zitten safe met hun gezinnen in de AUTO 🤬🤬🤬

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.