Home > Burgemeester Marga Vermue is blij dat plooien glad gestreken zijn en wil Sluis nog attractiever maken

Burgemeester Marga Vermue is blij dat plooien glad gestreken zijn en wil Sluis nog attractiever maken

Geschreven op 31 augustus 2020 om 14:34 door Mario De Wilde

Ja, het deed enkele weken geleden de wenkbrauwen fronsen: enkele Belgische burgemeesters gooiden de knuppel in het hoenderhok met enkele uitspraken die in Zeeuws-Vlaanderen behoorlijk hard aankwamen. De jarenlange eensgezindheid (bijna schreef ik eensgezondheid) kreeg een flinke knauw en de imagoschade leek plots erger dan het corona zelf, maar de plooien zijn intussen weer gladgestreken. Burgemeester Marga Vermue van Oostburg is uiteraard blij met die positieve ontwikkelingen en vindt het cruciaal dat de vrijheid voor de mensen weer iets wordt vergroot, omdat mensen ook perspectief moeten hebben. Een exclusieve babbel….
Mario de Wilde

Oostburg en bij uitbreiding gans Zeeland doet het bijzonder goed bij de gezondheidsstatistieken (besmettingen). Hebt u daar zelf een verklaring voor?
Burgemeester Marga Vermue: “We vinden het belangrijk dat iedereen op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van West-Zeeuws-Vlaanderen. Met de gebruikelijke voorschriften zoals het respecteren van voldoende ruimte en gepaste afstand houden. We hebben vanaf dag één verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo werden in Sluis looproutes aangegeven, zijn gastheren- en vrouwen aanwezig en hebben we informatieborden en led-karren geplaatst. We kregen ook veel positieve reacties op de berichtenservice Sluis die we al een tijdje geleden gelanceerd hebben waarbij je, na aanmelding, op de hoogte wordt gehouden van de actuele drukte in Sluis. Als het te druk is in Sluis adviseren we op een rustiger moment terug te komen of een andere plaats te bezoeken. De cijfers zijn natuurlijk een momentopname. Het blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, inwoners, bezoekers en ondernemers om de 1,5 meter te waarborgen en de landelijke richtlijnen op te volgen.”
Was het toch niet een beetje schrikken toen u de negatieve reacties van enkele Vlaamse burgemeesters onder ogen kreeg? Is de verhouding intussen weer beter? Gesprekken met uw Vlaamse confraters gehad?
Burgemeester Marga Vermue: “We waren wel verbaasd over enkele reacties, maar hebben direct contact met de betreffende burgemeesters opgenomen. Daarnaast hebben we tweewekelijks overleg met onze grensgemeentes.”
De populariteit van Sluis blijft toch een fenomeen. Hebt u daar een verklaring voor?
Burgemeester Marga Vermue: “Sluis heeft een groot aanbod aan winkels en horecagelegenheden die 7 dagen in de week geopend zijn. Naast het historische centrum met in het middelpunt het Belfort, heeft Sluis een bourgondisch karakter waar je culinair goed kunt vertoeven. In de gemeente zijn diverse andere dorpen en plaatsen een bezoek waard. Ieder dorp straalt een eigen sfeer uit. Bijvoorbeeld artistiek Groede, cultuurhistorisch Aardenburg, centrumvoorziening Oostburg, maritiem Breskens of stijlvol Cadzand-Bad met een mooie jachthaven.”
Ik merk dat er ook nog relatief weinig leegstand is van winkels in Sluis. Hebt u cijfers hiervan en hoe zijn die in verhouding met andere Nederlandse gemeenten?
Burgemeester Marga Vermue: “We hebben deelgenomen aan een Zeeuws Prestatieonderzoek Winkelgebieden. Wij zijn nog in afwachting van de resultaten, dus concrete cijfers zijn nog niet beschikbaar. Wij kunnen bevestigen dat er relatief weinig leegstand is in de kern Sluis. Wat wellicht aan dit succes bijdraagt en uniek is, dat in de kern Sluis er een Horecabeleid is waarbij er een goede verhouding/mix is tussen het aantal horecazaken en detailhandelszaken. Dat geeft alleen maar voordelen en werkt zoveel prettiger.”
Wat ontbreekt er nog in Sluis of wat zijn de punten waaraan nog kan gewerkt worden?
Burgemeester Marga Vermue: “Of er in Sluis qua handelszaak of publiekstrekker nog iets mist zal misschien ook uit het hiervoor aangehaalde prestatieonderzoek naar voren kunnen komen. Alhoewel er in Sluis al een groot aanbod aan parkeerplaatsen is, blijkt dat op drukke dagen dit nog niet toereikend is. Ook de dienstregeling van het openbaar vervoer is beperkt, wat wellicht ook van invloed is op de parkeerdruk.”
Komen er nog nieuwe acties om Sluis onder de aandacht van Vlaanderen te brengen?Burgemeester Marga Vermue: “We blijven doorlopend acties ondernemen om alle kernen in de gemeente Sluis onder de aandacht te brengen van toeristen en inwoners. Dit doen we vanuit de Taskforce Promotie & Marketing (waaraan ondernemers en de gemeente Sluis deelnemen) onder de noemer ‘We Zien Je Hier Graag’. Denk daarbij onder andere aan een social media campagne in België en artikelen in Belgische huis-aan-huisbladen.” (noot van de redactie, meer info op
www.wezienjehiergraag.nl, https://www.facebook.com/wezienjehiergraag en https://www.instagram.com/wezienjehiergraag)
Zijn er events in het najaar en winter?
Burgemeester Marga Vermue: “Vrijwel alle geplande events in de kern Sluis voor het najaar en de winter zijn gecanceld. Op korte termijn nemen wij (het college) een besluit of de kermis in Sluis die normaal gezien in het voorjaar plaatsvindt, in de maand oktober kan worden gehouden. Indien hiervoor toestemming wordt verleend, worden er -net als bij de kermissen in de andere kernen van de gemeente- aanvullende voorwaarden opgelegd. Hierbij moet u denken aan eenrichtingsverkeer zodat bezoekers elkaar niet kunnen kruisen, het in acht nemen van de 1,5 meter regel op het terrein en voor de kramen, het gebruik van desinfectiemateriaal en zijn de eindtijden beperkt tot 22.00 uur. Daarnaast wordt er in het BIMS overleg van 3 september gesproken of het mogelijkheid is om de schaatsbaan die traditiegetrouw van begin december tot begin januari op de Groote Markt wordt geplaatst, ook dit jaar maar dan met inachtneming van de coronamaatregelen te plaatsen. Besluitvorming hierover moet nog plaatsvinden.”
Blijven de winkelstraten tijdens het weekeinde afgesloten voor het autoverkeer?
Burgemeester Marga Vermue: “Op 3 september is er overleg met het BIMS. Een van de agendapunten is de afsluiting van het centrum voor autoverkeer de komende periode. (het voorstel van het BIMS is om het centrum op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur tot 22.00 uur af te sluiten voor al het verkeer (huidige situatie) en op de doordeweekse dagen het centrum tussen 12.00 uur en 18.00 uur af te sluiten voor vrachtverkeer). Dit moet nog in het BIMS worden overlegd en vervolgens moet er een voorstel ter besluitvorming aan het college worden voorgelegd. Met andere woorden, het is allemaal nog heel prematuur maar het verzoek van de ondernemers is wel om het centrum in het weekend (vanaf 12.00 uur) af te blijven sluiten voor verkeer (ook voor fietsers).”

3 reacties

Sara Willekens, De Haan
Geschreven op 2020-08-31 23:08:49
Versluys of Sluis? Ik weet het wel, hoor.... Leve dat shoppen in Nederland. Wie vriendelijkheid en een goede service op prijs stelt, weet wat ik bedoel. Sara Willekens, De Haan
Gaby De Bleeckere, Knokke
Geschreven op 2020-08-31 23:00:20
We wonen zelf in Knokke, maar dat weerhoudt ons er niet van om regelmatig de grens even over te steken. Het is er niet alleen goedkoper, maar ook heel lekker. Sluis en Groede zijn onze tweede thuis. Gaby De Bleeckere, Knokke
Marian Grobbink, Bredene
Geschreven op 2020-08-31 22:58:17
Sluis is al jaren mijn favorietje en dat zal het nog wel enkel jaren blijven. We kijken er steeds naar uit om één keer per maand er te gaan shoppen....en eten. Marian Grobbink, Bredene

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.