Home > Burgemeester Lippens van Knokke vraagt alle inwoners een mondmasker te dragen

Burgemeester Lippens van Knokke vraagt alle inwoners een mondmasker te dragen

Geschreven op 10 april 2020 om 12:20 door Mario De Wilde

In navolging van het gemeentebestuur van het Oost-Vlaamse Deinze, richt nu ook burgemeester Graaf Leopold Lippens een oproep aan alle Knokke-Heistenaars en aan al wie er om professionele redenen aan het werk is of verblijft, om een mondmasker te dragen. Mondmasker om anderen niet te besmetten: een elementaire vorm van respect. “Omdat in tegenstelling tot Duitsland er in ons land onvoldoende mensen worden getest, lopen er dus nog heel wat potentiële dragers van het coronavirus rond zonder het zelf echt te beseffen” legt een bezorgde burgemeester Lippens uit. “Zij kunnen bij het sporten of winkelen het virus ongewild aan andere personen doorgeven. Wie een mondmasker draagt, dat mag gerust ook een zelfgemaakt exemplaar of zelfs een sjaal of bandana zijn, verkleint bij het hoesten of niezen dat het virus zich verder verspreidt. Diverse groepjes enthousiaste dames zijn in onze gemeente al weken in de weer met het stikken van mondmaskers. Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Een dergelijk simpel stukje textiel beschermt jezelf niet tegen Covid-19 maar je zorgt er wel voor dat je zelf geen anderen besmet. Dit is een elementaire vorm van respect, zeker ten opzichte van de vele oudere en andere kwetsbare groepen die hier in onze gemeente vertoeven”, aldus burgemeester Graaf Leopold Lippens.

Geen vrijgeleide om andere voorzorgsmaatregelen te negeren
Het dragen van een masker is uiteraard geen vrijgeleide om de andere maatregelen zoals handhygiëne en voldoende afstand houden te negeren. Ook het op- en afzetten en bewaren van dergelijk masker moet correct gebeuren. Dit beschermingsmateriaal kan immers zelf ook een infectiebron worden.
Voor wie en wanneer zijn mondmaskers nuttig? 
Het coronavirus verspreidt zich via druppels die vrijkomen wanneer je niest of hoest of praat. Je zou dus kunnen denken dat eender welk mondmasker zulke druppels tegenhoudt. Maar dat is hoegenaamd niet het geval. Het respiratoir masker biedt volledige bescherming, maar wordt door de schaarste strikt voorbehouden voor ziekenhuispersoneel. Het chirurgisch masker houdt slechts een deel van de druppeltjes op afstand …

Barrière bij niezen en hoesten
Draag je een chirurgisch mondmasker, het model dat chirurgen dragen in het operatiekwartier, dan worden de grote druppels tegengehouden. Het masker vormt een fysieke barrière. Dit masker wordt daarom aangeraden voor patiënten die besmet zijn met het SARS-CoV-2 virus of symptomen van een dergelijke besmetting vertonen, en hun verzorgers thuis.
En voor wie gezond is?
Daarover doen er recent heel wat tegenstrijdige meningen de ronde. Wat we zeker weten is dat een chirurgisch masker op zich onvoldoende is om te voorkomen dat een gezond persoon besmet geraakt met het virus. Zo’n masker houdt immers niet alle virusdeeltjes tegen. Het sluit niet naadloos aan op het gezicht. Bovendien zijn de gaatjes in de stof zo groot, dat kleine virusdeeltjes daar doorheen komen. Hoe dan ook zijn een goede handhygiëne en social distancing veel belangrijker ter preventie. De druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen of praten kunnen immers ook terecht komen op klinken, tafels, toetsenborden … Kom je daar als gezond persoon aan met je handen en raak je nadien je gezicht aan (wat onbewust heel vaak gebeurt), dan kun je besmet geraken.

Vals gevoel van veiligheid
Wanneer we met z’n allen een masker zouden dragen, zou dat een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, waardoor we het minder nauw nemen met maatregelen voor handhygiëne en social distancing. En dan komen we helaas bedrogen uit en zou er zelfs een toename kunnen zijn van het besmettingsgevaar. Daarbij komt natuurlijk ook dat zulke chirurgische maskers voorbehouden moeten blijven voor wie het echt nodig heeft, zoals (vermoedelijk) besmette patiënten en zorgverleners buiten het ziekenhuis die in contact komen met dergelijke patiënten.

Zelf aan de slag
Natuurlijk staat het je vrij om zelf je naaimachine van onder het stof te halen. Op de website https://maakjemondmasker.be wordt uitgelegd hoe je zelf mondmaskers kunt maken, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Deze maskers zijn van mindere kwaliteit dan de chirurgische maskers, maar vormen sowieso wel een fysieke barrière voor de grote druppels en verminderen de kans dat je je gezicht aanraakt met je handen. Draag je zo’n masker, blijf dan de regels voor een goede handhygiëne en social distancing respecteren. Let er eveneens op dat het masker goed aansluit en je mond en neus bedekt. Was goed je handen met water en zeep onmiddellijk voor en na gebruik en raak het masker niet aan met je handen, enkel de linten.
En wat voor ziekenhuispersoneel?
De respiratoire maskers bieden veel meer bescherming. Ze filteren immers de in- en uitgeademende lucht en houden zo virussen tegen. Hierdoor wordt het ademen met dit soort masker ook zwaarder, waardoor dit praktisch onbruikbaar is in het dagelijks leven. Deze maskers bieden enkel bescherming bij een volledig correct gebruik: het masker moet goed aansluiten op je neusbrug en rond je mond en moet met de nodige hygiëne worden aangebracht en verwijderd. Er dreigt in deze crisistijden voortdurend een schaarste aan respiratoire maskers: daarom is het belangrijk dat deze maskers voorbehouden blijven voor verzorgend personeel in ziekenhuizen waar besmette patiënten verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.