Home > Burgemeester Dirk De fauw van Brugge reageert boos op standpunt UNIZO

Burgemeester Dirk De fauw van Brugge reageert boos op standpunt UNIZO

Geschreven op 5 mei 2020 om 12:50 door Mario De Wilde

Burgemeester Dirk De fauw van Brugge reageerde deze voormiddag verbolgen over het standpunt van UNIZO Brugge. Centraal daarbij nakende opening van winkels in het straatbeeld van Brugge.

“Ik ben bijzonder verrast maar zelfs kwaad op de verantwoordelijken van het persbericht van UNIZO-Brugge. Ik ben er ook van overtuigd dat de leden van UNIZO-Brugge het standpunt van de auteurs NIET volgen.

1. Het verbaast mij deze reactie in de krant te moeten lezen want als ik mijn agenda bekijk is er net morgen 6 mei en dinsdag 11 mei een overleg gepland met UNIZO-Brugge over de handel in Brugge en in het bijzonder de heropstart van het winkelen. Het persbericht is dan ook een vorm van profileringsdrang bij de lokale afdeling van de middenstandsorganisatie .

2. De reactie is strijdig met de duidelijke richtlijnen die door de federale en Vlaamse overheid worden vooropgesteld. Zo stellen alle ministers duidelijk dat het niet de bedoeling is om het FUN-shoppen te promoten. Wanneer Unizo-Brugge nu pleit om het parkeren gratis te maken, bovengronds en ondergronds dan zou daarmee net het FUN-shoppen – shoppen zonder tijdslimiet gepromoot worden.

Bovendien moeten de lokale vertegenwoordigers van Unizo weten dat er reeds meer dan een maand niet meer gecontroleerd wordt op het bovengronds parkeren omdat de betrokken firma de veiligheid van haar personeel niet meer kon waarborgen en er bovendien overal plaats was om te parkeren – de parkeerdruk was weggevallen. Het stadsbestuur heeft reeds geruime tijd zowel in de binnenstad als op de rand zones van kortparkeren ingevoerd en ook in de parking ‘t Zand is het eerste uur gratis net om de mensen die vlug iets willen gaan kopen aan te moedigen naar het centrum te komen.

3. Dat wij de winkelstraten – Steenstraat – Geldmuntstraat en Noordzandstraat ( Zuidzandstraat niet omwille van de bereikbaarheid van de regio rond de Katelijnestraat) elke dag van 13 uur tot 18 uur autovrij maken is echt om VEILIGHEIDSREDENEN noodzakelijk. Het getuigt van wereldvreemdheid, gebrek aan terreinkennis en vooral miskenning van de ernst van het CORONA-virus om wagens toe te laten in de winkelstraten op het moment dat de winkels open zijn. Blijkbaar hebben de verantwoordelijken van UNIZO de problemen niet gezien die zich stelden op een zomerse namiddag op het moment dat de ijsjeszaak Da Vinci in de Geldmuntstraat de deuren opende met een file tot de eiermarkt als gevolg. Blijkbaar hebben zij ook niet gezien wat zich gisteren voordeed aan de VERITAS in de Steenstraat met file tot aan de markt als gevolg. Weten zij dan niet dat wanneer wachtenden op het voetpad staan om een winkel binnen te mogen er helemaal geen 1,5 meter meer overblijft om op het voetpad te kruisen met winkelende mensen die gewoon voorbij willen. Daarom zeggen wij ook duidelijk en richten de straat ook zo in dat wachtenden op het voetpad staan terwijl wie voorbij moet via de weg zal gaan .

Dat deze regeling ook in Oostende, Roeselare en Antwerpen wordt uitgewerkt met een inrichting dat men rechts moet houden op de rijbaan is hen blijkbaar ontgaan. Unizo Brugge zou blijkbaar alles zijn gang laten gaan want zo’n vaart zal het wel niet lopen … dit is een totaal onverantwoordelijke houding. Als burgemeester wil ik die verantwoordelijkheid niet op mij nemen en daarom worden de maatregelen uitgewerkt om de heropening van de winkels op een veilige manier te laten verlopen. Onze korpschef heeft een concreet draaiboek en strategie laten uitwerken voor de opening van de winkels. Ik som de belangrijkste maatregelen op : In de binnenstad worden de handelsstraten – Steenstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat autovrij elke dag van 13 uur tot 18 uur.  Zo wordt de ruimte voor de klanten van de zaken en de voetgangers gemaximaliseerd naar analogie van de eindejaarshopping.
De Zuidzandstraat wordt niet autovrij omwille van de bereikbaarheid van de regio rond de Katelijnestraat. De rijbaan wordt er dan gebruikt door voetgangers. De voetpaden worden de wachtzone om de winkel binnen te komen. Om te voorkomen dat gewoon op het voetpad wordt gewandeld komt er aan elke winkel een nadar diagonaal op de as van de rijbaan, met sensibiliserende boodschappen. Tevens worden er bollen aangebracht op de voetpaden op anderhalve meter van elkaar dit om de social distancing aan te duiden voor de wachtende klanten (cf. foto proefopstelling hierna).
De rijbaan wordt in eerste instantie met belijning en pijlen ingericht en wordt er gevraagd rechts te houden in de gevolgde looprichting. De betalende parkeerplaatsen in de winkelstraten – waar de grootste drukte wordt verwacht – worden opgeheven en worden ingericht als laad- en loszones. Hierdoor wordt er ook extra ruimte vrijgemaakt voor voetgangers.Voor alle handelaars, zowel in binnenstad als deelgemeenten, voorziet de stad Brugge in afstandsstickers zodat het voor klanten duidelijk is dat ze voldoende afstand moeten houden en de regels van social distancing dienen te respecteren. Deze stickers kunnen zowel binnen als buiten de winkel op de grond gekleefd worden (cf. voorbeelden hierna). Stickers kunnen aangevraagd worden via de link: www.brugge.be/stickers-handelszakenOp meerdere plaatsen zullen we mobiele ontsmettingsunits plaatsen. In zo’n cabine kan men z’n of haar handen ontsmetten via een contactloze ontsmettingunit met voetbediening en zal men ook mondmaskers kunnen aankopen via een verdeelautomaat. Zo’n units zullen we o.a. plaatsen op ‘t Zand en de Markt.Alles zal permanent gemonitord worden, zowel in binnenstad als in de deelgemeenten, zodat er snel kan bijgestuurd worden. Stel bv. dat er in de hoofdwinkelstraten reeds ‘s morgens vroeg grote drukte ontstaat moeten we er overwegen om de straten er sneller autovrij te maken. Maar het kan evengoed zijn dat het er zeer kalm blijft; dan moeten we evenzeer overwegen om er bv. de nadars er terug weg te laten nemen. Ik hoop oprecht dat de crisis zo spoedig mogelijk voorbij zal zijn . Daarna zullen we samen met de handelaars een bijzondere inspanning doen om Brugge als shoppingstad terug te promoten .Daartoe is een actieplan in volle uitwerking, zijn onderhandelingen bezig met Interparking over een bijzondere actie rond parkeren, rond een bijzondere aankleding van het openbaar domein. Maar eerst is het alle hens aan dek om het Corona-Virus niet via het winkelen zich te laten verspreiden.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.