Home > Bunker uit Duits steunpunt Binnenhof ontdekt in Knokke-Heist maar wordt toch afgebroken

Bunker uit Duits steunpunt Binnenhof ontdekt in Knokke-Heist maar wordt toch afgebroken

Geschreven op 6 december 2022 om 09:05 door Mario De Wilde

Recent stootte men bij rioleringswerken op een Duitse manschappenbunker in het Binnenhof in deelgemeente Knokke. Deze bunker was een onderdeel van het Steunpunt Binnenhof die deel uitmaakte van de Atlantikwall, Hitlers 5000 km lange verdedigingslinie die een geallieerde invasie moest tegenhouden.

Vanuit het Steunpunt Binnenhof vertrok op 1 november 1944 General Major Knut Eberding, bevelhebber van de 64ste Infanterie Division, om zich over te geven aan de Canadezen.
De bunker is van het type 621 en biedt onderdak aan tien soldaten. Het heeft twee ingangen, één gassluis en één slaapvertrek. In de scherfmuur werd een observatiepost (Tobruk) geplaatst. Het bevat 410 m³ beton.

Toegang tot de binnenkant van de bunker werd verschaft door een professionele firma die met diamantboren een gat in het dak maakte. De lege bunker wordt opgemeten door een team archeologen van Ruben Willaert NV in opdracht van en betaald door het agentschap Onroerend Erfgoed in het kader van een toevalsvondst. De bunker zal deels afgebroken worden zodat de riolering op een diepte van 4.35 meter kan gelegd worden.
Foto: gemeente Knokke-Heist

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.