Home > Budgetteer slim en scoor een etentje tijdens deze ‘Week van het Geld’ in Brugge

Budgetteer slim en scoor een etentje tijdens deze ‘Week van het Geld’ in Brugge

Geschreven op 21 maart 2023 om 08:13 door Mario De Wilde

Van 20 tot 26 maart is het De Week van het Geld, een initiatief van Wikifin dat jongeren bewust wil maken over budgetbeheer. Bij OCMW Brugge zijn ze vertrouwd met de materie. Sinds 2017 trekt de dienst budget-en schuldhulpverlening naar de Brugse scholen om jongeren voor te bereiden op hun financiële toekomst. De komende week staat financiële educatie opnieuw extra in de kijker.

Bart Van Troye, budgetcoach OCMW Brugge: “Met onze workshop ‘Straks jij, je eigen budget op een rij’ laten we laatstejaarsstudenten nadenken over de waarde van geld en wat het leven zoal kost. Het zijn interactieve sessies, waar scholen gratis op kunnen intekenen. Tijdens het schooljaar 2017-2018 werd de workshopreeks voor de eerste keer georganiseerd. De formule is ondertussen aardig ingeburgerd, dit schooljaar steven we af op een recordeditie met 70 workshops. Humor staat hierin centraal en motiveert studenten om met het thema aan de slag te gaan.”

Een interactieve quiz, een smaaktest, een zelf ontworpen online budgetoefening: het komt allemaal aan bod in de workshop. Zowel technische richtingen, doorstroomrichtingen als beroepsopleidingen kunnen deelnemen aan ‘‘Straks jij, je eigen budget op een rij’. En die formule werkt.

Schepen Pablo Annys: “Het maakt niet uit welke opleiding je volgt of in welk type school je zit: financieel bewustzijn is voor alle jongeren van belang. Via ‘Straks jij’ kaarten we het thema laagdrempelig aan, de reacties zijn enthousiast. De winnaar van de klasquiz ontvangt na afloop een reep (h)eerlijke fairtrade chocolade. De klas die het meest realistisch kan budgetteren, trakteren we op het eind van het schooljaar op een etentje in lunchbar Het Paradijs.”

Het preventieve karakter en de impact van dit soort initiatieven, wordt extra onderstreept tijdens de Week van het Geld.

Bart Van Troye: “We merken dat het OCMW als organisatie bij steeds minder jongeren een belletje doet rinkelen. Toch is het goed dat ze weten dat we bestaan, en niet alleen als ze financiële problemen hebben. Met ‘Straks jij’ proberen we net te vermijden dat het zover komt. Weten wat elke cent waard is: daar heb je alleen baat bij.” Voor de Week van Het Geld 2023 staat er een ludieke quiz online. https://debudgetgazet.be/quiz/

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.