Home > Brugse Zeescouts Sint-Leo openen komende zondag hun nieuw vaarseizoen

Brugse Zeescouts Sint-Leo openen komende zondag hun nieuw vaarseizoen

Geschreven op 27 april 2023 om 07:26 door Mario De Wilde

Naar jaarlijkse traditie opent Zeescouts Sint-Leo, de grootste nautische jeugdbeweging uit de Brugse regio, op zondag 30 april opnieuw plechtig haar vaarseizoen. Zeescouts Sint-Leo bestaat uit vijf takken : de zeehondjes (6-8 jaar), de zeewelpen (8-11 jaar), de scheepsmakkers (11-14 jaar), de zeeverkenners (14-17 jaar) en de loodsen (17-18 jaar). Alle takken, behalve de zeehondjes hebben eigen varend materiaal. In de wintermaanden ligt de vloot aan wal en wordt er hard gewerkt op Basis Westdiep, de thuishaven van de Brugse zeescouts. Er wordt geschuurd en geslist. Rondhouten, masten, doften (zitbanken), riemen en plankieten (houten vloer/dek) worden in de olie gezet. Polyesteren rompen worden gewaxt en zo nodig gecoat tot de Brugse zeescoutsvloot weer glimt en smacht naar het ruime sop.

Komende zondag 30 april is het zover : het vaarseizoen wordt plechtig geopend. Tijdens de opening van het vaarseizoen toont Zeescouts Sint-Leo dan ook graag zijn vloot aan de buitenwereld. De 6 ribs (rubberboten type zodiac voor de zeewelpen), 7 terhi’s (roeiboten voor de scheepsmakkers), 7 longboats (type open zeiljacht met twee masten voor de zeeverkenners), 5 Argo’s (sportieve twee persoonszeilboten voor de loodsen) en de Tijl (een houten open zeiljacht – pronkstuk van de vloot) kiezen dan ook weer officieel het ruime sop.

Officieel ? Heeft de vloot dan al officieus het water gezien ? Ja, toch al een deel. Tijdens de paasvakantie volgden er 42 scheepsmakkers een roeicursus, 35 Brugse zeeverkenners en een 30-tal zeeverkenners uit Harelbeke, Oostende en Zeebrugge volgden er een zeilcursus net als 15 loodsen. Dit allemaal om hun nautische vaardigheden aan te scherpen en om hen voor te bereiden op hun zeil- en roeikampen deze zomer.

Terug naar nu zondag e.k. : de opening van het vaarseizoen 2023. Wat staat er op het programma: een ontbijt om 9.00 uur, gevolgd door highlandgames voor de oudsten. Ook de ouders mogen hun kilt aantrekken. Voor de kleinsten is er een speurtocht (Waar is kapitein Scott ?). Voor alle sympathisanten vanaf 11.00 uur apero-time in de stuurhut, met aansluitend een gezamenlijk middagmaal om dan om 14.15 uur alle takken verzameld te zien en het vaarseizoen plechtig te openen. Na het bevel “toe riemen” vaart de vloot naar zijn vaste aanlegplaats en volgen nog heuse zeil-, roei- en peddelwedstrijden.

Om 17.30 uur is er de grote sluiting, met als uitsmijter om 18.30 uur de opening van het nieuwe terras “Lin Demey” begeleid door een optreden van de Brugse Vinten. Niets te doen dit weekend ? Welkom op Basis Westdiep, Louis Coiseaukaai 9-11 in de Brugse achterhaven en kom de sfeer opsnuiven. Voor meer info over de zeescoutswerking : Willem-Jan Leys (0479 89 69 34) en Janne Creyf (0491 32 02 88) of spring op een zaterdag eens binnen op Basis Westdiep.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.