Home > Brugse topchef Benny Poppe en Groen Brugge willen ijveren voor gezond tafelen

Brugse topchef Benny Poppe en Groen Brugge willen ijveren voor gezond tafelen

Geschreven op 25 oktober 2022 om 15:58 door Mario De Wilde

De bekende Brugse topkok Benny Poppe ijvert al een flinke tijd om, zoveel als mogelijk is, lekker maar vooral gezond te tafelen. Die boodschap wil hij nu ook verder uitdragen met elke week een gezond recept voor te stellen. Benny: “Natuurlijk moeten mensen vis en vlees blijven eten. Daar is niks verkeerd mee. Maar zoals met vrijwel alles: doe het met mate en op een gezonde manier. Groenten bij de maaltijden zijn daarbij ook van essentieel belang. Dat waren ook de woorden van dokter en specialist inzake spijsvertering Pol Deslypere. De man is jammer genoeg begin vorig jaar overleden maar ik blijf nog steeds zijn gedachtengoed verdedigen. Mijn bedoeling is om, met het wekelijks recept, mensen ertoe aanzetten om gezonder te eten. Zelfs bij onze kinderen moeten we dit nu al aanleren. Zoals minister De Croo vorige week nog zei, ‘40% van de mensen die in het ziekenhuis liggen, zijn daar terechtgekomen door een slechte voeding. Ziektes zoals darmkanker, hersenbloeding ea moeten vermeden worden, en daar moeten we iets aan doen.”

Volgens Benny Poppe hebben we geen tijd meer te verliezen. “Ik vecht voor een gezonde voeding, hygiëne, een gezond lichaam en een gezonde geest. Ik vecht niet voor het geld en zeker niet voor de eer. Als ik mijn steentje tot een beter tafelpatroon kan bijdragen, ben ik al gelukkig. Tot die bevinding kwam ook Groen Brugge. De partij staat als één man achter de doelstellingen van Benny Poppe. Raf Reuse en Karin Robert eensluidend “De meeste scholen bieden tegenwoordig gezonde voeding aan. Maar als de omgeving rond de school ongezond blijft, zullen die maatregelen veel minder effect hebben. Het is een kwestie van daar binnen en buiten de school op in te zetten. Maar daarvoor is er een groter beleidskader nodig vanuit de overheid.” De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) is dat idee genegen en lanceerde onlangs nog een voorstel om lokale besturen meer middelen te geven om vergunningen voor ongezonde voedingszaken zelf te regelen. “We moeten strenger kunnen optreden tegen nieuwe ongezonde zaken in de buurt van scholen. Ook in Brugge moet moeite worden gedaan als de gezondheid van onze kinderen op het spel staat”.

Karin Robert is naast raadslid van Groen ook juf en ze beseft maar al te goed de noodzaak: “We moeten meer inzetten op de kinderen en hen, maar ook de ouders, duidelijk maken wat gezonde voeding is, hoe we gezonde voeding kunnen klaarmaken en waar we gezonde voeding kunnen aankopen. Een leerproces, maar wel ten voordele van de kinderen en volwassenen zelf op lange termijn wat gezondheid betreft. Daarom ondersteunen we met Groen Brugge graag deze actie.”

Het recept van deze week: aan de slag met de pompoen

Deze week een meloen lijkende vrucht van een éénjarige komkommerachtige plant, namelijk de pompoen. Hallo iedereen: na de warmoes van vorige week, heb ik deze week in mijn kruiwagen geen groente maar wel een vrucht, een pompoen, aardappelen, uien, échalote, look, tamme kastanjes, hoorn des overvloeds (zwarte trompet), champignons en uit mijn keukenkastje : cayennepeper, paprikapoeder, grof zeezout uit guérande, boter, pompoenpitolie,  kastanjemeel, één eitje en wat vers broodkruim.

Nu gaan we aan de slag: pompoen-aardappelgoulash met gebakken hoorn des overvloeds, crumble van tamme kastanjes, en gefruite uiringen.

-De kleine pompoen schillen, ontpitten, in blokjes snijden en aanstoven in wat boter met fijn gesneden échalote, twee teentjes look, wat cayennepeper en paprikapoeder,

-een weinig zout en een beetje water tot de pompoen mooi smeuïg en gaar is. warm houden, de aardappelen schillen in blokjes snijden en in weinig water gaar koken.

De gare pompoen op de aardappelen scheppen en voorzichtig mengen dat het geen moes wordt, afkruiden en warm houden.
-Tijdens het kookproces de kastanjes insnijden en 10 min koken in water, pellen, wat grof hakken en verwarmen in wat boter, de zwarte trompet champignons zachtjes aanfruiten, de uienringen in de bloem, een losgeklopt eitje met wat muskaatnoot, en wat vers broodkruim paneren en frituren.

-De pompoen in een diep bord serveren, met daarboven de zwarte trompet champignons, de kastanje crumble en de krokante uienringen, besprenkelen met wat tranen pompoenpitolie.

-Vlug uit de kruidentuin nog een mooi bundeltje verse kruiden voor de afwerking.

Eens lekker zonder vlees noch vis. Deze goulash kan je ook serveren met een crumble van bloedworst en appeltjes, of met een fijne ree stoofvlees, of met een stukje gebakken vis. Veel kookplezier… Benny Poppe

Foto: op de foto voor de dokterswoning van de vorig jaar schielijk overleden Brugse dokter Pol Deslypere in hartje Brugge. Links Benny Poppe, in het midden ‘zoon van’ Stephan Desluypere en rechts Groen-raadslid Karin Robert

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.