Home > Brugse street-art kunstenaar Wietse beschildert metershoge gevel in Assebroek op parcours van de Ronde

Brugse street-art kunstenaar Wietse beschildert metershoge gevel in Assebroek op parcours van de Ronde

Geschreven op 23 maart 2023 om 13:22 door Mario De Wilde

Brugge maakt zich steeds meer op voor de start van de Ronde op zondag 2 april 2023. Deze week zorgt de Brugse street-art kunstenaar Wietse met een gloednieuwe muurschildering voor de kers op de taart. Op een metershoge gevel langsheen het parcours van de Ronde schildert hij een peloton renners die de kasseien van Brugge in volle vlucht trotseren.

Wietse creëert zo een zeer hedendaags, hip beeld van de Ronde in onze historische stad. De kunstenaar koos, in samenspraak met de eigenaars, voor een pand in de Astridlaan 349. De muur leent zich hiertoe. Ze is ruim, goed behandelbaar en te beschilderen. Ze is zeer zichtbaar voor het publiek en pers langsheen het Brugse parcours van de Ronde. De Astridlaan is een lange brede baan, waar een mooi rustpunt kan worden gemaakt met kunst. De renners denderen in opperste concentratie op de kasseien. Voor de kleuren van de truitjes zocht Wietse inspiratie in herkenbare retro-shirts, onder meer die van de Dudzeelse (Brugse) tourrenner Georges Vandenberghe.

Het kunstwerk vormt op die manier een blijvende herinnering aan de passage van de Ronde in 2023, maar vormt ook een mooie referentie aan de komende edities van de Ronde in Brugge. De muur in de Astridlaan vormt een blijvende sportieve en artistieke blikvanger voor Brugge en deelgemeente Assebroek.

Schepen van Sport Franky Demon: “Urban art is een hippe, jonge kunstvorm met een grote visibiliteit en biedt heel wat kansen op het vlak van online, city of sportmarketing. Het jonge, dynamische imago van deze kunstvorm sluit perfect aan bij het dynamisme dat een hedendaagse Sportdienst aan de dag legt. Tegenwoordig wordt in heel wat steden de link gemaakt met urban sports. Ook in Brugge zijn er mogelijkheden op dat vlak. Ik denk aan de nieuwe zone voor urban sports hier wat verder op de site van de Stelplaats De Lijn, of aan skateparken, nieuwe sportparken of outdoor sportzones in onze stad. Waar mogelijk zullen we opportuniteiten zoeken.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De Ronde start tot 2027 om de twee jaar in onze stad. Het idee leefde om die terugkeer te ‘vereeuwigen’ met een muurschilderij. Renners en publiek zullen er op 1 en 2 april, maar ook daarna, niet naast kunnen kijken. De Ronde heeft naast een sportief, ook heel wat cultuur-toeristisch potentieel in zich. Heel wat (internationale) bezoekers komen naar Brugge voor de start van de Ronde en combineren dit sportieve event met een bezoek aan onze historische cultuurstad. Street-art is een hedendaagse kunstvorm die voet aan de grond krijgt in onze stad. Er werden al een reeks projecten gerealiseerd op Brugse gevels, onder meer in het kader van het recente festival ‘The Bridges’. Deze ‘mural’ kan daar mooi op aansluiten en het imago van Brugge als hedendaagse sport- en kunststad verstevigen.”

Over Wietse
Wietse (°1992) is een Brugs kunstenaar met een grote voorliefde voor kunst op muren, zogenaamde street-art. Zijn kunst is een is een combinatie van realisme met tekenfilmstijl. Hij werkt op basis van drie pijlers: kunstgeschiedenis, natuur en reizen. Hij studeerde in Brugge aan de kunstacademie, waarna hij voortstudeerde in Gent aan het KASK. Hij werkt vaak in zwart/wit, soms in combinatie met kleuraccenten. Zijn werk is ook te zien in landen als Argentinië, Brazilië, Cuba, Vietnam, … Hij realiseerde eerder al werk in Brugge. Hij werkt ook als curator van street-art projecten, zoals het recente Brugse street-art festival ‘The Bridges’. Die vallen zeer in de smaak bij het grote publiek. In Zeebrugge en enkele andere deelgemeentes zijn opvallende werken gecreëerd die Brugge als hedendaagse (kunst)stad op de kaart zetten.

Info www.brugge.be/deronde – bekijk het werk van Wietse op Instagram op @wietseart

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.