Home > Brugse Sterrenstoet eind dit jaar als ode aan overleden belleman Dany Dewispelaere

Brugse Sterrenstoet eind dit jaar als ode aan overleden belleman Dany Dewispelaere

Geschreven op 18 september 2023 om 13:43 door Mario De Wilde

Op zaterdag 16 en zondag 17 december trekt de Sterrenstoet opnieuw doorheen de binnenstad van Brugge. Het Comité voor Initiatief is gestart met de voorbereidingen. Enkele dagen na de editie van 2022 overleed Dany Dewispelaere, die jarenlang de rol van belleman op zich nam. Er komt nu een auditie om een opvolger te vinden voor de betreurde Dany die ook de bezieler was van de Zeebrugse zeewijding.

Voor de oorsprong van de Sterrenstoet moeten we terug naar de tussenoorlogse periode. Sinds het jaar 1932 trok er tijdens de kerstperiode een stoet doorheen de stad waarin het kerstverhaal werd uitgebeeldvoceerd met taferelen als de geboorte van Jezus, de vlucht naar Egypte en de Drie Koningen. Vast onderdeel waren een aantal ‘bussenschudders’ die geld ophaalden voor de kansarmen. Na de Tweede Wereldoorlog geraakte de traditie in onbruik en het is wachten tot 1974 om de Sterrenstoet opnieuw door de straten van Brugge te zien trekken.

Sinds 2002, het jaar dat Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was, zet het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge zijn schouders onder de organisatie om samen met regisseur Jan Bonne de stoet gaandeweg te vernieuwen. Al die jaren heeft de stoet het kerstverhaal op een eenvoudige en zelfs eigenzinnige manier uitgebeeld. Een grote groep vrijwilligers gekleed zoals in het begin van de 20ste eeuw, bijgestaan door een beiaardier en een koor, samen met heel wat dieren, trekt op zaterdag- en op zondagnamiddag door de drukste e straten van het centrum.

Goed doel

De stoet wordt omringd door de ‘bussenschudders’ die al rammelend met hun blikken bussen de winkelende bezoekers proberen ervan te overtuigen wat kleingeld te geven. “Die som geven we elk jaar volledig aan een Brugs Goed Doel. Figuranten die mee opstappen worden niet betaald en leveren zo symbolisch hun bijdrage aan hetzelfde doel. Dit jaar ondersteunen we Welzijnsschakel Open Balie. Deze Vzw legt er zich op toe om ‘de gaten te stoppen’ binnen het domein armoede”, zegt Filip De Craemer, voorzitter van het Comité voor Initiatief.

Op 23 december 2022, een week na de Sterrenstoet, overleed Bruggeling Dany De Wispelaere onverwacht op 66-jarige leeftijd in zijn thuisbasis Koolkerke. “Jarenlang kondigde Dany met kloeke stem de Sterrenstoet aan. Jaar na jaar konden we op zijn onvoorwaardelijke inzet rekenen om de rol van belleman vakkundig vorm te geven. Hij deed het graag, met heel veel bezieling en hij zette zijn ruime talenkennis in om het internationaal kerstkooppubliek aan te zetten om gul te zijn voor het goede doel van onze stoet”, zegt regisseur Jan Bonne.

Voor de stoet die over 3 maanden rondtrekt zoekt het comité een opvolger voor Dany om de rol van belleman over te nemen. “In de aloude traditie van de stadsomroeper zoeken we iemand met een sterke, dragende stem om de Sterrenstoet kort en krachtig in het Nederlands en een paar andere talen aan te kondigen. Wie zich geroepen voelt, kan een mailtje te sturen naar info@comitevoorinitiatief.be. Je doet dat tegen uiterlijk vrijdag 27 oktober en dan word je uitgenodigd voor een kennismaking en een korte auditie”, vult Jan aan die eraan toevoegt dat andere figuranten ook nog altijd welkom zijn.

Sinds 2022 mag de organisatie gebruik maken van de lokalen van het Technische Instituut Heilige Familie, bij de Bruggelingen beter bekend als ‘De Maricolen’. Voorzitter Filip De Craemer: “Daarom een bijzonder woord van dank aan de directrice Kathleen Degrande en haar team. Ook de Zusters Maricolen helpen ons en daar zijn we hen uitermate erkentelijk voor.” Foto Benny Proot

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.