Home > Brugse Steenstraat elke dag autovrij van 13 tot 18 uur. Fietszone binnenstad vanaf oktober

Brugse Steenstraat elke dag autovrij van 13 tot 18 uur. Fietszone binnenstad vanaf oktober

Geschreven op 21 september 2022 om 14:40 door Mario De Wilde

Tussen 15 juli en 31 augustus 2022 organiseerde Stad Brugge een proefproject waarbij de Steenstraat elke dag autovrij werd gemaakt van 13.00 tot 18.00 uur. Na een positieve evaluatie wordt dit proefproject voor onbepaalde duur verlengd. Bovendien wordt een belangrijk deel van de binnenstad fietszone in de loop van oktober. Burgemeester Dirk De fauw: “Tijdens het proefproject voerden we verschillende metingen uit, zowel met een anoniem telapparaat als via fysieke observaties. We ontvingen weinig tot geen klachten over de maatregel, noch bij het centrummanagement, noch bij de handelsgebuurtekring. Bovendien toonden metingen aan dat de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterde: de concentratie fijn stof in de Steenstraat daalde met 22%.”

Naar aanleiding van deze positieve tussentijdse evaluatie besliste het stadsbestuur om het proefproject voor onbepaalde duur te verlengen. Deze verlenging wordt tussentijds geëvalueerd en opgevolgd. Dit betekent dat de Steenstraat vanaf nu elke dag autovrij is van 13.00 tot 18.00 uur. De enige weggebruikers die in deze tijdspanne toegelaten zijn in de Steenstraat zijn voetgangers, fietsers, werfverkeer mits vergunning, marktkramers met abonnement voor de woensdagmarkt, stadsdiensten in functie van het ledigen van de vuilnisbakken, hulpdiensten, koetsen, Brink’s geldtransport (tot 14.00 uur).

Omleiding De Lijn
Tijdens het proefproject volgden de bussen van De Lijn tot nu toe een omleidingstraject via Heilige Geeststraat, Gruuthusestraat, Dijver, Rozenhoedkaai, Predikherenstraat, Langestraat, Hoogstraat, Mallebergplaats, Philipstockstraat en Vlamingstraat. Deze omleiding blijft behouden.

Autoluwe winkelstraten
Naast de verlenging van dit project wordt de regeling rond de autoluwe winkelstraten ook uitgebreid. Dit houdt in dat de Zuidzandstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat het hele jaar door elke zaterdag en elke zondag autoluw worden van 13.00 tot 18.00 uur.

Fietszone binnenstad

“Daarnaast gaat in oktober nog een andere, nieuwe maatregel in waardoor een groot deel van de binnenstad fietszone wordt. Alle straten binnen deze zone worden dan fietsstraat. In een fietsstraat is de maximale toegelaten snelheid 30 km per uur en mogen voertuigen geen fietsers inhalen. De verkeersborden hiervoor worden in oktober geplaatst”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.