Home > Brugse sportlegende Jacques Serruys (99) overleden. Donderdag a.s. uitvaart

Brugse sportlegende Jacques Serruys (99) overleden. Donderdag a.s. uitvaart

Geschreven op 27 februari 2024 om 17:49 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag overleed Jacques Serruys in zijn geboortestad Brugge in zijn 99ste levensjaar. Hij werd geboren op 17 september 1925. Jacques Serruys is een icoon van de Brugse en de internationale mastersatletiek. Hij was jarenlang voorzitter van Olympic Brugge en een van de grondleggers van de World Master Association. Jacques kreeg de loopmicrobe te pakken toen hij als jonge oorlogsvrijwilliger met het Britse leger oprukte naar Berlijn. Zijn loopgenen werden toen ontdekt. Na de oorlog maakte hij zich verdienstelijk in de Brugse atletiekwereld, maar nadien onderscheidde hij zich in zijn doorgedreven ijver voor de erkenning van de veteranenatletiek in ons land. Begin jaren tachtig was hij een van de grondleggers van het tijdschrift Fit-Veteraan, dat uitsluitend gewijd was aan de (toen nog) plus veertigers. Maar Jacques kreeg vooral erkenning voor de organisatie van de Brugse Veterans Grand Prix, een jaarlijks loopevenement dat tot ver buiten de landsgrenzen weerklank kreeg en meermaals het decor was voor Europese- en wereldmasterkampioenschappen op de weg. Zijn inzet voor de veteranenatletiek bracht hem zelfs tot president van de European Veteran Athletic Association. Daarna volgde de stap naar de World Association Veterans Athletics, waar hij tot vice-president werd verkozen (en president van de non-stadia events). Deze WAVA werd later omgedoopt tot de World Master Association (WMA).

Al deze verdiensten, leverden Jacques Serruys meerdere atletiek-overschrijdende eretitels op zoals de Trofee van Sportverdienste Stad Brugge in 1975 en onderscheidingen van de provincie West-Vlaanderen en het toenmalige Bloso.

De uitvaart is voorzien op donderdag 29 februari 2024 om 9u30 in de Sint-Salvatorskathedraal, Sint-Salvatorskoorstraat te Brugge. Als oorlogsvrijwilliger en strijder in WO II, krijgt Jacques Serruys een laatste rustplaats in het ere-park der Oudstrijders op de centrale begraafplaats van Assebroek.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.