Home > Brugse slamdichter Doorn Roosje (Nina Everaert) opent Internationale Vrouwendag

Brugse slamdichter Doorn Roosje (Nina Everaert) opent Internationale Vrouwendag

Geschreven op 2 maart 2021 om 16:34 door Mario De Wilde

“Niemand van ons zal tijdens ons leven gendergelijkheid kennen en dat geldt wellicht ook voor onze kinderen”. Dat is de ontnuchterende bevinding van het global gender gap rapport 2020 van het World Economic Forum. Gendergelijkheid zal pas bereikt worden binnen 99,5 jaar. Dat zijn cijfers om even stil van te worden. Op de vraag waarom gendergelijkheid en gelijke kansen voor iedereen zo belangrijk zijn, antwoordt de Verenigde Naties met deze stelling: “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is niet alleen een mensenrecht, maar ook de basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld.”

Het is dus niet voor niets dat ‘gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes’ 1 van de SDG’s (Sustainable Development Goals) is. Op alle vlakken, overal ter wereld blijkt dat vrouwen en meisjes vaak nog achtergesteld worden ten opzichte van mannen en jongens. Dit gebeurt zowel op vlak van onderwijs en gezondheidszorg als op het werk en in de vertegenwoordiging in de economische en politieke besluitvorming.

Dit is meteen de reden waarom Stad Brugge actief aandacht vraagt voor deze belangrijke genderthema’s. Burgemeester Dirk De fauw geeft meer duiding: “In de beleidsuitvoering willen we rekening houden met de specifieke noden van zowel mannen als vrouwen. Dat betekent zoveel als bij elke stap in het beleidsproces nagaan wat de impact is van de voorgestelde maatregelen op zowel vrouwen als mannen. Gendermainstreaming is dan ook niet alleen een vrouwenzaak maar eerder een kwestie van emancipatie en betrokkenheid van alle medewerkers binnen onze organisatie.”

Maatschappelijk zijn er nog altijd heel wat achterstellingsmechanismen waar vrouwen mee kampen. Zo is er nog altijd de loonkloof, het evenwicht tussen werk en gezin, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en heel wat normatieve en stereotype opvattingen rond gender waar vrouwen vandaag nog steeds mee te maken krijgen. “Internationale Vrouwendag (8 maart) is de dag bij uitstek om extra aandacht te besteden aan deze problematiek. Daarom heeft de dienst Diversiteit de handen in elkaar geslagen met Cultuurcentrum Brugge, Bibliotheek Brugge, VIVA-SVV, Avansa, Villa Bota en Hannelore Gheldof om de strijd voor gendergelijkheid en de verbondenheid en kracht van, voor en tussen vrouwen tot bij het brede publiek te brengen”, zo klinkt het bij burgemeester Dirk De fauw.

Er staan heel wat activiteiten gepland op Internationale Vrouwendag:

1.   De Brugse slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert) opent Internationale Vrouwendag met een krachtig statement vanuit de Koninklijke Stadsschouwburg. Speciaal voor Vrouwendag en de aanhoudende strijd voor gelijke rechten, kroop de huiskunstenaar van Cultuurcentrum Brugge in haar pen en creëerde ze een vuistkrachtige song die ons met de neus op de feiten drukt. De song kan worden beluisterd via www.brugge.be/internationalevrouwendag en via de social mediakanalen van alle partners.

2.   Op maandag 8 maart wordt Villa Bota gekaapt. De uitzending vindt plaats van 12 tot 16 uur en is te volgen via villabota.be/player of via 106.4 FM. Er wordt een radio-uitzending voorzien waar Internationale Vrouwendag centraal staat. Tijdens de uitzending komen er interviews aan bod met Brugse vrouwen. Zij werden bevraagd over diverse genderthema’s en over hoe ze daar vanuit hun eigen leven naar kijken. Voorvechter van vrouwenrechten en schrijfster/columniste Dalilla Hermans neemt de interviews af bij de verschillende vrouwen. Hannelore Gheldof, geboren en getogen Bruggeling en beroepshalve researcher bij productiehuis De Chinezen, praat de radio-uitzending aan elkaar. Ze voelt zich verbonden met het vrouwelijke verhaal en kende zelf als vrouw al veel tegenwind. Ze twijfelde dan ook geen seconde om mee te werken aan dit initiatief.

3.   Op 8 maart kleuren het Stadhuis en de Koninklijke Stadsschouwburg paars. Dit is de internationaal erkende kleur voor de rechten van de vrouw. Met deze symbolische actie wordt Internationale Vrouwendag ook in het Brugse straatbeeld onder de aandacht gebracht.

4.   Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag gaat Klara-presentatrice Greet Samyn in gesprek met fotografe Nele Van Canneyt – haar tentoonstelling over de lockdown is nu te bezichtigen in het Arenthuis – en curator Han Decorte. Dit is een initiatief in samenwerking met de Vrienden van Musea Brugge. Bekijk het online gesprek op zondag 7 maart, vanaf 10.30 uur via de Facebookpagina van Musea Brugge.

5.   De studenten van het Europacollege, meer specifiek  het SAGE-team (‘student’s association on gender equality’) creëren in het kader van Internationale Vrouwendag een Instagram Wall met de hashtag #WeAreHere. Daarmee wordt ingezet op bewustwording, verbinding, empowerment en de strijd voor eerlijke representatie.

6.   WIFTM (Women in film, Television and Media) organiseert op 7 maart 2021, de dag voor de Internationale Vrouwendag, een digitale conferentie die live uitgezonden zal worden vanuit het Atomium te Brussel en Kinepolis Gent. Deze conferentie is te volgen via internationalwomensday.be. Op deze website is ook een interview met burgemeester Dirk De fauw te vinden in het kader van Vrouwendag.

Burgemeester Dirk De fauw is bijzonder dankbaar: “Ik richt graag een woord van oprechte dank aan alle partners die ofwel zelf een activiteit organiseren in het kader van Internationale Vrouwendag ofwel meegewerkt hebben aan bovenvermelde initiatieven. De samenwerking leidde tot een mooi programma. Ook Hannelore Gheldof, Dalilla Hermans, Villa Bota, Avansa, Viva-SVV, Cultuurcentrum Brugge, Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, het Europacollege en alle vrouwen die aan het woord komen op 8 maart, verdienen een dankwoord. Internationale Vrouwendag is een dag waar de kracht en de verbondenheid tussen vrouwen centraal staan en dat ondersteunen wij met volle overtuiging met dit sterke programma.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.