Home > Brugse schepen Demon wil gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen voor wielerklassieker Brugge-De Panne

Brugse schepen Demon wil gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen voor wielerklassieker Brugge-De Panne

Geschreven op 8 maart 2022 om 08:59 door Mario De Wilde

Op de internationale vrouwendag pleit schepen voor sport Franky Demon voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport.
Demon doet een aanzet om het prijzengeld voor Brugge-De Panne voor het eerst gelijk te trekken voor mannen en vrouwen. In de sportwereld is er nog steeds een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hoewel de inspanningen en sportieve prestaties van hetzelfde niveau zijn, is onder andere het prijzengeld dat door UCI wordt opgelegd voor wielerwedstrijden nog steeds een stuk minder voor vrouwen dan voor mannen. Voor de wielerklassieker Brugge-De Panne van donderdag 24 maart maakt schepen voor Sport Franky Demon op de internationale dag van de vrouw 8.000 euro vrij (1/4 van het verschil in prijzengeld). Voor het eerst in de geschiedenis zouden dan zowel mannen als vrouwen die aan deze wielerklassieker deelnemen evenveel prijzengeld in ontvangst kunnen nemen.

Vrouwen in de sportwereld worden nog altijd anders behandeld dan hun mannelijke collega’s. Naast een lager loon is de beeldvorming omtrent vrouwensport ook helemaal anders. De laatste jaren is er al een enorme verbetering merkbaar in de aandacht die vrouwensport krijgt in de media. Maar het wordt nog steeds te vaak als nevenactiviteit gezien van de mannensport. Dat komt doorgaans ook doordat de meeste organisatoren van sportevenementen mannen zijn, die vaak vanuit de mannelijke bril kijken. Ook in sportfederaties en sportverenigingen zien we dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in bestuursraden en beslissingsorganen.

Schepen voor sport Franky Demon : « Stad Brugge zet zich al enkele jaren in in voor het vrouwenwielrennen. Naast Brugge – De Panne ondersteunen we ook de Lotto Belgium Tour voor dames, één van de grotere Vlaamse kermiskoersen voor dames elite in Dudzele. Maar ook in andere sporten vinden we het belangrijk dat vrouwen gelijke kansen krijgen. Zo hebben onze beide eersteklassevoetbalclubs ook een vrouwenploeg die uitgebreid erkend wordt. We willen vandaag dan ook een statement maken door een aanzet te geven om de ongelijkheid in het prijzengeld bij Brugge – De Panne eigenhandig weg te werken. Het prijzengeld van de vrouwen op de Exterioo Women’s Classic Brugge – De Panne ligt maar liefst EUR 32.300 lager dan voor de mannen die een dag eerder hetzelfde parcours rijden. »

Demon legt 8.000 euro extra bij om het verschil in prijzengeld weg te werken. « Het is nu aan de organisatie om met de andere partijen te bekijken of ook zij middelen kunnen vrijmaken zodat het prijzengeld gelijkgetrokken kan worden. Ik heb er alvast alle vertrouwen in dat dit zal lukken », aldus Demon. Als de andere partijen het voorbeeld van Brugge volgen zou Brugge – De Panne de eerste UCI World Tour-wielerwedstrijd van het seizoen zijn waar het prijzengeld gelijk kan getrokken worden. De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen (zondag 3 april) besliste eerder ook al hetzelfde te doen.

« De reputatie van Brugge als voortrekker in vrouwenwielrennen zou hiermee nog meer op de kaart gezet worden. Ik hoop dat ons voorbeeld gevolgd zal worden door andere wielerwedstrijden en bij uitbreiding ook voor andere sporten. Sporters verdienen appreciatie voor hun prestaties, ongeachthun geslacht. Het gelijkstellen van het prijzengeld voor mannen en vrouwen is een motivatie om ook vrouwensporten meer in de kijker te plaatsen », aldus schepen Demon.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.