Home > Brugse saxofoonbouwer gaat bijzondere samenwerking aan met restaurant

Brugse saxofoonbouwer gaat bijzondere samenwerking aan met restaurant

Geschreven op 14 september 2020 om 14:53 door Mario De Wilde

Bij een ontmoeting eind 2019 -ja, het waren nog coronavrije tijden…- tussen saxofoonbouwer Karel Goetghebeur (Adolphe Sax & Cie) en restauranthouder Ludwig De Langhe (restaurant Phare de Vie) kwam een bijzonder verhaal naar boven. We laten Karel Goetghebeur zelf vertellen: “Tijdens een lunch in restaurant Phare De Vie, stelde ik een idee voor aan wereldvermaard saxofonist Raphaël Ravenscroft* om saxofoons te maken uit oude oorlogsmunitie. In de daaropvolgende wilde brainstormsessie** werd de basis gelegd voor Sax4Pax: een gelimiteerde oplage van 193 saxofoons gemaakt uit omgesmolten granaathulzen, voorzien met een fragment van een schilderij van de dochter van Ravenscroft, de Britse kunstenares Scarlett Raven.”

Ludwig De Langhe van Phare de Vie: “We hadden helemaal geen idee dat dit bijzondere project het levenslicht zag in onze zaak. Er is ook een historische link met ons restaurant en de oorlog. Het gebouw, een geschiedkundig waardevol stadszicht gelegen bij het Canadaplein, was het toneel van de bevrijding van Brugge op 18 oktober 1918. Het is ook de enige plek in Brugge waar de straatnamen nog steeds in het Vlaams en Duits staan.”

Ludwig De Langhe reserveerde alvast één van de 193 saxofoons om deze een ereplaats te geven in het restaurant. “Ik liep al langer rond met het idee om mijn saxofoons op te waarderen als een soort interactief kunstobject en te integreren in het interieur. Dit was een ideale gelegenheid om daar concreet werk van te maken.”

Door de lockdown maatregelen moest het restaurant van familie De Langhe en de saxofoonwinkel van Goetghebeur tijdelijk hun deuren sluiten. Familie De Langhe besloot van de gelegenheid gebruik te maken om een aantal vernieuwingen aan te brengen en samen met Goetghebeur een nieuw en bijzonder totaalconcept uit te werken.
Voor de gelegenheid haalden ze de schilderijen in huis van de Britse kunstenares Scarlett Raven. De schilderijen die met een app op de tablet of smartphone gescand kunnen worden, komen tot leven met behulp van augmented reality en vertellen een verhaal van de eerste wereldoorlog door middel van verf, animatie en poëzie.

Karel Goetghebeur: “In deze onzekere tijden waar o.a. de horeca- en cultuursector zwaar te lijden heeft, willen we toch een positief en hoopvol signaal geven. Dat is de reden van deze bijzondere kruisbestuiving.” Aanstaande donderdag is er de officiële voorstelling en laten we in primeur alvast enkele sfeerbeelden zien.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.