Home > Brugse kunstenaar Robert Devriendt ruilt penseel voor pen voor debuutroman

Brugse kunstenaar Robert Devriendt ruilt penseel voor pen voor debuutroman

Geschreven op 9 maart 2021 om 13:15 door Mario De Wilde

Robert Devriendt uit Brugge staat bekend om zijn reeksen kleine schilderijen. De technische perfectie en de tactiele eigenschappen ervan verraden zijn Vlaamse roots, terwijl hun cinematografische karakter naar de filmtaal verwijst. De West-Vlaamse kunstenaar heeft nu zijn eerste roman geschreven, over een fictieve kunstenaar. Dat gegeven alleen al is vrij uniek en komt in de literatuur nauwelijks voor. Het boek heeft een filosofische inslag en is tegelijk toegankelijk voor een breed publiek.
Inhoudelijk
In de uitloper van een verwilderd bos staan twee oude caravans en een vervallen boshut. Daar heeft Maxime zich teruggetrokken, ver weg van de kunstwereld. Schilderen doet hij niet meer, maar aan het registreren van de wereld blijft hij trouw. Hij leeft in afzondering en houdt er zijn eigen rituelen op na. Mettertijd gaat hij mensen uitnodigen. Onbekenden, die hij instructies geeft en observeert met de toewijding van een voyeur. Een van hen is Edith, een lingerieontwerpster op de vlucht voor haar uit de hand gelopen huwelijk. Bij Maxime lijkt zij een toevluchtsoord te vinden. Zelf is Maxime op zoek naar een authentieke manier van leven waarbij hij tevergeefs probeert het kunstenaarsbestaan achter zich te laten. In deze beklijvende roman houdt auteur en kunstschilder Robert Devriendt zijn lezers scènes voor. Die ontvouwen zich op eigenzinnige wijze, als een film zonder script. En toch komt alles in aanraking met elkaar, via Maximes obsessieve blik. Spannend en intelligent, ‘Maximes Obsessie’ is een indrukwekkend debuut.
Over de auteur
Robert Devriendt staat bekend om zijn reeksen kleine schilderijen. De technische perfectie en de tactiele eigenschappen ervan verraden zijn Vlaamse roots, terwijl hun cinematografische en sequentiële karakter naar de filmtaal verwijst. De manier waarop Devriendt stemming creëert en de ‘buitenwereld’ weergeeft, is intrigerend. Een auto in een bos, een vrouw die een geweer op iemand richt, de rug van een man in een leren jas, een achtergelaten handtas… Altijd gaat er een geheimzinnige dreiging uit van zijn werk. Naast erotiek en sensualiteit speelt ook de natuurlijke setting een belangrijke rol. De toeschouwer, door Devriendt gezien als een voyeur, wordt uitgenodigd om als een detective zijn schilderijen te interpreteren. Eenzelfde sfeer van mysterie en suspense vind je terug in zijn roman. Voor meer info: www.robertdevriendt.be.

‘Maximes obsessie’ verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.