Home > Brugse handelaars krijgen zondag bezoek van mensen met beperkte mobiliteit

Brugse handelaars krijgen zondag bezoek van mensen met beperkte mobiliteit

Geschreven op 29 september 2023 om 07:19 door Mario De Wilde

Vrijwilligers van Onafhankelijk Leven, Dito en andere mensen met beperkte mobiliteit vragen op de eerste koopzondag van oktober meer aandacht voor toegankelijke winkels in Brugge. Met de slogan ‘De commercie kan van ons niet winnen, want wij kunnen niet binnen’ en een bijhorende postkaartactie voeren vrijwilligers van Onafhankelijk Leven, Dito en andere mensen met beperkte mobiliteit op 1 oktober actie in Brugge. Ze zullen met handelaars en toevallige passanten het gesprek aangaan over mogelijke oplossingen om bij hen te kunnen winkelen.

“Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om mee te doen in de samenleving. Maar winkelen in een grootstad is moeilijk voor ons: er zijn veel drempels en trappen, vaak is het onmogelijk om binnen te geraken. Ook wij willen van tijd tot stond nieuwe sneakers of een mooie outfit, verjaardagscadeautjes voor de kinderen of met heel de familie een lekker hapje eten”, zegt Dirk Schockaert namens de actievoerders in Brugge.
Hellend vlak: stad Brugge geeft subsidies

Stad Brugge en Dito werken samen om handelszaken toegankelijk te maken. Als handelaar kan je in aanmerking komen voor een subsidie voor een hellend vlak. Sommige handelaars maakten hier reeds gebruik van, maar veel handelaars deden dat nog niet of kennen het initiatief onvoldoende. Met de actie hopen mensen met een beperkte mobiliteit de problematiek onder de aandacht te brengen.

“Met een hellend vlak maak je de stad toegankelijker en ben je als handelaar aantrekkelijker voor een hele grote groep mensen die voorheen de zaak moeilijk binnen konden. Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen op die manier ten volle genieten van alle troeven die Stad Brugge hen biedt”, besluit Dirk Schockaert.
Praktische informatie
• Je vindt de actievoerders op zondag 1 oktober vanaf 13u tot 18u in de belangrijkste winkelstraten in Brugge

• Medewerkers van Dito, die samenwerken met Stad Brugge om meer hellende vlakken bij de handelaars te realiseren

Over de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven
De ambassadeurs van Onafhankelijk Leven zijn vrijwilligers die de missie, visie en standpunten van Onafhankelijk Leven uitdragen. Ze vertegenwoordigen Onafhankelijk Leven op conferenties, vergaderingen of in de pers. Het zijn ook activisten die graag van zich laten horen via kleine en grote (ludieke) acties die de situatie van mensen met een handicap onder de aandacht brengen.
Leer hier onze ambassadeurs beter kennen
Over Onafhankelijk Leven
Onafhankelijk Leven helpt mensen met een fysieke of verstandelijke handicap de regie van hun leven in handen te nemen. Als organisatie komt Onafhankelijk Leven op voor het recht van alle mensen met een handicap om hun leven zo zelfstandig mogelijk in te vullen. Als specialist op het vlak van persoonsvolgende financiering is de organisatie de eerste partner voor mensen of hun familie die ervoor kiezen dit budget zelf te beheren. Meer dan 3.000 personen zijn lid van Onafhankelijk Leven.

Over Dito
Dito is een vereniging van en voor personen met een handicap of chronische ziekte en hun netwerk. Dito informeert, sensibiliseert en zet haar stempel op een participatief beleid. Dito verrast je graag met een veelzijdig vrijetijdsaanbod en met innovatieve projecten zoals De Voorleesbende, Garsons Uniek, Filoe, Inktvis en Eros!

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.