Brugse Dancelot centraliseert alle danslessen in nieuwe dansschool in Sint-Andries
Het Brugse college van burgemeester en schepenen gaf de Omgevingsvergunning voor het bouwen van een sportgebouw gericht op dans, beweging en lichaamsontwikkeling in functie van de herlocalisatie van balletschool ‘Dancelot’. De balletschool heeft op heden zijn vestiging aan de Steenkaai 34 in Brugge, waar twee danszalen in gebruik zijn. Daarnaast gebruikt Dancelot ook andere (openbare) danszalen. Dancelot zal die verschillende locaties nu centraliseren in één nieuw gebouw in de Koning Leopold III laan in Sint-Andries.
Dancelot biedt danslessen in Klassiek Ballet, Moderne en Hedendaagse Dans, Musical en Pilates aan en dit voor alle leeftijden. Daarnaast heeft Dancelot een hoger opleidingstraject (Ballet en Modern), om jonge dansers bijkomende kansen aan te bieden om verder door te groeien in hun passie voor dans. De balletschool heeft op heden een vestiging aan de Steenkaai 34 in Brugge (site oude borstelfabriek Delhaize), waar twee danszalen in gebruik zijn. Daarnaast gebruikt Dancelot ook andere (openbare) danszalen zoals danszaal Xaverianensite in Sint-Michiels, danszalen in KTA in Sint-Michiels en danszalen in Sport Vlaanderen (Assebroek) om hun volledig lesaanbod te kunnen geven. De dansschool zal die verschillende danszalen nu centraliseren op één locatie. Zowel op organisatorisch vlak als op het vlak van mobiliteit biedt deze centralisatie voordelen. Er is ook nood aan voldoende en ruimere danszalen voor alle activiteiten, waarbij eveneens een verdere groei mogelijk is.
Groene omgeving
Het gebouw wordt opgericht op een onbebouwd perceel in het Sportpark ‘De Watertoren’ in Sint-Andries. De site biedt de kans om deze sportzaal voor danslessen op te richten in de uitgesproken groene omgeving van het Sportpark. Het langwerpig bouwvolume wordt hiervoor zorgvuldig ingeplant aan de zijkant van de rechthoekige parktuin. Hierdoor blijft de parktuin met boomgaard volledig behouden en wijzigt de belevingswaarde niet. De bestaande boomgaard en de aanwezige natuurwaarden worden verder versterkt en zulken verder evolueren naar een weelderige parktuin vanuit de principes van de New Dutch Wave (cfr Piet Oudolf) waarbij weelderigheid en (gestructureerde) wildheid dit parkgeheel zal ondersteunen met bloeisequenties bijna het gehele jaar door.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon: “Door de plaatsing van het gebouw aan de zijde van het perceel dat paalt aan de Koninklijke Hockeyclub Brugge, sluiten de verschillende sportinfrastructuren op elkaar aan. De bouw van de dansschool is dan ook passend binnen deze zone voor sport en recreatie en helemaal bestemmingsconform. Tegelijkertijd wordt een maximale afstand gegarandeerd ten opzichte van de westelijk gelegen woonkavels (gelegen aan de Koning Leopold III-laan), de noordelijk gelegen kasteeltuin en de Hockeyclub.”
Charlotte Vander Zande & Michel Deveen (Dancelot): “Dancelot bestaat al sinds 2006 en is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in zowel Brugge als ruime omstreken. We zijn sindsdien actief op de site van de oude borstelfabriek aan de Steenkaai. Het historisch karakter van de site is geweldig, maar kent ook beperkingen zeker voor wat dansruimtes betreft. We zijn zelf al 7 jaar op zoek naar een geschikte locatie met ruimere danszalen. In Brugge is het niet vanzelfsprekend om een geschikte locatie of grote ruimtes te vinden, die gericht zijn op recreatie en die dus enigszins nog betaalbaar zijn. Vaak zijn dergelijke zones de commerciële toplocaties of worden deze ontwikkeld voor woningen. We zijn zelf heel blij met deze locatie in recreatiegebied en met dit uitgesproken groene karakter ervan. Sint-Andries wordt gekenmerkt door groene kasteeldomeinen en het Sportpark ‘De Watertoren’ vormt een belangrijke groenpool tussen kasteeldomein ‘t Steentje en het Coppietersbos. Je ziet hier dagelijks de eekhoorns over en weer rennen en je vindt hier alle vogelsoorten. We willen aldus dit groene karakter dan ook verder versterken, dit door een heel bewuste keuze van gebouw, de inplanting ervan en de landschappelijk-natuurlijke integratie in een groter geheel.”
Beeldbepalend hedendaags gebouw
De architecturale vorm van het bouwvolume vloeit voort uit de aanwezige (historisch gegroeide) landschappelijke elementen en de context van de parktuin: een beeldbepalend hedendaags gebouw op basis van de typologie van een ‘schuur’. De architectuur is rechttoe-rechtaan met materiaaltoepassingen in hun zuivere vorm (beton, staal, bitumen, zwart aluminium, gedrengd hout,…), evenwel uitgepuurd en verfijnd qua detaillering. De gevelbekleding loopt door over het zadeldak waardoor een sober en uniform geheel wordt gecreëerd dat zich harmonisch inpast in haar directe omgeving. Op de kop van het gebouw bevindt zich de ontmoetingsruimte met een beperkt terras rondom de aanwezige Zomereik dat zich opent naar de parktuin. Rondom het gebouw wordt enkel een smal waterdoorlatend pad aangelegd als onderhoudszone. Het gebouw is ontworpen door Compagnie Costume – Tailored Architecture.
Ook de compositie van de raampartijen in het bouwvolume benadrukken de connectie met de groene omgeving. In het gebouw bevinden zich ruimtes gericht op het beoefenen van ballet, dans en beweging. Op het gelijkvloers is een grote balletzaal voorzien, die in twee kan worden gedeeld door een mobiele wand. Op de verdieping bevinden zich twee middelgrote bewegingsruimtes en één kleinere (voor individuele begeleiding). Deze ruimtes worden ingericht met spiegels (doorlopen op een muur), barres en een schokdempende balletvloer. Vooraan in het gebouw (zuidzijde) is een ontmoetingsruimte voorzien. Dit is de toegangszone van het gebouw waar dansers het gebouw betreden. Deze ontmoetingsruimte wordt als een rustige verblijfszone ingericht in relatie tot het omliggend groen.
Goede bereikbaarheid
Het Sportpark ‘De Watertoren’ kent een uitstekende multi-modale bereikbaarheid. Een belangrijke fietsas doorkruist dit gebied, er zijn verschillende bushaltes aan de site en er is een ruime parking.
Met het verlenen van de vergunning heeft Stad Brugge bovendien het engagement uitgesproken om de bestaande parking te herontwerpen. De betrokken diensten (Openbaar Domein, Mobiliteit, Eigendommen) krijgen de opdracht om parkeerzone ‘De Watertoren’ mee te herontwerpen m.b.t. de verkeersveiligheid op de site en optimalisatie van de inrichting en verkeersstromen.
Dansen leeft in Brugge
Dit mooie project is ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Uit meer dan zestig projecten in Vlaanderen zijn er finaal 21 goedgekeurd door de Vlaamse Regering waaronder dit project in Brugge. Hiervoor is een subsidie voor bovenlokale sportinfrastructuurprojecten toegekend.
Schepen van Sport Franky Demon: “Met dansprogramma’s op ons scherm als ‘So You Think You Can Dance’, ‘The Greatest Dancer’ en ‘Dancing With The Stars’ won dansen aan populariteit en is de danssport niet meer weg te denken. Ik ben dan ook blij dat we in Brugge naast de al gevestigde dansscholen nu ook deze nieuwe sportzaal kunnen vergunnen met diverse danszalen. De nood aan een nieuwbouw dansschool toont aan dat dansen ook in Brugge leeft.”
Charlotte Vander Zande & Michel Deveen (Dancelot): “Dans is niet alleen (top)sport, maar ook beleving. Dans en lichaamsbeweging is ‘mindful sporten’. Lichaam en geest werken immers samen. Deze combinatie van sporten en bezig zijn met je mindset spreekt meer en meer mensen aan. Een holistische benadering van sport is een nieuwe trend, omdat je de kans krijgt om het alledaagse leven achter je te laten en je kunt concentreren op het hier en nu. Denk maar aan yogalessen aan waarin extra tijd wordt genomen om rustig tot jezelf te komen. Mindful sporten focust zich op bewustwording, liefde voor jezelf, ademhaling en het samenkomen van lichaam en geest. In deze visie willen we de balletschool ook verder verbreden, niet alleen met dans, maar ook met gerichte mindful activiteiten gericht op dans, beweging en lichaamsontwikkeling en dit voor alle leeftijden, zoals onder meer yoga, pilates, dans & beweging gericht op specifieke doelgroepen (senioren, revalidatie, …) … Dit project op deze locatie geeft de mogelijkheid tot een bewuste en gerichte verbreding waardoor we Brugge nog meer op de kaart kunnen zetten als ‘dé dans- en bewegingsstad van Vlaanderen’, dit door indooractiviteiten in een hedendaags gebouw omringd door een majestueuze buitenruimte die fungeert als groene belevingsoase van rust en onthaasting.”