Home > Brugse Belfort tweede in Top-10 populairste UNESCO werelderfgoedsites van de Benelux

Brugse Belfort tweede in Top-10 populairste UNESCO werelderfgoedsites van de Benelux

Geschreven op 28 juli 2021 om 08:47 door Mario De Wilde

De Grote Markt in Brussel is het populairste werelderfgoed van de Benelux Zeven van de tien werelderfgoedlocaties op de lijst zijn Belgisch, meteen gevolgd door het beroemde Belfort van Brugge. De 23 UNESCO werelderfgoedsites in België, Nederland en Luxemburg getuigen van de diversiteit van het culturele en historische erfgoed in de Benelux. Onder hen zijn historische gebouwen zoals de kathedraal van Antwerpen, unieke natuurgebieden zoals de Waddenzee en locaties die de industriële geschiedenis van deze drie landen tentoonstellen. Musement, het boekingsplatform voor reisactiviteiten wereldwijd, heeft geanalyseerd welke van de UNESCO-werelderfgoedlocaties het populairst zijn binnen de Benelux en de top tien op een rij gezet.

Grote Markt van Brussel: 109.564 Google reviews – 4,7 sterren
Met meer dan 100.000 reviews staat de Grote Markt van Brussel op nummer één in deze ranking. De markt staat al sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst wegens zijn culturele, economische en politieke functie en is een grote toeristische trekpleister. Op de markt bevindt zich een aantal iconische gebouwen zoals het eeuwenoude stadhuis en het neogotische Broodhuis waarin tegenwoordig het Museum van de Stad van Brussel gevestigd is. (Link naar afbeelding)

Belfort en de hallen in Brugge: 9.281 Google reviews – 4,6 sterren
Het geheel van 26 Vlaamse en 6 Waalse torens werd in 1999 door UNESCO als werelderfgoed aan de lijst toegevoegd. In 2005 werden het belfort van Gembloers en 23 Franse belforten er nog bijgevoegd. Sindsdien staan de 56 belforten in België en Frankrijk op de lijst wegens hun architectonische belang in de historie. Het belfort van Brugge bevindt zich op de Grote Markt en is het populairste belfort in de reeks. (Link naar afbeelding)

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen: 7.437 Google reviews – 4,5 sterren
Nummer drie in de lijst, de Kathedraal van Antwerpen, is ook onderdeel van de 56 belforten. De bouw van deze kathedraal werd in 1521, na bijna twee eeuwen van constructie, afgerond. De kerk, gewijd aan Maria, was van 1559 tot 1803 kathedraal en sinds 1961 heeft het deze titel weer in bezit. De toren van de kathedraal, met een hoogte van 123 meter, is het hoogste gebouw van de stad. (Link naar afbeelding)

De kazematten van Luxemburg: 6.532 Google reviews – 4,4 sterren
De kazematten van Luxemburg staan, als onderdeel van de “Bovenstad en vestingwerken van Luxemburg”, al op de UNESCO-werelderfgoedlijst sinds 1994. De eerste kazematten dateren uit de 17e eeuw en zijn in de loop der eeuwen door verschillende partijen bezet geweest. De kazematten zijn al sinds 1933 open voor publiek en daarmee een belangrijke toeristische plek voor Luxemburg. (Link naar afbeelding)

Belfort, lakenhal en Mammelokker van Gent: 4.910 Google reviews – 4,5 sterren
Het belfort van Gent is het derde en laatste belfort in onze lijst, dat ook in 1999 werd ingeschreven als werelderfgoed. De Gentse lakenhal en de Mammelokker (een annex waar de bewakers van de stadsgevangenis verbleven) behoren ook tot deze erfgoedsite. Het belfort is maar liefst 95 meter hoog en bezit een klokkenspel met 54 klokken dat zo’n 30 ton weegt. (Link naar afbeelding)

Molencomplex Kinderdijk: 3.691 Google reviews – 4,6 sterren
Nummer zes in deze ranking en het eerste Nederlandse werelderfgoed in de lijst is het Molencomplex Kinderdijk, dat erkend is als UNESCO-werelderfgoed sinds 1997. Deze erfgoedsite omvat negentien molens in de Alblasserwaard (Zuid-Holland). Het gebied is een beschermd dorpsgezicht en drie museummolens zijn open voor publiek. Het complex is al jaren een internationale en nationale toeristische trekpleister. (Link naar afbeelding)

De Waddenzee: 3.038 Google reviews – 4,7 sterren
Het Nederlands-Duitse deel van de Waddenzee is werelderfgoed sinds 2009 en in 2014 werd besloten om het Deense deel er ook aan toe te voegen. De Waddenzee wordt door UNESCO aangeduid als Biosfeerreservaat, wat inhoudt dat de biodiversiteit en genetische waarden beschermd worden. De unieke natuur en de mogelijkheid tot wadlopen maken het een populaire bestemming. (Link naar afbeelding)

Groot Begijnhof in Leuven: 2.771 Google reviews – 4,6 sterren
Met meer dan 2.700 Google reviews staat het Groot Begijnhof in Leuven op nummer acht in de lijst. Het is een van de 13 Vlaamse begijnhoven die in 1998 door UNESCO op de werelderfgoedlijst werden geplaatst. Dit “stadje-in-een-stad” dateert uit de 13e eeuw en het oudste van de 72 huidige huizen is afkomstig uit de 16 eeuw. De schilderachtige straten zijn tegenwoordig een geliefde plek voor toeristen. (Link naar afbeelding)

Steenkoolmijn van Blegny: 2.601 Google reviews – 4,4 sterren
De steenkoolmijn van Blegny staat sinds 2012 op de UNESCO-werelderfgoed lijst als onderdeel van vier belangrijke mijnbouwsites van Wallonië. De verschillende mijnsites waren in de 19e en 20e eeuw van groot industrieel belang voor Wallonië. Na sluiting van de Blegny-mijn in 1980 werd al snel besloten dat deze site niet verloren mocht gaan en werd het gereed gemaakt om bezoekers te ontvangen die over de mijnhistorie willen leren. (Link naar afbeelding)

Plantin-Moretus complex in Antwerpen: 2.184 Google reviews – 4,5 sterren
Het Plantin-Moretus Museum is UNESCO-werelderfgoed sinds 2005 en is daarmee het eerste museum dat op de werelderfgoedlijst staat. Het gebouw was in de 16e en 17e eeuw de drukkerij/uitgeverij van de familie Platijn-Moretus. De uitgeverij was van groot maatschappelijk belang en nadat de stad Antwerpen de drukkerij in 1876 kocht, kon het publiek dit historische gebouw al in 1877 bezoeken.   (Link naar afbeelding)

Methodologie: Het aantal Google reviews voor alle werelderfgoedsites in België, Nederland en Luxemburg werd geanalyseerd. Steden of districten (zoals Willemstad en het historisch stadscentrum van Brugge) kwamen niet in aanmerking voor de ranking, omdat er geen Google reviews voor zijn. Werelderfgoedsites die een ensemble zijn van verschillende locaties (zoals de Vlaamse begijnhoven, de belforten en de Waalse mijnbouwsites) werden afzonderlijk van elkaar geanalyseerd. Analyse uitgevoerd in juli 2021.

Over Musement

Musement is het digitale platform waarmee je meer dan 55.000 reisactiviteiten kunt boeken in meer dan 140 landen over de hele wereld. De service is in het leven geroepen om reizigers te helpen activiteiten te ontdekken en te boeken, waar ze ook gaan, met als doel hun reizen te verrijken: van museumbezoeken tot stadstours, eet- en wijnproeverijen, sportevenementen, wellnessactiviteiten, enz. Het digitale boekingsplatform is nu beschikbaar in negen talen: Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Duits, Portugees, Russisch, Nederlands en Pools, en binnenkort zullen Scandinavische talen worden toegevoegd. De dienst is beschikbaar via verschillende digitale kanalen: de Musement B2C website en app, het platform voor reisbureaus en de platforms en technologische integraties die worden uitgevoerd met talloze online distributiepartners, waaronder enkele van de belangrijkste online reisbureaus, touroperators en toerisme bedrijven.

Musement heeft zijn hoofdkantoor in Milaan en is daarnaast gevestigd in Hamburg, Amsterdam, Barcelona, Dubai, Londen, München, New York, Orlando en Parijs. Het is gecertificeerd als Great Place To Work® en staat in de top 25 van Best Workplaces® in Italië (binnen de categorie 150-499 werknemers). In september 2018 werd Musement onderdeel van de TUI Group, de grootste touroperator ter wereld, en werd het onderdeel van de Tours & Activities-divisie, bekend als TUI Musement.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.