Home > Brugse asielen Poespartoe vzw, Hippo Agri en het Blauw Kruis krijgen financiële steun

Brugse asielen Poespartoe vzw, Hippo Agri en het Blauw Kruis krijgen financiële steun

Geschreven op 15 oktober 2023 om 11:38 door Mario De Wilde

Tot voor amper een paar jaar geleden kregen dierenasielen geen enkele structurele steun vanuit de overheid, maar nu maakte onze regering, bij monde van minister Ben Weyts in totaal € 775.000 vrij voor de asielen. Bovenop de structurele steun kunnen de asielen ook nog rekenen op extra middelen als ze dieren opvangen die de Inspectie Dierenwelzijn in beslag genomen heeft bij dierenbeulen. “We investeren steeds meer in onze asielen, want ze zijn van onschatbare waarde in onze strijd voor méér dierenwelzijn” zegt Weyts. “De asielen in Brugge doen fantastisch werk. De asielmedewerkers verdienen daarvoor alle waardering en steun. Dankzij minister Weyts kunnen de Brugse asielen Poespartoe vzw, Hippo Agri en het Blauw Kruis rekenen op Vlaamse steun”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs lijsttrekker Maaike De Vreese.

Dierenasielen zijn een onmisbare schakel in de Vlaamse strijd voor méér dierenwelzijn. De medewerkers, vaak vrijwilligers, dragen zorg voor verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren. De asielen waren vroeger aangewezen op eigen fondsenwerving. Tot voor een paar jaar was er helemaal géén structurele financiële steun vanuit de overheid. Vlaams Dierenminister Ben Weyts introduceerde in 2020 een structureel steunmechanisme voor de dierenasielen. Dat systeem werd vorig jaar verder verfijnd en uitgebreid.

Poespartoe vzw in Brugge krijgt nu € 3.461 als financiële steun vanuit Vlaanderen. Voor het Blauw Kruis Brugge gaat het over € 11.993 en naar Hippo Agri gaat € 14.334. Weyts kent in totaal € 775.000 structurele steun toe aan 119 erkende dierenasielen. Dat is nog eens +14% méér dan vorig jaar en het hoogste bedrag ooit. De asielen kunnen rekenen op een forfaitaire basissteun en daarnaast variabele bedragen op basis van hun opvangcapaciteit en het aantal dieren die geadopteerd worden. De steun is bewust heel laagdrempelig gehouden: de asielen moeten aan slechts enkele eenvoudige voorwaarden voldoen om de steun te krijgen. Zo moeten ze bijvoorbeeld hun dieren plaatsen op www.adopteereendier.be, zodat alle Vlamingen een overzicht kunnen krijgen van de dieren die in een asiel wachten op een warme thuis. Bovenop de structurele ondersteuning komen er voor de dierenasielen ook nog extra middelen als ze zorg opnemen voor dieren die de diensten van Weyts in beslag genomen hebben bij dierenbeulen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.