Home > Brugs Uurtje pakt op zondag 6 november uit met hartverwarmende babbel met Jean-Marie Creyf

Brugs Uurtje pakt op zondag 6 november uit met hartverwarmende babbel met Jean-Marie Creyf

Geschreven op 28 oktober 2022 om 11:04 door Mario De Wilde

Na het interessante Brugs Uurtje in oktober, zit er op de eerste zondag van november alweer een boeiende persoonlijkheid aan de tafel bij moderator Freddy Clevers. De praatgast vertelt over z’n ervaring in de Brugse horeca, over zijn lange loopbaan bij het Kadaster, over z’n job bij de ‘Penale boeten’ en over zijn vele hobby’s. Aan het woord is de uitgeweken Bruggeling die ooit terug naar z’n stad komt wonen : Jean-Marie Creyf

Hij is geboren in Brugge 2 oktober 1956, in de Sint-Jozefskliniek aan de Komvest, maar z’n ouderlijke woning stond in Sint-Andries, waar zijn ouders, in het jaar van ‘den expo’ het café Den Witten Beer openhielden. Veel geluk kende de kleine Jean-Marie niet. Toen hij net z’n eerste communie had gedaan overleed zijn moeder. Zij was 31 jaar. Hij
kwam terecht bij z’n grootmoeder die een kruidenierszaak had. Bompa was melkboer.

Na zijn lagere school doorlopen te hebben op Sint-Baafs in Sint-Andries werd onze praatgast intern in het strenge, christelijke Sint-Pietersinstituut in Blankenberge. Maar studeren onder toezicht van de geestelijkheid was niet naar zijn zin. De vrije dagen doorbrengen in het gezelschap van pastoors en nauwkeurig toe lettende surveillanten evenmin. Na enkele jaren stond hij dan ook terug op Brugse grond in het Vrij Handelsinstituut in Sint-Michiels, om er zijn middelbare studies af te maken. Het jaar 1972 was ‘n belangrijk jaar voor de jonge Jean-Marie Creyf. Pas afgestudeerd wilde hij de vrijheid. Studeren was niet zijn favoriete bezigheid. Er is immers heel veel meer te beleven dan je broek te verslijten op saaie schoolbanken….

Zondag 6 november 11u De Balsemboom om 11 uur

Na wat studentenwerk vond hij z’n draai in de horeca en werd meteen aangenomen in het gerenommeerde restaurant “La Sirène d’Or” op de Markt in Brugge. Hij stond er in de koude keuken met als specialiteit hors d’oeuvres. Drie jaar heeft hij er gewerkt. Toen brak z’n legerdienst aan die in ‘76 was afgelopen. Veel tijd om zijn afzwaai te vieren had hij echter niet, want onmiddellijk na ‘t leger kon hij direct aan de slag bij het diensten van het Kadaster. Veertig jaar heeft hij er gewerkt. In Brussel, in Oostende en in Brugge langs de Boninvest en aan de Lange rei. Tot slot zat hij in de directie in de Vincke-Dujardinstraat waar hij na veertig jaar dienst, op 1 november 2016 met pensioen ging. Ondertussen, in augustus 1977 had hij de tijd gevonden om te trouwen en woont sedert dan in Varsenare.

Maar op het Brugs Uurtje heeft Jean-Marie Creyf nog héél veel meer te vertellen! Want hij is ook een sociaal én sportief man. Zo is hij nauw betrokken bij de werking van Cercle Brugge, waar hij actief is in het jeugdbestuur. Samen met Laurenzo Staelens en Glenn De Bouck is hij te vinden in de voetbalschool en is hij bezig met de voetbalopleiding van 6- en 7-jarige spelertjes. Ook de vissersclub “De Waalbeekvissers” kan op hem rekenen. Hij haalt er menig visje op het droge aan hun visvijver nabij de residentie Avondrust in Varsenare.

Wat doet Jean-Marie Creyf dan in z’n vrije tijd? Wel, dat zal hij uitleggen tijdens het interview. Hij is ook voorzitter van S-plus Jabbeke, de socialistische gepensioneerden en sinds kort is hij ook verkozen als voorzitter van Vooruit Jabbeke. En als er nog tijd is op een zondagochtend…. Dan komt hij vertellen in het Brugs Uurtje! Een absolute aanrader….

Praktisch over het Brugs Uurtje van zondag 6 november 2022 om 11 uur

-Zaal ‘De Balsemboom’, Ingang Ganzenstraat of ’t Bilkske.
-Zaal open: 10.45 u. Aanvang: stipt 11 u. Einde 12 u.
-Ingang € 3. Leden Heemkundige Kring : gratis.
-Fototentoonstelling over de praatgast in de bar.

Bereikbaar:

-Met de auto parkeren ondergrondse parking Alfa, ingang langs de Predikherenrei of betalend in de buurt.
-Met De Lijn: bus 6/16, halte Bilkske of bus 6, halte Molenbrug in de Langestraat.

Org.: Brugs Ommeland vzw / Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.