Home > Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo telt af voor Edward & César in Sijsele (17-12) en Brugge (23-12)

Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo telt af voor Edward & César in Sijsele (17-12) en Brugge (23-12)

Geschreven op 20 november 2022 om 22:24 door Mario De Wilde

Wat hebben de componisten Edward Elgar en César Franck met elkaar gemeen? Alvast geen rijmende voornamen, Edward was Brits en ‘César’ spreek je uit met Franse tongval. Wellicht wel een grote voorliefde voor de Germaanse, romantische compositiestijl en al zeker die van Beethoven. Franck durfde wel wat van de traditie afwijken met zijn driedelige in plaats van vierdelige symfonie in D klein. Bovendien speelt hij in zijn enige symfonie een avontuurlijk cyclisch spel met grillige variaties op het snel vertrouwde thema.

Beethovens invloed verstopt ook Elgar niet in zijn negende Enigmavariatie, het ceremoniële Nimrod. Herkent u Beethovens pianosonate die zijn vriend en uitgever Augustus Jaeger hem voorzong en die hem inspireerde? Ook Jaeger zelf sprak tot Elgars verbeelding, hij portretteerde zijn vriend in deze variatie die hij schalks Nimrod, oftewel ‘de jager’ noemde. Minder feestelijk maar minstens even intens is Elgars celloconcerto. Hij schreef het op donkere levensdagen. Het nodigt elke cellist-solist uit om de eigen zielenroerselen en die van anderen te doorgronden. Benieuwd hoe diep onze soliste Jasmijn Lootens de snaar raakt?

Het Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo speelt Edward & César op zaterdag 17 december in de Cultuurfabriek Sijsele en vrijdag 23 december in de Stadsschouwburg Brugge. Tickets via www.artisdulcedo.be

Over Artis Dulcedo

In 1997 richtten enkele vrienden Artis Dulcedo op met als dirigent Steven Decraene. Het orkest, dat sinds 2020 onder leiding staat van Niels Hap, bestaat momenteel uit een 45-tal strijkers en een 15-tal blazers. Artis Dulcedo geeft elk jaar verschillende concerten. Het repertoire is heel divers: Bartok, Ives, Beethoven, Gershwin, Ravel, Schubert, Weill, …De muzikale begeleiding in het orkest gebeurt op een gedegen manier. Niels Hap is begenadigd klarinettist en speelt als solist en in kleine ensembles en grote orkesten. Hij begeleidt de blazers van Artis Dulcedo al vele jaren als coach en is sedert 2020 Artistiek Leider van het orkest.Artis Dulcedo heeft een mooie traditie opgebouwd in het samenwerken met jonge solisten. Zo speelde Artis Dulcedo o.a. met pianist Jef Neve, violist Marc Bouchkov, hoboïst Bram Nolf, cellist Hans Vandaele, violist Michael Bezverkhny, pianist Bart Meynckens…. Het orkest heeft zich doorheen de jaren een vaste plaats verworven in de wereld van de amateurorkesten en tracht steeds opnieuw te streven naar kwaliteitsvol musiceren in een vriendschappelijke gemoedelijke sfeer.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.