Home > Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo brengt twee najaarsconcerten in Brugge en Oostkamp

Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo brengt twee najaarsconcerten in Brugge en Oostkamp

Geschreven op 9 november 2023 om 07:13 door Mario De Wilde

In november en december speelt het Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo twee najaarsconcerten in de Stadsschouwburg Brugge en in De Valkaart Oostkamp. Onder het motto ‘ga dat zien en ga dat vooral horen’ hierbij een uitvoerige reportage van beide najaarsconcerten, gebracht door zo’n 70 muzikanten uit de regio.

Een eerste schets voor zijn compositie die later onder de naam ‘Die Hebriden’ grote bekendheid zou krijgen, schreef Mendelssohn al de dag voor hij de beroemde grot op het basalteiland Staffa zou bezoeken. Niettemin, de ouverture kreeg ook de Engelse naam Fingal’s Cave mee. De compositie thematiseert de ruwe natuurelementen zoals je ze enkel in Schotland vinden kan. Niettemin werkte Mendelssohn grotendeels aan zijn compositie in het warme zuidelijke Rome. Romantische impressies van noordelijk natuurgeweld? In ‘Die Hebriden’ vinden we een mature schrijfstijl, rijk aan kleuren en compositorische verfijndheid.

In zijn eerste symfonie, geschreven als vijftienjarige, hoor je de ontluikende grootsheid, jeugdig energiek. Mendelssohn zelf echter vond zijn werk later niet voor uitvoering waardig, een jeugdzonde. Niettemin een grandioze symfonie, niet te min voor een heerlijke concertavond.

Met het eerste vioolconcerto van Bruch spelen we nog een klepper van formaat, weliswaar mét een klepper van formaat. Soliste An-Sofie Perneel vergezelt ons na het succes van vorig seizoen weer op het podium. Het werk genoot al snel na voltooiing grote erkenning. Het succes van zijn eerste vioolconcerto werd Bruch zelfs ergerlijk vervelend. Zo ergerlijk, dat hij in 1893 zelfs een uitvoeringsverbod eiste. Niettemin – ah lieve Bruch, vergeef het ons – het vioolconcerto roert ons zo dat het nog eens weerklinken moet!

Concerten

Zondag 26 november 2023, 19u, Stadsschowburg Brugge (20/18/15€)

Zaterdag 16 december 2023, 20u, De Valkaart Oostkamp (18€, -25j 9€)

Tickets via www.artisdulcedo.be

Programma

Felix Mendelssohn

De Hebriden

Symfonie nr. 1

Max Bruch

Vioolconcerto nr. 1

Soliste: An-Sofie Perneel

Over Artis Dulcedo

Het Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo werd in 1997 opgericht door enkele muziekminnende vrienden. Het is intussen uitgegroeid tot een volwaardig symfonisch orkest voor amateurs met een 70-tal muzikanten. Het orkest stond sinds zijn oprichting onder leiding van Steven Decraene, mede-oprichter van het orkest. Na 22 jaar en 96 concerten met het orkest Artis Dulcedo liet Steven Decraene, na de decemberconcerten in 2019, zijn geesteskind los. Sinds 2020 leidt Niels Hap Artis Dulcedo. Artis Dulcedo brengt tweemaal per jaar een productie in eigen beheer, gaande van klassieke concerten tot muziektheater, opera en dans. Op de concerten neemt celliste An Ostyn steeds de presentatie voor haar rekening.

Alle info op www.artisdulcedo.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.