Home > Brugs stadsbestuur verveeld met uitspraken van stadsdichteres

Brugs stadsbestuur verveeld met uitspraken van stadsdichteres

Geschreven op 12 augustus 2021 om 13:57 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur en Musea Brugge distantiëren zich uitdrukkelijk van de uitspraken in een lezersbrief van Delphine Lecompte in Humo (10/08 – p.32: ‘Pedojager’). Tegelijkertijd benadrukt de Stad het belang van vrije meningsuiting. “Wij staan, zeer uitdrukkelijk, niet achter de uitspraken van Delphine Lecompte over pedofilie, en willen ons hier dan ook duidelijk van distantiëren”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Tegelijk staan we als stadsbestuur voor het recht op vrije mening en artistieke vrijheid. We zullen in deze kwestie dus geen verdere stappen zetten.”

De geplande activiteiten in het kader van het Museumdichterschap van Delphine Lecompte zullen tot nader order doorgaan. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De lezersbrief van mevrouw Lecompte staat volledig los van de artistieke opdracht die we haar met Musea Brugge gaven. Haar persoonlijke standpunt over dit onderwerp – dat we geenszins delen – heeft hier geen verdere invloed op.”

Vlaams Belang vraagt om samenwerking stop te zetten

Vlaams Belang-fractieleider Stefaan Sintobin: “Lecompte schreef deze brief n.a.v. een recent geval van pedofilie waarbij een tv-acteur zou bij betrokken zijn. Op sociale media verschenen er reeds heel wat verontwaardigde reacties op de open brief van Delphine Lecompte. Walgelijk, degoutant en verwerpelijk, luidde het velen. In december 2020 werd Lecompte door schepen Nico Blontrock aangesteld als museumdichter. Het was de bedoeling dat Lecompte een aantal gedichten schreef met als uitgangspunt museumobjecten uit de collecties van Musea Brugge. De schepen van Cultuur hoopte met Lecompte ook nieuwe geïnteresseerden naar musea te halen. “Ik ben ervan overtuigd dat zij door haar ‘BV-schap’ ook een nieuw publiek naar onze musea zal kunnen halen”, klonk het bij Nico Blontrock. Het museumdichterschap kadert binnen de festivalreeks ‘Mind the Artist’ waarbij Musea Brugge in 2021 een jaar lang kunstenaars zal ondersteunen die extra hard werden getroffen door de coronacrisis.”

Fractieleider Stefaan Sintobin: “Net zoals velen was ik gechoqueerd toen ik de open brief in Humo van mevrouw Lecompte las en de verontwaardiging werd nog groter toen ik vaststelde dat deze vrouw, die pedofilie nuanceert en goedpraat, als museumdichter een uithangbord was van onze stad en onze musea. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat schepen Blontrock nog steeds achter de visie staat dat we met Delphine Lecompte extra publiek voor onze musea Brugge aan te trekken, wel integendeel. Lecompte zorgt m.i. na haar open brief alleen maar voor negatieve publiciteit voor onze stad en onze musea. Ik eis dan ook dat de samenwerking tussen stad Brugge en Delphine Lecompte per direct wordt stopgezet.”

Foto Standaard Uitgeverij ©-Stephan-Vanfleteren

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.