Home > Brugs platform Safer Cities moet grensoverschrijdend gedrag makkelijker melden

Brugs platform Safer Cities moet grensoverschrijdend gedrag makkelijker melden

Geschreven op 19 juni 2024 om 07:59 door Mario De Wilde

Grensoverschrijdend gedrag is een onderbelicht fenomeen. Slachtoffers durven de stap naar politie of hulpverlening vaak niet zetten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 6% van de Belgische jongeren seksuele intimidatie meldt. Daardoor blijft het gissen hoe vaak dit voorkomt en wat we er aan kunnen doen. “Om daar verandering in te brengen stapt Stad Brugge in op het online platform Safer Cities”, zegt schepen van Jeugd en Preventie Mathijs Goderis.

Het platform Safer Cities is een samenwerking met Plan International. Via dit online platform kunnen mensen laagdrempelig en anoniem ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en onveiligheidsgevoelens delen. Dit mogen zowel recente ervaringen zijn als ervaringen uit het verleden. Het doel is louter informatie inwinning. Met de verkregen kennis kunnen we gerichte preventie- en sensibiliseringscampagnes voeren en aanbevelingen formuleren. Alle vormen van grensoverschrijdend gedrag mogen worden gemeld. Iedereen die slachtoffer werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie van eender welke vorm of (zinloos) geweld … kan dit melden.

“Grensoverschrijdend gedrag is een thema dat heel erg leeft bij jongeren. Safer Cities krijgt onder andere de steun van enkele studentenverenigingen. Wij twijfelden daarom niet om onze schouders onder dit project te zetten”, aldus een woordvoerder van de studentenvereniging.

Al bij al is Brugge een veilige stad. Toch horen we her en der wel eens verhalen van mensen die zich niet op hun gemak voelen of iets naars meemaken. Ik hoop echt dat we met dit initiatief onveiligheid in Brugge in kaart kunnen brengen en gerichter bestrijden. Dit moet enerzijds resulteren in een nog beter veiligheidsgevoel in Brugge, anderzijds geven we ook een signaal dat grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft in onze stad”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.  

Ben je in contact gekomen met grensoverschrijdend gedrag verbaal of fysiek? Voelde je je ergens onveilig? Aarzel dan niet om je ervaring te delen via www.safercities.be. Iedere gedeelde ervaring telt. Dit gebeurt volledig anoniem, je zal dus niet gecontacteerd worden na het invullen van het platform”, aldus schepen Mathijs Goderis. “Wel bieden we vrijblijvend de optie aan om contact op te nemen met de politie of hulpverlening.”

www.brugge.be/safer-cities

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.