Home > Brugs Energieloket promoot nieuwe groepsaankoop

Brugs Energieloket promoot nieuwe groepsaankoop

Geschreven op 30 november 2021 om 08:25 door Mario De Wilde

De stijgende energieprijzen houden iedereen in de ban. De tarieven van de verschillende leveranciers vergelijken, is door de huidige marktsituatie bijna onmogelijk geworden. Het team van het Energieloket in het Huis van de Bruggeling raadt iedereen daarom aan om vanaf 1 december in te tekenen op de eerstvolgende groepsaankoop energie: “Het is de makkelijkste manier om een voordeliger tarief te krijgen en dus te besparen op je factuur.” De energieprijzen stijgen, wat nu? Heel wat gezinnen zitten met de handen in het haar en zelfs experts kunnen niet zomaar eenduidig advies geven. Daar zijn verschillende redenen voor.

Energieloket Brugge: “De situatie op de energiemarkt is bijna elke maand anders. De gasprijs steeg in oktober van 3 à 4 cent naar 7 à 9 cent per kilowattuur: da’s meer dan een verdubbeling. Bij elektriciteit ging de stijging van 7 à 10 cent naar 18 à 23 cent. Het is logisch dat mensen zich zorgen maken, want dat betekent dat de factuurprijs mee de hoogte in gaat. Vooral in kwetsbare huishoudens is de impact groot. Wie op dit moment van een vast en laag tarief geniet, zit relatief ‘safe’. Anderen geven we gewoon de raad: neem deel aan de groepsaankoop.”

Via die groepsaankoop kun je zonder enige verplichting, een voordelig contract bedingen. Daarmee is je tarief voor een jaar gewaarborgd. Het team van het Energieloket in het Huis van de Bruggeling helpt bij inschrijvingen en ondersteuning. Bovendien kun je er ook terecht met vragen over leveranciers, voorschotten en wijzigende tarieven.

Schepen Pablo Annys: “De ploeg van het Energieloket is fysiek beschikbaar en staan mensen individueel te woord. Da’s een pluspunt, want energieleveranciers zijn in deze woelige tijden niet altijd vlot bereikbaar. Klanten stellen vragen via de mail en krijgen van hen niet altijd antwoord, of er zijn lange wachttijden aan de telefoon. Daar proberen wij het verschil te maken. We leggen ook uit dat een verdubbeling van de energieprijs, niet per definitie een verdubbeling van de factuur inhoudt. De energietarieven vormen maar een deel van je factuur, daarnaast betaalt elk huishouden netbeheerskosten en taksen. Aan die tarieven verandert er niks.”

De stijgende energieprijzen treffen ook de leveranciers, die uit voorzorg soms voorschotten optrekken of verdubbelen. Wie een contract met een vast tarief heeft, ontsnapt aan dat scenario. Daarnaast heeft de overheid beslist dat het eenzijdig optrekken van voorschotten zonder de klant te verwittigen, niet meer is toegestaan.

Schepen Pablo Annys: “De schommelingen op de energiemarkt gaan danig snel, dat het gewoon onmogelijk is om nu te zeggen: dit is de goedkoopste leverancier, of dat contract zal voordeel bieden. In november zag de situatie er weer helemaal anders uit dan in oktober en bleken sommige variabele tarieven plots interessanter dan de vaste. In elk geval is het goed om deel te nemen aan de groepsaankoop vanaf 1 december. Als je het aanbod accepteert, heb je vanaf 1 mei 2022 een scherpe energieprijs en vermijd je onaangename verrassingen. Alle info krijg je via het Energieloket.”

Voor mensen met een sociaal tarief verandert er voorlopig niets. Wie een budgetmeter voor aardgas of elektriciteit heeft, kan via het OCMW een hoeveelheid gratis gas aanvragen voor de winter.

2 reacties

Mario De Wilde
Geschreven op 2021-12-06 13:26:12
Mensen met vragen over deze actie mag je rechtstreeks doorverwijzen naar ons energieloket: T 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be  
Roland Sevenhant
Geschreven op 2021-11-30 13:33:31
Hoe kan je inschrijven.Moet je naar het loket komen of kan het ook per mail? Dank U wel . Sevenhant Roland

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.