Home > Bruggelingen kunnen met gratis WK-bordspel al van WK wielrennen proeven

Bruggelingen kunnen met gratis WK-bordspel al van WK wielrennen proeven

Geschreven op 25 augustus 2021 om 10:41 door Mario De Wilde

De volgende dagen krijgen alle inwoners van Brugge samen met het Stadsmagazine een uiterst origineel WK-bordspel in de bus. In elkaar gebokst naar aanleiding van de 100ste editie van het WK wielrennen waarvan de tijdritten tussen 19 tot en met 22 september op ’t Zand aankomen. Met het bordspel WK wielrennen 2021 wil de Stad enkele weken voordat het WK tijdrijden tussen Knokke-Heist en Brugge wordt afgewerkt de inwoners dit evenement op een unieke manier laten beleven.

Daarvoor werd het klassieke ganzenbord, een race-spel met speciale vakjes en hindernissen, in een WK-jasje gegoten. De hindernissen zijn vervangen door iconische gebeurtenissen in de honderd jaar wielergeschiedenis van het WK. Medailles van Belgische WK-winnaars vervangen de ganzen.

“We bevinden ons hier in het SpellenLab op de eerste verdieping van Hogeschool VIVES, de perfecte locatie om dit WK-bordspel voor te stellen”, aldus schepen van Sport Franky Demon. “Want uiteindelijk is ook het WK wielrennen één groot spel waarbij er ‘gespeeld’ wordt om te winnen. Daarom dat de sportdienst van Brugge de handen in elkaar geslagen heeft met Erfgoedcel Brugge en het SpellenLab (www.spellenlab.be) van Hogeschool VIVES (www.vives.be). Om zo de Bruggelingen al te laten proeven van het WK.”

“Over de vraag vanuit de Stad Brugge naar een samenwerking om dit jubileum in het spotlicht te zetten moesten we met het Spellenlab van VIVES niet lang nadenken”, toont Noël Selis, directeur studiegebied onderwijs van VIVES, zich enthousiast.
“Met een collectie van meer dan 21.500 verschillende bord- en gezelschapsspellen stelde het Spellenlab haar onderwijskundige en speltechnische expertise graag ten dienste van dit project. Het resultaat ligt nu voor ons: het bordspel WK wielrennen 2021. Het is een ode aan de wielersport en aan het gezelschapsspel.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Het WK-bordspel is een ‘speelprent’ geworden gebaseerd op het klassieke ‘ganzenbord’. Een knipoog naar de oude wielerspellen uit de collectie van het Spellenlab die teruggaan tot 1891! Deze historisch belangrijke spelvorm is herkenbaar en toegankelijk voor groot en klein.

“Via het Stadsmagazine zal het spelbord op 65.000 exemplaren verspreid worden”, vult schepen Demon aan. “We zijn ervan overtuigd dat dit jubileumspel voor uren spelplezier zal zorgen.” Bij het WK-bordspel is het net als bij het Ganzenbord de bedoeling dat er gebruik gemaakt wordt van dobbelstenen en pionnen die men thuis in een doosje bewaarde. Het Ganzenbord was daarom een toegankelijk spel, aangezien enkel de prent moest aangekocht worden. Dit uniek WK-bordspel is gebaseerd op deze historische uitgave.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.